20 lipca 2015

Kurczak na ryżu z piekarnika - przepis na kurczaka z warzywami

Kurczak zapiekany na ryżu to wspaniałe danie, którego przepis znalazłam w internecie zrobiło wielką furorę na mojej imprezie. Danie banalnie proste, smaczne i do tego tanie - koszt 12 zł dla 4 osób. Podudzia z kurczaka śmiało można zastąpić skrzydełkami - a kurczaka zamarynować kilka godzin wcześniej. Sprawdza się również jako niedzielny obiad :) Aby podkręcić smak dodałam koncentrat chilli i czosnek z firmy Proeco Polska
Palce lizać.. Polecam tym którzy jeszcze nie próbowali..
Przepis można dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych ziół, ilości ostrej papryki lub warzyw.







Przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 80 minut + 2 h marynowania




Składniki:

  • 1,5 kg podudzia z kurczaka
  • 4 torebki ryżu parboiled
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1/4 kostki margaryny lub masła
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • Vegeta
  • olej

zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 3 łyżeczki koncentratu czosnku Proeco Polska lub 5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 2 łyżeczki chilli Proeco Polska
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 8 łyżek ostrego ketchupu np Włocławek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta curry
  • 1 szklanka bulionu drobiowego








Przygotowanie:
  • Kurczaka myjemy,osuszamy i ćwiartujemy na dwie części
  • Wkładamy do miski: posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, Vegetą, polewamy dwiema łyżkami oleju, równomiernie rozsmarować
  • Odstawiamy na 1 h lub 2h do lodówki aby się zamarynowało i dobrze przeszło aromatem przypraw
  • W między czasie przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki należy zagotować i odstawić
  • Można użyć blaszki z piekarnika lub blaszki do pieczenia ciasta ( użyłam do pieczenia ciasta, ponieważ jest dość głęboka)
  • Wykładamy blaszkę folią aluminiową, na wierzch kładziemy suchy ryż, na to warstwę startej marchwi na dużych oczkach oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę
  • Układamy na wierzch porcje kurczaka i polewamy zalewą oraz bulionem
  • Pieczemy kurczaka w temp 190 stopni przez 40 minut później zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut







Wskazówki:
  • Zalewamy kurczaka do 3/4 wysokości, w między czasie ryż wchłonie zalewę więc po 30 minutach podlewamy pozostałą zalewą która została.
  • Pieczemy kurczaka do miękkości oraz gdy ryż wchłonie 3/4 sosu
  • Kurczaka można również upiec w naczyniu żaroodpornym
  • Jeśli zbyt mocno przypieka się z góry należy przykryć go folia aluminiową
  • Jeśli ktoś lubi smak majeranku to śmiało można posypać odrobiną do smaku
  • Można dodać również pieczarki 




12 komentarzy:

  1. Tak podany kurczak zawsze znajdzie wielu amatorów. Sama chętnie zjadłabym jedną porcję :)(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie danie. Pysznie je zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam jakiś czas temu, troszeczkę pozmieniałam składniki ale efekt był mega :) Dziś planuję zrobić ponownie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja z tego przepisu wyszedl najlepoej

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja z tego przepisu wyszedl najlepoej

    OdpowiedzUsuń
  6. Moge piersi z kurczaka dodac zamiast udek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam z filetem z kurczaka - jest dość sucha - a udka mają skórę która podczas pieczenia wytapia tłuszcz i nadaje smak całości :)

      Usuń
  7. Moge piersi z kurczaka dodac zamiast udek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, dzis robie piersi z warzywami i wzorowalam sie na Twojim przepisie...zamiast curry dalam cayenne...i zamiast kechupu dalam pomidory z puszki...narazie pachnie swietnie...i w ostatniej fazie chce potraktowac ryz zoltym serem;)))...co do uwag to w skladnikach podajesz maslo lub margaryne, ale potem, w przygotowaniu ich nie uzywasz, wiec mysle ze to tylko pomylka;) pozdrawiam Kinga

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...