27 kwietnia 2015

Kulinarne Starcie Blogerów 2015 - Stek z rostbefu z pieczonymi burakami, jajkiem w koszulce podanej na botwince



Dzisiejszy przepis przygotowałam do akcji Starcie Blogerów 2015 organizowany przez e-gustus.pl
W pierwszym etapie było głosowanie przez internautów na listę składników i wygrała wołowina a dodatkami były takie składniki jak: jajko, pieczarki, buraki, ziemniaki, śmietana,oliwa, czosnek, por, ogórek,papryka, pomidor, koperek, szczypiorek,czerwona kapusta. Blogerzy którzy biorą udział w starciu to: Daylicooking, Bazyliowy mus, Make it healthier,Niezły Młynek i W najbliższej okolicy palników.





Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 30 minut


Składniki:

  • stek z rostbefu 300g
  • 2 ziemniaki
  • 1 burak
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • sól
  • 1 łyżeczka octu
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 3 pieczarki
  • garść świeżej botwinki






















Przygotowanie:

  • Buraki i ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, delikatnie solimy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni przez 25 minut 
  • Stek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odstawiam na 10 minut
  • Usuwamy błony
  • Patelnie rozgrzewamy, dodajemy masło, kładziemy steki
  • Smażymy na średnim ogniu przez 6-7 minut z każdej ze stron
  • Pod koniec solimy i oprószamy pieprzem
  • Stek odkładamy na talerz aby odpoczął pod przykryciem
  • Na tej samej patelni dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy na złoto pieczarki pokrojone w plasterki, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem jeśli jest taka konieczność
  • W między czasie robimy jajko w koszulce: do wrzącej wody z 1 łyżeczką octu wlewamy delikatnie jajko gotujemy przez 3-4 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową
  • Steki można włożyć jeszcze do piekarnika na 3-4 minuty na 190 stopni jeśli ktoś lubi wypieczone, jeśli nie kroimy w plasterki i polewamy powstałym sosem 
  • Na talerzu układamy świeżą posiekaną botwinkę a na wierzch układamy jajko w koszulce, można je delikatnie posolić, oprószyć pieprzem oraz posypać szczypiorkiem
  • Obok wykładamy mięso pokrojone w plastry na wierzch układamy pieczarki oraz ziemniaczki i buraki


Za jakiś czas będzie można głosować na najlepsze danie! 





W ofercie sklepu jest dostępna patelnia Woll Szafir indukcja, której użyłam do przygotowania dania. Powiem tak ciężkiej patelni to jeszcze w kuchni nie miałam, warto mieć chociażby jedną taką konkretną niż 10 tańszych. Patelnia wykonana jest z siluminu. Szczerze polecam! Wkrótce na blogu ukaże się recenzja patelni.









Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Hmmm... delicious!!
    http://dimplekhadi.blogspot.com/2015/04/playing-with-colors-on-sunny-day.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie to zrobiłaś. Doskonale Pieczeń świetna, jajko super i wszystko genialnie :) Łącznie ze zdjęciem które zrobiłas :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...