Zupa kurkowa - grzybowa ze śmietaną,koperkiem oraz grzankami cebulowo-czosnkowymi








Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 35 min

Składniki:
  • 500g kurek (najlepiej średnich lub małych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany 30% słodkiej
  • 1/4 pęczka świeżego koperku
  • 1/4 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy Kamis
  • 2 szt ziele angielskie Kamis
  • przyprawa Jarzynka
  • sól Kamis
  • pieprz w młynku Kamis
  • pół łyżeczki kurkumy Kamis
  • 2 litry ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki
dodatkowo:
  • grzanki cebulowo-czosnkowe (kupiłam w Lidlu)

Ogórki curry na zimę - domowe przetwory


Bardzo smaczne ogórki szklarniowe, z przyprawą curry, która dodaje im wyrazistości w smaku. Miałam je w zeszłym roku w swojej spiżarni i również w tym roku wracam do tego samego przepisu.
Warto mieć kilka rodzajów ogórków z różnymi przyprawami i dodatkami.
Ogórki curry idealne do obiadu jak i zagryzki do czegoś mocniejszego...Można z ogórków wydłubać pestki ale nie jest to konieczne














Składniki:
  • 2,5 kg ogórków szklarniowych
  • gorczyca np Kamis
  • liście laurowe np Kamis
  • pieprz czarny ziarnisty np Kamis
  • ziele angielskie np Kamis


dodatkowo:
  • 4 szklanki wody
  • 200ml octu 10%
  • pół łyżeczki Kurkumy np Kamis
  • 2 łyżeczki przyprawy curry np Kamis
  • 1,5 łyżki soli np Kamis
  • 250g cukru

Jagodowy shake z lodami bakaliowymi


Została mi mała porcja jagód, więc najlepszym rozwiązaniem było je zmiksować. Zrobiłam shake jagodowy z lodami bakaliowymi bo akurat takie miałam w lodówce,dodałam jeszcze szklankę mleka oraz małą łyżeczkę cukru. Na upalne dni jak znalazł, miałam ochotę na więcej, cóż co dobre szybko się kończy.









Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 3 min


Składniki:
  • 2 szklanki jagód
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 2 duże łyżki lodów bakaliowych np Grycan
  • 1 łyżeczka cukru

Świąteczna sałatka jarzynowa nie tylko na święta


Od czasu do czasu nie tylko w święta lubimy mieć w lodówce coś na przegryzkę np taką zwykłą sałatkę warzywną z majonezem, moje dzieci jedzą taką w przedszkolu na śniadanie. Dzisiaj cała rodzinka zażyczyła sobie żebym im ją przygotowała, więc i tak uczyniłam.
Poniżej przedstawiam Wam mój tradycyjny przepis od lat...mam nadzieję, że i Wam przypadnie do smaku :)











Porcja: duża miska
Czas przygotowania ok 1h + 2h w lodówce

Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1/3 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 puszka groszku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 3 plasterki szynki drobiowej lub wieprzowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy np Kamis
  • 4-5 łyżek majonezu Develey
  • sól Kamis
  • pieprz np Kamis

Ogórki kiszone na zimę - najprostsze!


Jeśli chodzi o ogórki kiszone lub małosolne to uważam, że każdy Polak powinien mieć je w swojej spiżarni, są one iście tradycyjne i według mnie zajmują pierwsze miejsce jeśli chodzi o przetwory na zimę. Małosolne to takie które kiszą się ok 4-5 dni, mają jasnozielony kolor oraz lekki posmak kwaskowatości, kiszone to takie które pod wpływem fermentacji zmieniają swój kolor na zgniło zielony, w smaku są bardziej wyraziste.
U nas w domu zawsze schodzą w pierwszej kolejności i nigdy tak naprawdę nie są na zimę, ponieważ są już zjedzone jesienią :) Jest to nie tylko wspaniały dodatek do obiadu ale również idealna zakąska do wielu potraw lub wódki. Wspaniale pasują do wędliny na chlebie jak i do kromki chleba ze smalcem, to chyba jedna z najbardziej znanych polskich zakąsek. Sok z ogórków kiszonych ma właściwości detoksykujące, przeciwdziała drobnoustrojom w naszych jelitach i oczyszcza je z nich. Sprawdza się jako lek na tak zwanego kaca, każdy chyba o tym wie :)  Zawarty w soku kwas mlekowy pobudza nasz żołądek do trawienia, działa również przeciw migrenowo.
W dzisiejszych czasach większość ludzi jest zapracowana,zabiegana nie ma czasu na robienie przetworów na zimę, łatwiej i wygodniej jest sięgnąć po słoik ze sklepowej półki ale czy ta wygoda jest równowarta z jakością tych produków? Oczywiście że najzdrowsze kiszone ogórki będą zrobione samodzielnie,sklepowe zawierają dużo środków konserwujących, dodaje się również do nich szczep bakterii które przyspieszają fermentację, tracą przez to swoje walory zdrowotne.
Akcja kiszenia ogórka jest tak naprawdę raz w roku, 1 z 365 dni który możemy poświęcić na wspólną rodzinną zabawę w kuchni, myślę że nie tylko będziemy zajadać się smakiem, ale również  pozostaną miłe wspomnienia na przyszłość....








Składniki:
  • 10 kg małych lub średnich ogórków gruntowych (twardych) 
  • 2 szt korzenia chrzanu 
  • 8 główek czosnku
  • 2 pęczki kopru z nasionami

Zalewa do ogórków:
  • na 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej

dodatkowo:
  • 20 słoików 1L lub 0,7L













Smażony filet z łososia z sałatką z awokado i ogórka



Podawałam wcześniej już kilka propozyji przygotowania łososia, była wersja pieczona, grillowana, oraz na parze, tym razem łosoś smażony na patelni. Ryby można jeść dość często ponieważ są lekko strawne oraz  zdrowe. Taka propozycja obiadu wyjdzie z pewnością smacznie,szybko i aromatycznie, więc jeśli tego szukacie to powiem Wam jak taki posiłek przygotować. Ryby najlepiej podawać gorące od razu po usmażeniu, ich smak podniesie kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Dodatkiem do mojej dzisiejszej wersji filetu z łososia będzie sałatka z awokado i ogórka w jogurcie naturalnym z dodatkiem siekanego koperku.






Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min



Składniki:
  • 100g filetu z łososia
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub olej do smażenia
  • pieprz cytrynowy
  • sół gruboziarnista
  • ćwiartka cytryny



Sałatka z awokado:

  • pół dojrzałego awokado
  • 1/3 świeżego ogórka 
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego np: Klimeko
  • sól
  • pół łyżeczki koperku świeżego



Domowa granola - musli


Jeśli macie 20 minut to proponuję je wykorzystać na zrobienie domowej granoli. Granola to różnorodna mieszanka: płatków owsianych,orzechów,bakalii,miodu oraz cynamonu.
Granolę z mlekiem lub jogurtem naturalnym jem praktycznie co drugi dzień,jest smaczna, a co najważniejsze zdrowa. Daje dużo energii oraz uczucie sytości na cały poranek. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez długi czas, chociaż nie wiem czy tyle będzie stać, bo u mnie taka porcja znika w ciągu 2 tygodni.
Szybkie śniadanie na wynos? wsypujemy granolę do słoiczka dodajemy jogurt naturalny ewentualnie dodatkowo świeże owoce sezonowe.. można przygotować śniadanie w 3 min? ano można :)






Porcja: duży pojemnik
Czas przygotowania: 20 min


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych np Górskie
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 8 suszonych moreli
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty)
  • 1 łyżeczka cynamonu np Prymat
  • 1 łyżka brązowego cukru

Naturalny zakwas żytni razowy (domowy)


Uważacie, że pieczenie chleba to coś trudnego? Nic bardziej mylnego,moje pierwsze chlebki piekłam w maszynie do chleba z gotowych mieszanek,było smacznie ale to nie było to czego oczekiwałam.
Pszenne chlebki wychodziły całkiem dobrze natomiast z razowymi zawsze była klapa. Dopóki nie zrobiłam zakwasu i upiekłam pierwszego chleba. Wiele razy już jadłam chleb na zakwasie nie dość, że w smaku był o niebo lepszy jak i sam fakt, że jest to chleb domowej roboty bez żadnych sztucznych spulchniaczy i ulepszaczy smaku sprawiał, że był wyjątkowy. Chleb na takim zakwasie nie kruszy się podczas krojenia oraz długo pozostaje świeży. Hodowla takiego zakwasu wcale nie jest trudna ani pracochłonna. Zakwas to tak naprawdę dzikie drożdże, które są naturalnym dodatkiem do wyrastania chleba,dają mu niepowtarzalny smak.









Czas przygotowania kilka dni
Porcja ok 60g zakwasu

Składniki:
  • 30 dag mąki żytniej razowej typ 2000
  • 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody
dodatkowo:
  • duży słoik (dobrze wyparzony)
  • gumka recepturka
  • gaza














Fit śniadanie - chleb razowy z twarogiem i szczypiorkiem


Dzisiaj standardowo fit śniadanie,kolejna propozycja na zdrowy posiłek, tym razem kanapki z twarogiem i szczypiorkiem, chudy twaróg w 100 g ma tylko 113 kcal - dodatkiem był świeży szczypiorek, mega ostre rzodkiewki z ogródka oraz świeże razowe pieczywo.
Twaróg jest niskokaloryczny i długo utrzymuje uczucie sytości, ma dużo witamin takich jak A,D,B oraz E. Dodatkowo popijałam soczkiem z marchewki na piękny kolor skóry.








Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 5 min

Składniki:
  • 2 kromki chleba razowego
  • 50g sera twarogowego np. Klimeko
  • 4 rzodkiewki
  • kilka plasterków ogórka
  • szczypiorek
dodatkowo:
  • sok ze świeżo wyciśniętej marchwii
















Biscotti di Prato - włoskie ciasteczka do kawy lub herbaty



Dzisiaj w ramach weekendowego pieczenia zrobiłam włoskie ciastkeczka Biscotti znane również jako Cantuccini ,piecze się je dwa razy.Orginalny przepis pochodzi z miasta Prato z regionu Toskani.
Ciasteczka szczelnie zamknięte można przechowywać przez długi czas,wspaniale smakują podane do kawy lub herbaty. Fajnie skomponowały się z mlekiem, podane pokruszone w miseczce jako śniadanie dla malucha.
Nie wymagają dużo pracy ani czasu, takie ciasteczka możemy podarować jako drobny upominek idąc do kogoś w gości. Wystarczy zawinąć ciasteczka w celofan i ozdobić wstażką. Domowej roboty podarki z pewnością bardziej ucieszą aniżeli coś kupnego ze sklepu. :)









Porcja na ok 15 ciasteczek
Czas przygotowania: ok 1 h

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g migdałów w całości ze skórką
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 cytryny















Staropolski domowy smażony ser z kminkiem - najlepszy


Ser  tego rodzaju jest dość popularny w wielkopolsce jak i na śląsku, można go dostać w większości sklepów w niewielkim pudełeczku. Kiedyś tylko taką wersję miałam w lodówce, do czasu kiedy nie dostałam przepisu od teściowej. Przepis na ser z kminkiem jest przeze mnie przygotowywany przez kilka dni ponieważ najpierw musi zgliwieć a później gotuję go na parze do uzyskania ciągnącej,gładkiej i jednolitej konsystencji, pod koniec dodaję żółtka oraz  kminek, ponieważ bardzo lubię jego smak. Jeśli chodzi o walory smakowe to jest bardzo zbliżony  do tego ze sklepu, prawie identyczny, z tą różnicą że wiemy co w nim jest bo sami go wyprodukowaliśmy :)
Kminek nadaje serowi  aromatyczego,ostrego jak i korzennego zapachu, lekko gorzkawego i piekącego smaku, ma również właściwości przeciwskurczowe oraz poprawia trawienie, dlatego dodaje się go do potraw ciężkostrawnych, takich które zawierają dużą ilość tłuszczu. Taki ser może stać w lodówce nawet do 1 tygodnia. Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem. Do sera można dodać również inne przyprawy takie jak czosnek, papryka,cząber, majeranek lub pieprz. Wersja bez przypraw również jest bardzo smaczna.







Porcja: mała miseczka
Czas przygotowania: 1 dzień gliwienia
 plus 10 min na parze


Składniki:
  • biały ser (twaróg)tłusty lub półtłusty 500g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła
  • 2 płaskie łyżeczki kminku (cały) np Kamis