Musli tak jak chcesz..


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia wszyscy o tym wiedzą, ale nie każdy o tym pamięta. Moje śniadanie przygotowałam dziś w 2 minuty. Nie byle jakie, bo musli o wyjątkowym smaku, otworzyłam dziś tubę z płatkami i wsypałam do miseczki, zalałam zimny mlekiem. Płatki musli są pożywne, mają dużo witamin, a co najważniejsze są przepyszne, nie smakują jak zwykłe suche i bezsmakowe płatki owsiane. Są lekkostrawne i dają nam energię na cały poranek. Moje dzisiejszy musli było tak skomponowane aby wspomagać spalanie, zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, jagody goji, jabłko, zarodki pszenne, mango. Po tym pożywny śniadaniu od razu pojechałam na siłownię aby poćwiczyć. Porcja 100 g musli ma 340kcal :) 






Jeśli chcecie aby Wasze śniadanie było smaczne i zdrowe możecie wybrać sobie musli wg własnych upodobań smakowych 




Wartości odżywcze (dla porcji 100g):
Kalorie:360.4 kcal/1,508.7 KJ
Białko:8.6g
Węglowodany:71.3g
Tłuszcz:3.0g




W składzie mojej mieszanki znalazły się:

  • lekki mix
  • bran flakes
  • jagody goji
  • jabłko liofilizowane (kostka)
  • mango
  • zarodki pszenne





Skomponuj swoje musli - są w wygodnej tubie o pojemności 1,7 litra z zamykana pokrywką. Śmiało możesz je zabrać ze sobą do pracy :) Jest to też fantastyczny prezent dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać i uprawiają sport. Musli tak jak chcesz to sklep internetowy w którym dostaniesz różnego rodzaju mieszanki musli w różnych kategoriach taki jakich:  bezglutenowe, dla dzieci, dla kobiet i mężczyzn, dla aktywnych, na słodko i wiele innych







                         Musli tak jak chcesz  znajdziecie tutaj duży wybór musli w atrakcyjnych cenach.


















*Wpis zawiera lokowanie produktu

Makaron razowy z jajkiem sadzonym



Nie wiecie jeszcze co przygotować dziś na obiad? Polecam szybkie i proste danie z użyciem makaronu i ketchupu ekologicznego Symbio z dodatkiem pomidorków cherry i jajka sadzonego. Makaron ekologiczny nie zawiera jajek ani soli, dostarczy nam za to dużo błonnika pokarmowego oraz witamin.



Przepis na makaron z pomidorami 

i jajkiem sadzonym


Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 10 min

Składniki:

  • 200 g makaronu razowego świderki Symbio
  • 4 łyżki ketchupu ekologicznego Symbio
  • 2 jajka sadzone
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 mała cebulka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia







Drożdżowe faworki na Tłusty Czwartek



Tłusty Czwartek wypada w tym roku wyjątkowo wcześnie tj 12 lutego, przeważnie w ten dzień przygotowuje dużo słodkości takich jak pączki, ciastka, faworki i wiele innych pyszności. Dzisiaj przygotowałam tradycyjne chruściki-faworki ale na cieście drożdżowym, dzięki temu są puszyste ale jeśli wolicie kruche to zapraszam po przepis tutaj
Smakują wyśmienicie świeżo usmażone i obsypane cukrem pudrem.. :)



Przepis na chruściki 







Porcja na 45 chruścików
Czas przygotowania 55 min

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 70 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
















Rio dzbanek do soku firmy Koziol


Ostatnio miałam przyjemność testowania dzbanka Rio do soku niemieckiej firmy Koziol ze sklepu internetowego Rossi.pl
Marka Koziol to wysokiej renomy firma, która oferuje swoim klientom produkty do użytku codziennego.
Dzbanek jest wysoki ma 24,9 cm i wąski 16,4cm, co daje komfort postawienia go na drzwiczkach lodówki. Jego pojemność to 1,5l
Jest wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego odpornego na niskie i wysokie temperatury.
Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach oraz przyjęciach dla dzieci.



Dostępny jest w 5 żywych kolorach takich jak czerwony,fioletowy, limonkowy oraz biały i czarny.
Piękny i nowoczesny design sprawia,że dzbanek jest ozdobą każdego stołu. Idealny do podawania soków, herbat mrożonych oraz wody z cytryną.
Jeśli pijemy naturalne soki owocowe lub warzywne to możemy mieć pewność że dzbanek nie zabarwi się kolorem soku.



Jestem z niego zadowolona pod względem wyglądu, lekkości oraz użyteczności w mojej kuchni. Zastanawiam się nad kupnem drugiego takiego samego.





Cena dzbanka Rio 58 zł




Zapraszam do sklepu Rossi.pl jest tam dużo pięknych rzeczy, które sprawią, że w Naszym domu będzie jeszcze przytulniej.





Dzbanek Rio Koziol



Recenzja patelni ceramicznej King Hoff

Zaprezentuje dzisiaj Wam kolejną pozytywną recenzję patelni której od jakiegoś czasu używam w kuchni, tym razem ceramicznej firmy King Hoff . Nigdy wcześniej nie miałam okazji smażyć na patelni ceramicznej, zawsze były to patelnie teflonowe, z których byłam zadowolona. Ogromnym plusem patelni ceramicznej jest jej nieprzywierająca powłoka, która pozwala na smażenie bez tłuszczu, a żeby ją wyczyścić wystarczy przetrzeć ją gąbeczką z płynem. Patelnia ceramiczna nagrzewa się nieco dłużej niż teflonowa ale też dłużej trzyma ciepło. Patelnia King Hoff nagrzewa się równomiernie co dla mnie też jest ważna rzeczą ponieważ wiele razy miałam patelnie, które nagrzewały się dość mocno na środku, a po bokach mniej. Kolejną bardzo istotną rzeczą jest nie nagrzewająca się rączka, można by pomyśleć, która patelnia w dzisiejszych czasach nie ma takiej rączki i powiem Wam że ostatnio miałam nie miłą niespodziankę, otóż dostałam patelnię do której były dołączone ochraniacze i niestety ich nie założyłam, zwyczajnie chwyciłam za rączki i były tak nagrzane że się poparzyłam.




Powłoka jest przyjazna dla zdrowia - nie jest rakotwórcza. Jest bardzo odporna na zarysowania, a wiele razy już zdarzyło mi się używać metalowych akcesoriów i nic z niej nie zeszło.
Dzięki tej patelni możemy przygotować wiele potraw dietetycznych, idealnych dla osób które dbają o zdrowe, beztłuszczowe posiłki.
Patelnia może być używana do kuchenek indukcyjnych, ceramicznych, gazowych, halogenowych oraz elektrycznych.





Oczywiście przy wyborze patelni zwracamy też uwagę na cenę, patelnia ceramiczna firmy King Hoff jest w cenie 56 zł - nie jest to żadna wygórowana cena,  warto zainwestować w taką patelnie ceramiczną bo z pewnością posłuży w kuchni przez dobre kilka lat.
Patelnie ceramiczne dostępne są w czterech różnych kolorach tj zielony, pomarańczowy, czarny lub czerwony.











Ser Koryciński "SWOJSKI" - Czesławy Zarzeckiej

 W ramach współpracy z Panią Czesławą Zarzecką miałam okazję wypróbować swojski ser Koryciński. Ser ten jest produktem regionalnym, który jest wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, posiada również certyfikat który ogranicza jego produkcję do trzech gmin w województwie podlaskim między innymi: Korycin, Janów, Suchowola.
Ser Koryciński wyrabiany jest z mleka krowiego niepasteryzowanego, którego dodatkiem jest podpuszczka oraz sól, która stanowi środek naturalnie konserwujący.
Ser który wybrałam jest serem świeżym ponieważ okres jego leżakowania trwał od 2-4 dni, dodatkiem jest czosnek staropolski, nadaje on dość charakterystycznego smaku, nie dominuje jednak całości sera. Z zewnątrz przy skórce ser jest lekko słonawy natomiast wewnątrz delikatny, kremowy i wilgotny.
Do wyboru jest ponad 18 różnych dodatków smakowych, każdy znajdzie swój ulubiony smak między innymi: z czosnkiem, czarnuszką, orzechami włoskimi, żurawiną,chrzanem, miętą itp
Tutaj znajdziecie więcej szczegółów na temat sera Korycińskiego 





Ser jest bardzo smaczny, z przyjemnością mogę go polecić innym aby go wypróbowali, moi znajomi i rodzina mieli okazję spróbować i też są zachwyceni jego smakiem. Do tej pory jadłam ten ser jako przystawkę do białego półwytrawnego wina i pasują do siebie idealnie. Wkrótce przedstawię Wam przepisy na główną rolę sera Korycińskiego między innymi w przystawce, zupie, daniu głównym oraz w formie przekąski.







Ser Koryciński ma specyficzny kształt spłaszczonej kuli o średnicy ok 30 cm, która jest karbowana na powierzchni. Powstają one na skutek odsączania sera na cedzaku
Ser osiąga wagę do 3,5kg





Smak sera zależy od czasu leżakowania:

  • świeży od 2-4 dni
  • leżakowany od 5-14 dni
  • dojrzały powyżej 14 dni



Krupnik - tradycyjny przepis na polską zupę





Jedna treściwa miska tej wspaniałej zupy, zdecydowanie zaspokoi nie jednego głodomora. Krupnik to zupa tradycyjnie polska, każdy ma swój ulubiony przepis. Trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością kaszy, bo wiadomo że zawszę jej objętość w zupie się zwiększa, nigdy nie miałam przypadku aby łyżka stała na sztywno, ale bywało już że kaszy było sporo. Zawsze dodaje kaszę jęczmienną, taką drobniutką jest najsmaczniejsza. Jak już kasza się ugotuje sprawia że zupa staje się bardziej gęsta i kleista. Obowiązkowa jest duża ilość warzyw! Marchewka, seler, korzeń pietruchy oraz ziemniaki, doprawiam solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.






Przepis na krupnik 


Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 selera
  • mały por, biała część
  • 200 g kaszy jęczmiennej Młyn Kopytowa
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • 1/4 pęczka świeżego koperku
  • 1/2 małej cebulki




Jabłka w cieście naleśnikowym z syropem klonowym - słodkie śniadanko





Śniadanie na słodko można przyrządzić na wiele ulubionych sposobów, ja dziś się skusiłam na jabłka w cieście naleśnikowym dodatkowo polałam je syropem klonowym firmy Fungopol. Syrop klonowy jest wspaniałym zamiennikiem cukru lub miodu zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Nigdy wcześniej nie miałam okazji go wypróbować, ale przyznam szczerze, że jego smak naprawdę mi zasmakował, już się zastanawiam nad upieczeniem ciasteczek z jego użyciem, ciekawa jestem jak się sprawdzi w wypiekach. A z czym Wam najlepiej smakuje syrop klonowy?  





Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym






Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 10 min



Składniki:

  • 3 jabłka
  • syrop klonowy Fungopol
  • 250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia















Ciasto biszkoptowe z owocami - przepis - sponge cake with fruits




Biszkopt z owocami to ciasto typowo letnie kiedy owoce są w pełni dostępne na targach lub w naszym ogródku, póki co mamy zimę a do lata jeszcze troszkę czasu zostało. Jest to bardzo proste ciasto, które wyjdzie każdemu oraz zasmakuje większości. Ciasto jest lekkie i puszyste, a owoce są idealnym dodatkiem do całości. Nie jest to typowe ciasto z owocami i galaretką bo zamiast galaretki użyłam żelfixu aby zrobić żelkę z owocami na cieście. Owoce w lekkim syropie są naprawdę smaczne i córcia zajadała je w miseczce, bałam się że nie starczy do ciasta. Biszkopt upiekłam w małej formie, na 4 osoby, jutro piekę kolejne ciasto tym razem torcik dacquoise jest mega pyszny i prosty w przygotowaniu aczkolwiek nie każdy go lubi bo jest mega słodki :) 





Czas przygotowania 2h 30min
Porcja dla 4-6 osób


Przepis na biszkopt z owocami






Składniki:



  • Ciasto na biszkopt 
  • 2 opakowania 420g Fruit Cocktail Del Monte Develey 
  • 1 opakowanie ŻelFix
























Biszkopt idealny - przepis podstawowy - sponge cake




Ostatnio robiłam biszkopt z książki kucharskiej i wiecie co Wam powiem, nie urósł ani trochę, nie drgnął ani milimetra. Znalazłam przepis na idealny biszkopt na blogu u Krysi, zmieniłam tylko ilość składników bo chciałam ciut niższy, wyszedł taki jak powinien :) Cieszę się z tego bardzo, bo powiedziałam że jak i ten nie wyjdzie to kończę z pieczeniem ciast.
Biszkopt piekłam z tego przepisu już kilka razy i zawsze wychodzi, jak dla mnie idealny, póki co nie będę szukać innego. Ciasto biszkoptowe jest idealne na wszelkiego rodzaju torty, jak i zwykłe ciasto z owocami z galaretką.
W tym przepisie nie ma ani grama proszku do pieczenia. Polecam!




Przepis na biszkopt






Porcja na tortownicę 26 cm
Czas przygotowania ok 45 min



Składniki:

  • 140g mąki pszennej tortowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli