18 lutego 2015

Złocisty filet z piersi kurczaka z żurawiną i jabłkiem



Na słodko i dietetycznie czy to możliwe? Oczywiście! Delikatne i kruche mięsko z kurczaka można podawać nie tylko na obiad ale również kolację, mamy pewność że nie będziemy czuć się ciężko. Żurawina z reguły przypisywana jest do czerwonego mięsa np kaczki, dzika, sarniny. Nie raz jadłam wędlinę drobiową z rodzynkami na słodko i była bardzo smaczna, dlatego chciałam wypróbować danie obiadowe z kurczakiem i żurawiną, wyszło pysznie! :) Żurawina ma dużo witaminy C i jest wskazana dla osób z infekcjami dróg moczowych. Wersja mniej dietetyczna ale również bardzo smaczna - ser położony na wierzch mięsa zapieczony w piekarniku i na to żurawina :) Nie brzmi kusząco? :)




Przepis na filet z kurczaka z żurawiną z jabłkiem 





Czas przygotowania: 20 minut
Porcja dla: 2 osób






Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • konfitura żurawina z jabłkiem Fungopol
  • sól
  • oliwa do smażenia
dodatkowo:
  • ryż



















Przygotowanie:
  • Filet z piersi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • W środku robimy nożem kieszonkę i wkładamy 2-3 łyżeczki konfitury żurawinowo-jabłkowej
  • Kieszonki delikatnie oprószamy solą
  • Rozgrzewamy oliwę i smażymy filet na złoto-brązowy kolor, podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut
  • W między czasie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu
  • Filet  z kurczaka podajemy z ryżem, dodatkiem może być mix sałat





* Wpis zawiera lokowanie produktu



Smacznego!



4 komentarze:

  1. Kurczak ze slodkimi dodatkami to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię takie połączenia, teraz marzy mi się oscypek z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurawina z jabłkiem podkreśla smak mięsa. Polecam dżem firmy Gomar

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...