14 lipca 2015

Łosoś atlantycki z komosą ryżową z dodatkiem salsy pomidorowo-ogórkowej

To wspaniałe letnie danie możemy przygotować zarówno na patelni jak i na grillu. Jeśli szukacie pomysłu na dietetyczny obiad to z pewnością spełni Wasze oczekiwania. Nie zawsze na grillu musi być tłusty boczek lub karkówka - zawsze znajdzie się alternatywa. Zamiast komosy ryżowej można dodać pieczone ziemniaki. Jak grill to odpowiedni napój do tego.. polecam Warkę Radler cytrynową







Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania:
 10 minut+2 h marynowania



Składniki:


  • 300 g świeżego łososia atlantyckiego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 szalotka
  • sól morska

Salsa:

  • 1 mała szalotka
  • 2  pomidory
  • 2 ogórki konserwowe curry 
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 50 ml oliwy
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • 1/3 papryczki chilli
  • sól i pieprz do smaku


dodatkowo:


  •  ugotowana komosa ryżowa








Przygotowanie:

  • Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Przygotowujemy marynatę z oleju, czosnku przeciśniętego przez praskę,soli i pieprzu,soku z limonki, posiekanej szalotki
  • Rybę nasmarować marynatą i odstawić na 2h do lodówki
  • Po tym czasie wyciągamy rybę z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie miała złoty kolor
  • W między czasie przygotowujemy salsę: Pomidora i ogórka kroimy w drobną kosteczkę,dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy drobniutko posiekaną papryczkę chilli,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Pod koniec  wymieszać delikatnie wszystkie składniki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
  • Podajemy z komosą ryżową i salsą










Smacznego! :)

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...