28 kwietnia 2015

Wieprzowina po zbójnicku z ryżem basmati

Szukacie pomysłu na obiad? A może czegoś do słoika na wynos? To danie jednogarnkowe, idealne dla tych którzy nie mają pomysłu co by ugotować aby zjeść w pracy.
Można przygotować dzień wcześniej a na drugi dzień będzie smakowało tak samo, wystarczy tylko podgrzać. Do przygotowania dania użyłam schabu wieprzowego ale równie dobrze można zastąpić go łopatką lub szynką wieprzową. Najbardziej według mnie pasuje tutaj ryż ale można też zjeść z ziemniakami. Danie jest aromatyczne i wyraziste w smaku. Równie pysznie smakowałoby na placku ziemniaczanym...








Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 60 minut

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego (może być też łopatka bez kości)
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki ketchupu Krokus
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta curry
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki  ciepłej wody

dodatkowo:




Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Usuwamy błony i kroimy w małą kostkę
  • Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej i podsmażamy mięso na rumiano
  • Cebulkę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy całość do mięsa, uważając aby nie przypalić
  • Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy masło i podsmażamy całość
  • Paprykę kroimy w paski lub w kostkę dodajemy do całości
  • Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodajemy do mięsa
  • Ogórki kroimy w plasterki i dodajemy
  • Całość podsmażamy 5 minut i podlewamy ciepłą wodą, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ok 40-45 minut
  • Pod koniec doprawiamy przyprawami i ketchupem 
  • Torebki z ryżem gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, po ugotowaniu odcedzamy
  • Wykładamy na talerz ryż, a na wierzch  mięso w aromatycznym sosie
Smacznego! :)










Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Super danie kochana :-) zjadłabym bo siedzę jeszcze w pracy i głodna jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sosy z dodatkiem ogórka kiszonego, więc całe danie bardzo mnie zachęca.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...