14 stycznia 2015

Fiet z łososia z ekologicznym czerwonym ryżem oraz prażonymi orzechami piniowymi







Kolejna smaczna propozycja na łososia z piekarnika, tym razem dodatkiem był czerwony ryż, który ma lekko słodki smak oraz prażone orzeszki piniowe, które nadają ciekawego aromatu całości potrawy.
Ryż czerwony Bio to dla mnie nowość, który przypadł mi od razu do gustu, może być zamiennikiem kaszy lub ziemniaków, idealnie sprawdzi się również do przygotowania deseru. Co najważniejsze jest lekkostrawny.  Poprawia witalność oraz wspomaga odporność organizmu. Orzeszki piniowe to jadalne nasiona sosny pinii - są bez łusek, w smaku bardzo delikatne, nie zawierają soli. Orzeszki piniowe  firmy Symbio są w 100% ekologiczne, są nie tylko wspaniałym dodatkiem do dania ale również smaczną zdrową przekąską na co dzień. Są jak najbardziej wskazane dla diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.



Przepis na łososia  



Porcja dla 2-3 osób
Czas przygotowania 40 min





Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
  • 200 g ryżu czerwonego ekologicznego Symbio
  • 50 g orzechów piniowych ekologicznych Symbio
  • sól z młynka
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 1/4 pęczka koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła

















Przygotowanie:

  • Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Posypujemy solą i przyprawą do ryb, odstawiamy na 5 min
  • Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 25 min
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie
  • Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, uważając aby się nie przypaliły
  • Uprażone orzeszki studzimy i rozgniatamy
  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli
  • Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy aż zgęstnieje
  • Posiekany szczypiorek i koperek dodajemy do sosu, doprawiamy solą i pieprzem
  • Ugotowany ryż układamy na talerzu na wierzch filet z łososia, całość polewamy sosem i posypujemy pokruszonymi orzeszkami piniowymi













Wskazówki:
  • Sos można dodatkowo zblendować






Jeśli cenisz sobie zdrową żywność to zapraszam do sklepu internetowego Symbio - produkty 100% ekologiczne

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na łososia! Super

    OdpowiedzUsuń
  2. Karinko, ale pyszności :-) zjadłabym takie danie z chęcią. Jadłam już czerwony ryż i bardzo mi smakował :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje danie wygląda fantastycznie a ryż mnie zaciekawił! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...