24 lutego 2015

Czarna fasola z kiełbasą z filetu kurczaka





Pyszne i sycące danie z ekologiczną czarną fasolą Symbio z dodatkiem chudej kiełbasy z filetu kurczaka, całość podkreśliła czerwona cebula i czosnek. W Polsce czarna fasola nie jest tak popularna jak biała lub czerwona, ponieważ pochodzi z Meksyku i tam jest głównym składnikiem większości dań. W smaku jest słodkawa idealnie komponuje się z pikantnymi przyprawami, fasolę przed ugotowaniem warto jest namoczyć przez parę godzin wtedy skróci się czas gotowania. Nie powinno się moczyć fasoli dłużej niż 10 godzin. Ekologiczna czarna fasola  dostępna jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością np. tutaj Można z niej przyrządzić wiele różnorodnych potraw np:  zupę, chilli con carne, pastę, gulasz lub jako dodatek do sałatek.















Porcja dla: 1 osoby
Czas przygotowania: 8-10 h moczenia fasoli, 50 minut gotowania
fasoli, 10 minut podsmażania



Składniki:

  • 100 g kiełbasy z filetu kurczaka
  • 4 łyżki ekologicznej fasoli czarnej Symbio
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ząbek czosnku
  • oliwa 
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo zmielony
























Przygotowanie:
  • Fasolę płuczemy na sicie, wkładamy do garnka z wodą i moczymy 8-10 h w zimnej wodzie 
  • Odsączamy wodę i wlewamy świeżą, gotujemy 50 minut
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę
  • Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i chwilę podsmażamy
  • Cebulę kroimy w piórka i dokładamy do kiełbasy
  • Czosnek kroimy w plasterki dodajemy do całości
  • Jak już się wszystko lekko podsmaży dodajemy ugotowaną fasolę oraz kukurydzę
  • Podsmażamy ok 5 minut
  • Pod koniec smażenia lekko oprószamy solą oraz delikatnie świeżo zmielonym pieprzem

* Fasoli nie soliłam w czasie gotowania, można to zrobić pod koniec gotowania










*Wpis zawiera lokowanie produktu
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mam gdzieś w szafie taką czarną fasolę. Myślałam żeby z niej ugotować fasolkę po bretońsku albo zupę. Muszę spróbować. Danie wygląda pysznie. Miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowo dziś u Ciebie ;) i przepis fajny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszystko co z czerwoną cebulą :) Za kiełbasą nie przepadam (no chyba, że taka swojska) ale i tak skusiłabym się i spróbowałabym tego dania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne,s zybkie danie, lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe danie z nieznanej mi fasoli. Chętnie bym zjadła., bo całość wygląda pysznie. A w ogóle robisz takie piękne zdjęcia, że ślinka cieknie kiedy się patrzy na Twoje propozycje kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne danie :) Naprawdę wiele inspiracji można ti u CIebie dojrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...