17 stycznia 2015

Zupa z pieczonych ziemniaków aromatyzowana serem Korycińskim z chipsem bekonowym - Potato soup





Pieczone ziemniaki tylko w letnie wieczory? Jeśli do lata jeszcze daleko,a chcemy poczuć smak pieczonego ziemniaka w naszej kuchni bez problemu możemy przygotować takie ziemniaki w piekarniku. Wystarczy dobrze wyszorować skórkę i wsadzić je do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut.
Dzisiaj z właśnie takich ziemniaków przygotuję aromatyczną i kremową zupę z dodatkiem sera Korycińskiego Czesławy Zarzeckiej. Zupa nie tylko będzie syta ale również poprawi humor w chłodny zimowy dzień. Ser nadaje zupie gęstości oraz lekko czosnkowo-serowego smaku.


Przepis na zupę z pieczonych ziemniaków




Porcja dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 1h 20 min


Składniki:

  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 200 g kalafiora
  • 70 g sera Korycińskiego z czosnkiem staropolskim Czesławy Zarzeckiej
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • pręga wołowa
  • 2 litry wody








Przygotowanie:
  • Pręgę wołowa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 min (najlepiej włożyć ją do żaroodpornego naczynia, jeśli wydobędą się soki wlewamy je do zupy)
  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażamy aż się zeszkli 
  • Dodajemy 2 litry ciepłej wody i upieczoną pręgę wołową z sokami jakie wydobyły się podczas pieczenia oraz liść laurowy
  • Po 20 minutach gotowania dodajemy do zupy 1 łyżeczkę soli
  • W między czasie porządnie myjemy ziemniaki i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40-45 min
  • Kalafior myjemy, dzielimy w różyczki, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 min - 190 stopni
  • Z upieczonych ziemniaków wydrążamy środek i dodajemy do zupy 
  • Upieczony kalafior dodajemy również do zupy
  • Gotujemy 5 minut, całość blendujemy na gładką konsystencję
  • Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami
  • Ser Koryciński ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy aż się rozpuści
  • Dodajemy do zupy śmietanę 30%
  • Na patelni teflonowej smażymy chips z szynki parmeńskiej 
  • Gorącą zupę rozlewamy na miseczki, dodajemy kleks w kwaśnej śmietany, posypujemy szczypiorkiem, a na wierzchu układamy chips z szynki








       Zapraszam na stronę internetową http://www.ser-korycinski.pl/


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Great Post Dear! I am following you and following back if you like my blog :))) Kisses...
    http://tasarimkaravani.blogspot.com.tr/

    OdpowiedzUsuń
  2. Karinko pyszna zupka :-) wygląda pysznie. I z pewnością jest bardzo aromatyczna z tym serem :-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz że ja jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupki? A wyglada rewelacyjnie! I ten boczek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa naprawdę rewelacyjna, robiłam ją pierwszy raz i przeszła moje najśmielsze oczekiwania, myślałam że będzie mdła, a wyszło zupełnie inaczej :) ser nadaje ciekawego aromatu całości i kleks z kwaśnej śmietany plus szczypiorek. Jednego dnia nie mogłam sobie odmówić zjedzenia 3 misek.. Polecam! :)

      Usuń
  4. Dla mnie taka zupa to coś nowego. Pysznego. Kuszącego. Więc się pokuszę i chętnie taką zrobię. A te zdjęcia.... są cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...