Zupa ogórkowa z ziemniakami - pyszny domowy smak - wegańska

Jedna z lepszych polskich zup, której smak zna każdy. Można ją ugotować na wiele sposobów. Najlepiej smakuje ze świeżo przetartych domowych ogórków kiszonych. Dużo warzyw, które uwielbiam w zupie - syta, smaczna, rozgrzewająca idealna na jesień. Zapamiętana z dzieciństwa - ten jej aromat, który się unosił po kuchni a dodatkiem były zawsze kawałki bagietki podsmażane na masełku - pyyychotka. Do dziś mam małe wspomnienie - jak moja siostra miała może z 10 lat i spytała jak się taką zupę robi - "wrzucasz ogórka do wody i gotujesz" ? :) Oczywiście miała na myśli świeżego ogórka..
A jaka jest Wasza ulubiona zupa z dzieciństwa?








Przepis na ogórkową 




Czas przygotowania 30 minut
Porcja dla 6 osób




Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 4 ziemniaki
  • 9 średnich ogórków kiszonych 
  • mały por
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 pęczka koperku świeżego
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany roślinnej
  • 1 łyżka masła roślinnego



Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis

Jak ja dawno nie jadłam takich drożdżowych racuchów - chyba z 20 lat może nawet więcej. Dzisiaj już wiem że oprócz mnie jest jeszcze w mojej rodzinie troje łasuchów takich samych jak ja - zawsze chętnych na ciepłe, drożdżowe z nadzieniem z jabłek. 
Takie właśnie racuchy drożdżowe przygotowywała moja babcia, nawet na zimno były bardzo smaczne - jeden w rękę i biegiem na podwórko. Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na racuchy, które są puszyste, delikatne, mięciutkie, przygotowane na świeżych drożdżach z dodatkiem jabłek oraz obsypane cukrem pudrem. Z tego przepisu wyszło mi około 20 racuchów, ich ilość zależy od wielkości racuchów jakie usmażymy.





Przepis na puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami 





Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut



Składniki:

  • 500 g mąki np 
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można użyć cukru wanilinowego)
  • 4 jabłka (najlepiej kwaskowate)
  • cukier puder



Zupa pieczarkowa z makaronem - najlepsza - prosty przepis

 

    Pyszna, gęsta, kremowa, aromatyczna z dużą ilością pieczarek - taką właśnie zupę uwielbiam najbardziej. Przeważnie robię ją z ziemniakami ale dziś miałam ochotę na makaron. Idealną na tą chłodną porę roku - rozgrzeje nas i w pełni nasyci. Prosta w przygotowaniu - każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem. Nigdy nie robię zupy krem wolę jak czuć pieczarki oraz inne warzywa. Jak ugotować pyszną zupę pieczarkową? Mój przepis i kilka wskazówek podaje poniżej.








Porcja dla  4 osób
Czas przygotowania 40 minut



Składniki:


  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki 
  • 1/3 średniego selera
  • 1 mała cebulka 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy
  • sól 
  • pieprz 
  • 100 ml śmietanki roślinnej (użyłam kremu kokosowego 23% KARA)
  • 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • ugotowany makaron np świderki



Omlet białkowy z płatkami (placek proteinowy) - przepis na zdrowe śniadanie

   
 Ostatnio rozsmakowałam się w maśle z orzechów nerkowca i dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny omlet z nasionami chia z otrębami owsianymi Melvit 
Przepis dietetyczny typowo dla osób, które trenują na siłowni. Omlety tego typu zaspokoją nasze zapotrzebowanie energetyczne w czasie dużego wysiłku fizycznego. Jest on źródłem dużej zawartości białka i błonnika.






Przepis na omlet białkowy 


Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 5 minut

Składniki:

  • 3 jajka od szczęśliwej kurki
  • 2 łyżki izolatu białkowego
  • 3 łyżki nasion chia z otrębami owsianymi Melvit
  • pół banana
  • 1/3 kiwi
  • 2-3 łyżki mleka( może być napój roślinny)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła orzechowego z nerkowców
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego