3 listopada 2015

Tradycyjny, domowy rosół z kury - esencjonalny - przepis podstawowy

Rosół to moja ulubiona zupa - nie ma lepszej - gdziekolwiek jestem zawsze wybieram rosół. Prostota jego smaku jest wykwintna, poprawia humor oraz leczy wszelkie dolegliwości np przeziębienie. Kojarzy nam się w większości z domem rodzinnym, z obiadem u babci, z ciepłem i miłością.
Rosół to królowa wszystkich zup, można go przygotować na wywarze z kury, kości wołowych, kaczki lub samych warzyw. Jest to również baza innych zup oraz sosów. Jak ugotować idealny rosół aby był aromatyczny, klarowny i złocisty? Przede wszystkim wybór dobrego mięsa - czyli nie kurczak marketowy tylko prawdziwa wolno-żyjąca na trawce kura - najlepiej młoda. Uwierzcie mi na słowo, taki rosół nie potrzebuje dodatku żadnej kostki rosołowej ani innych ulepszaczy. Dodatkowo dużo warzyw oraz ziół, - na ugotowanie smacznego i esencjonalnego rosołu będziemy potrzebować 4-5 h tak wiem brzmi dość długo ale jeśli ktoś chce obiad w 10 minut bo nie ma czasu to może przygotować rosół  typu zupka chińska :)
Ugotowany bulion można przechowywać w lodówce 4-5 dni, można go też zamrozić w plastikowych pojemnikach,wtedy można przechowywać do 6 miesięcy.


Przepis na esencjonalny rosół z kury



Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania 5h


Składniki:



  • 1 kura wiejska bez podrobów
  • 5 średnich marchewek
  • 1/2 dużego selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duży por (biała cześć)
  • opieczona mała cebulka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • kilka listków świeżego lubczyku
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz







Przygotowanie:
  • Kurę rozdzielamy na części: skrzydełka, udka, korpus z szyją, filet z piersi wycinamy i odkładamy
  • Opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą
  • Skrzydełka, udka oraz korpus zalewamy zimną wodą 4 litry
  • Całość zagotowujemy aż na powierzchni pojawi się szumowina (piana), którą ściągamy łyżką cedzakową
  • Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,ziarna pieprzu oraz liście lubczyku
  • Obieramy warzywa i dodajemy do całości
  • Cebulę opalamy nad ogniem aż jej łupinki będą mocno opalone
  • Dodajemy do rosołu
  • Gotujemy na małym ogniu przez 4-5h
  • Wyciągamy ugotowane mięso
  • Po tym czasie dodajemy sól oraz pieprz
  • Podajemy z posiekaną świeżą natką pietruszki
  • Ugotowaną marchewkę można pokroić w plasterki lub kostkę i dodać do zupy
  • Filet z piersi można ugotować z oddzielnym garnku, pokroić na małe kawałki i dodawać do zupy tuż przed podaniem






Wskazówki:

  • Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu (ma dosłownie delikatnie pyrkać)
  • Gotujemy go bez przykrycia
  • Rosół podajemy z makaronem lub z lanymi kluseczkami
Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. chylę czoła przed Tobą, bo piszesz o czymś tak oczywistym, a jednocześnie nieoczywistym u znacznej części blogerów kulinarnych :) rosół bez kostek i innych dopalaczy to cudo :) i przede wszystkim jest to prawdziwy rosół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały rosołek :-) super że zrobiłaś go bez ulepszaczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny :) u mnie tradycyjnie co niedzielę musi taki być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, rosołu nie da się ugotować szybko. Super kolorek i klarowność:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...