8 stycznia 2015

Skrzydełka z kurczaka - ostre - soczyste w środku z chrupiącą skórką




Już od dawna miałam się z Wami podzielić przepisem na to proste aczkolwiek bardzo smaczne danie. W roli głównej skrzydełka - pikantne,  a dzięki papryce lekko słodkie - ze złocistą skórką. Marynata sprawi, że skrzydełka głęboko przejdą smakiem wszystkich aromatów - będą soczyste i delikatne w środku, a z zewnątrz będzie ostra i chrupiąca skórka. Do tego jeszcze sos śmietanowy i obiad lub kolacje mamy gotową! :)
Proeco Polska ma w sprzedaży naturalne koncentraty - w trzech wersjach smakowych - chilli, czosnek i curry. Można je kupić między innymi w Gzelli lub w sklepie Piotr i Paweł. Polecam ich koncentraty używam






Przepis na chrupiące skrzydełka



Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 60min+ 2h marynowania

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka koncentratu chilli Proeco Polska
  • 1 łyżka koncentratu czosnkowego Proeco Polska
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki aromatyzowanego oleju do woka o zapachu kiełków kukurydzianych (Lidl)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu




















Przygotowanie:
  • Skrzydełka myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Przygotowujemy marynatę: Do miski wkładamy wszystkie składniki przypraw i dokładnie mieszamy
  • Nacieramy marynatą skrzydełka, przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na 2 h lub na całą noc
  • Wykładamy skrzydełka na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 60 min - 200 stopni 10 min przed końcem pieczenia zmniejszam do 180 stopni








Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie. Ja ostatnio robiłam skrzydła z sosem sojowym i ... Wodka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadam dzisiaj na takie pyszności. Lubię pikantne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna kusząca propozycja :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...