6 stycznia 2015

Noga kaczki w sosie własnym z dodatkiem borówki z gruszką


Mięso kaczki jest przeze mnie bardzo uwielbiane, a Ci którzy uważają, że mięso kaczki jest nie smaczne to musieli po prostu źle trafić. Zawsze kupuję świeże mięso, w ostateczności mrożone. Dobrze przyprawiona, usmażona i podduszona, rozpływa się w ustach. Wybornym dodatkiem jest sos własny, zarówno kaczka w sosie ze śliwkami jak i kaczka z jabłkami to dopiero NIEBO W GĘBIE.
Zdradzę Wam, że małym efektem ubocznym tego smażenia jest jeszcze coś bardzo pysznego, ale to tylko dla tych którzy nie są na diecie. Nogi kaczki zawszę smażę bez tłuszczu, ponieważ jej skóra jest dość tłusta i nie trzeba dodawać oleju, staram się wytopić jak najwięcej tłuszczu ze skóry. Wtedy cały ten tłuszcz zlewam do miseczki, w między czasie kroję drobniutko pół średniej cebulki, tłuszcz wlewam na patelnię, dodaję cebulkę i dosłownie przez ok 10 minut może ciut więcej smażę ją na bardzo malutkim ogniu, ma się zeszklić i być miękka, nie zbrązowieć. Dodaję szczyptę soli, pieprzu świeżo zmielonego i mieszam całość. Jak już cebulka będzie dobra, zlewam z powrotem do miseczki tłuszcz i dodaję odrobinę majeranku, dosłownie szczyptę dla zaostrzenia smaku. Czekam aż kaczy smalczyk przestygnie i wkładam go na noc do lodówki, rano jest już gotowy! Smalczyk nie musi być mocno słony bo zawsze można posolić na pieczywie, powinien być natomiast lekko pierny z wyczuwalnym smakiem cebulki.
No ale nie o smalcu miałam pisać tylko o tym pysznym daniu głównym czyli kaczej nodze w sosie własnym a  dodatkiem była słodka borówka z gruszką firmy Fungopol. Konfitura z borówki i gruszki idealnie komponuje się ze smakiem z dziczyzny i z każdym innym ciemny mięsem takim jak np wołowina.






Kaczka w sosie własnym





Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 2h





Składniki:
  • 4 nogi kaczki świeże
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 60 ml śmietany 30% lub 18% (słodka i rzadka)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki borówki z gruszką Fungopol 
  • ewentualnie 3 suszone śliwki



















Przygotowanie:
  • Mięso myjemy pod bieżącą wodą,bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Patelnie z grubym dnem, najlepiej teflonową lub ceramiczną rozgrzewamy
  • Kładziemy nogi kaczki skórą do dna patelni
  • Smażymy aż wydobędzie się duża ilość tłuszczu, wtedy obracamy mięso i obsmażamy z drugiej strony (musi być złociste)
  • Z powrotem odwracamy mięso tak aby ze skóry wydobył się cały tłuszcz, smażymy tak długo aż skóra będzie bardzo mocno brązowa
  • Po tym czasie zlewamy cały tłuszcz z patelni do miseczki
  • Mięso podlewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości skóra powinna być u góry
  • Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok 45-60 min na średnim ogniu
  • Po 20 minutach doprawiamy mięso solą oraz pieprzem
  • Od czasu do czasu uzupełniamy wodę
  • Pod koniec duszenia powinno być 1/3 sosu
  • Mąkę wymieszać z zimną wodą (100 ml) dodajemy 1 łyżkę ciepłego sosu i mieszamy aż nie będzie grudek, dodajemy całość do sosu, mieszamy aż lekko zgęstnieje
  • W czasie duszenia można do sosu włożyć 2-3 śliwki
  • Cały sos należy zblendować na aksamitną konsystencję
  • Wlewamy z powrotem do mięsa, ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy majeranek
  • Ściągamy z ognia i dodajemy 60 ml śmietany ok 4 łyżek, mieszamy aż się połączy z całością
  • Kaczkę polewamy sosem, na talerz wykładamy 1 łyżkę borówki z gruszką
  • Ziemniaki, frytki lub chociażby świeża bagietka będzie idealnie pasować do tego rarytasu :)







                              Ten przysmak jest do kupienia tutaj Fungopol 


Smacznego! :)



12 komentarzy:

  1. Ale pyszna kaczuszka :-) znam słoiczki tej firmy są pyszne i warte polecenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Marzenko że ty wiesz :) ale inni powinni spróbować że się o tym przekonać :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) z chęcią bym poczęstowała... :)

      Usuń
  3. Mam pytanie, bo jak byłam w restauracji w hotelu to wzięłam kurczaka z włosami/pierzami. Toj est normalne?

    Zapraszam do mnie- KLIK ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. kaczka z taką słodyczą... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też lubię takie mięso. Kaczka przyrządzona tak wspaniale, wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie to wygląda :)

    Może obserwacja za obserwację? Daj znać u mnie rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny sposób podania :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko przyrządzam kaczkę. Ale Twoja propozycja i przesmaczne fotografie mogą to zmienic.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...