25 stycznia 2015

Pasztet wołowy - Szynkowar (prasowanka) - "Singiel" poj 900g Tradismak


Szynkowar firmy Tradismak pozwala nam przygotować w domu swojską wędlinę. Możemy stworzyć szynkę lub pasztet bez dodatku żadnych ulepszaczy i konserwantów. Jest to wspaniałe rozwiązanie dla osób lubiący świeże i pachnące wędliny każdego dnia, bez konieczności kupowania co drugi dzień w sklepie. Domowy pasztet lub szynka ma wiele zalet,chociażby takie że nie zrobi się śliski w ciągu paru dni, mamy pewność co do jakości mięsa oraz dodatków w niej użytych.
Jest wiele przepisów na pasztet wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego co lubimy, można przygotować pasztet wieprzową, drobiowy lub wołowy, z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw.
Na blogu pojawił się już jeden przepis na szynkę drobiową z pieczarkami i papryką oraz drugi na szynkę z indyka z jajkiem i brokułem dla odmiany dzisiaj przygotuję pasztet z wołowiny z dodatkiem cebuli oraz papryki i chilli.




Przepis na pasztet wołowy 




Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 1h 15 min plus 12h chłodzenia

Składniki:

  • 400 g mięsa gulaszowego wołowego 200 g steku z antrykotu 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki chilli lub 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 2,5 łyżeczki pieprzu









Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,mielimy w maszynce
  • Dodajemy przyprawy i wodę całość mieszamy
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa
  • Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy aż się zeszkli ale nie zbrązowieje
  • Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i bardzo drobniutko siekamy
  • Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy
  • Wkładamy mięso do szynkowaru, dociskamy sprężyną, wlewamy na 3/4 wody do garnka i umieszczamy szynkowar. Dobrze jest coś podstawić pod szynkowar aby nie dotykał dna
  • Gotujemy 1h 15min od momentu zagotowania
  • Temperatura mięsa wołowego powinna wynosić 70 stopni
  • Po ugotowaniu odwracamy szynkowar do góry dnem i wstawiamy do lodówki na 12h 
  • Rano pasztet jest już gotowa i można ją wyciągnąć z szynkowaru
  • Wystarczy włożyć go na chwilę do gorącej wody 15-20 sek
  • Warto zaopatrzyć się w termometr bagnetowy, który ułatwi pomiar temperatury wewnątrz mięsa








Zapraszam do sklepu internetowego Tradismak


Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Karinko świetny pasztecik. Wygląda pysznie. Też mam szynkowar i wszystkim go polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pasztety własnej roboty! Z cieplym i chrupkim chlebem!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...