12 lutego 2015

Udka z kurczaka w sosie piwnym z kaszą jęczmienną wg przepisu Ewy Wachowicz




Kurczak to jedno najbardziej popularnych dań w większości polskich domów. Jest smaczny, a co najważniejsze łatwy i szybki w przygotowaniu. Można z nim eksperymentować na wiele sposobów: smażony, pieczony lub duszony - idealnie komponuje się z wieloma przyprawami. Pamiętam jako dziecko, że zawsze kurczak był przyrządzany na niedzielny obiad w prodiżu, po dzień dzisiejszy ten smak jest jednym z moich najlepszych kuchennych wspomnień.
Jakiś czas temu przeszukując kulinarne strony internetowe, trafiłam na apetyczny przepis na udka kurczaka w sosie piwnym Ewy Wachowicz. Przyznam się, że do tej pory, przyrządzałam jedynie golonkę w piwie i wychodziła naprawdę bardzo smaczna. Skusiłam się na przyrządzenie tego kurczaka i powiem Wam że ten przepis był strzałem w dziesiątkę, mięso było delikatne, soczyste, a piwo nadało mu wspaniałego aromatu. Dodatek kiszonej kapusty do całości dania jest wręcz obowiązkowy - kwaśna kapusta przełamuje słodki smak kurczaka. Na co dzień większość dań przyrządzam z ziemniakami lub ryżem - kaszy jęczmiennej używamy rzadko, nie oznacza jednak to, że jej nie lubię. Jeśli szukacie odmiany dla tradycyjnego kurczaka to szczerze polecam Wam ten przepis, na pewno będziecie zadowoleni i nie raz do niego wrócicie :)




Przepis na udka kurczaka w sosie piwnym




Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 min


Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 ml wywaru z kurczaka
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 100 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej (może być arachidowy)
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka miodu np lipowego
dodatkowo:
  • kasza jęczmienna
  • 800 g kapusty kiszonej








Przygotowanie:
  • Udka kurczaka myjemy, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem
  • Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Jak już udka będą rumiane dodajemy cebulkę i chwilę podsmażamy aż się zeszkli
  • Podlewamy bulionem oraz piwem
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem
  • Dusimy pod przykryciem przez 35 minut na średnim ogniu
  • Jak już odparuje 3/4 sosu dodajemy łyżkę miodu
  • Całość mieszamy aż wszystkie smaki się połączą
  • Podajemy od razu z kaszą jęczmienną oraz kiszoną kapustą





Wskazówki:
  • Zamiast kaszy jęczmiennej można podać kurczaka z ryżem lub ziemniakami
  • Olej arachidowy nada kurczakowi orzechowego smaku, jeśli go nie mamy można użyć rzepakowego
  • Świeży tymianek można zastąpić suszonym
  • Bulion powinien być ciepły, a piwo temperaturę pokojową











Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Świetne udka, z chęcią takie zrobię. Danie wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko, polecam, naprawdę wyszły smaczne

      Usuń
  2. Ale pyszna propozycja obiadowa, uwielbiam drób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta propozycja nie tylko obiadowa, myślę że na imprezę również się sprawdzi i zasmakuje gościom :)

      Usuń
  3. Bardzo dajny przepis. Ja uwielbiam kurczaka w każdej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię go przyrządzać na wiele sposobów :)

      Usuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...