10 października 2015

Sałatka z kurczakiem i jajkiem - orzechami włoskimi i pestkami dyni

Szybka przekąska przed wyjściem na spacer do lasu. Wyszło smacznie, lekko i pożywnie. Jest doskonała do przygotowania jako posiłek do pracy lub szkoły. Filet z kurczaka jest soczysty i bardzo aromatyczny - dodatkowo możemy podprażyć pestki dyni na suchej patelni aby wydobyć jeszcze lepszy smak. Do sałatki dodałam 1 łyżkę ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimo dzięki czemu sałatka nabierze delikatnego orzechowego smaku. Olej rzepakowy Olandia zawiera wysoką zawartość kwasów Omega 3 co jest dużą zaletą dla osób dbających o swoje zdrowie.










Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 10 minut

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 jajka 
  • porcja mixu sałat
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżka ekologicznego oleju rzepakowego Olandia
  • przyprawy do kurczaka: np słodka papryka, zioła prowansalskie, chilli
  • szczypta soli














Przygotowanie:
  • Filet z piersi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Kroimy wzdłuż, oprószamy solą, słodką papryką oraz ulubionymi ziołami
  • Zawijamy w pergamin i smażymy na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony
  • Jajka gotujemy na twardo przez 7 minut, obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki
  • Na talerzu układamy porcję mixu sałat na wierzch układamy pokrojonego w paski kurczaka
  • Dodajemy jajka oraz posypujemy pestkami dyni oraz orzechami włoskimi
  • Na koniec polewamy odrobiną oleju rzepakowego






Smacznego! :)

*wpis zawiera lokowanie produktu

4 komentarze:

  1. tak naprawdę takie proste danie, ale jakże pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację jest to idealna przekąska przed wyjściem z domu. Doda sił, bo jest przyprawiona świetnymi, zdrowymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie. Zjadłabym na obiad lub zabrała do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...