20 grudnia 2014

Zupa z filetem z kurczaka - aromatyczna i pikantna





Leniwa sobota - ale zjeść coś trzeba, przygotowałam na szybko smaczną zupę z filetem z kurczaka, słodko-pikantny smak. 
Zupa bardzo przypomina tajska pikantną zupę z kurczakiem z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową. Zamiast mleczka dodałam śmietanę, grzyby shitake zastąpiłam pieczarkami, dodatkowo ziemniaczki. Chińskie smaki w polskim wydaniu :) 
Zjadłam i uciekam z powrotem do łóżeczka, trochę odpocząć przed świątecznym zawrotem głowy..






Przepis na rozgrzewającą zupę



Porcja dla 3 osób
Czas przygotowania ok 30 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka ok 200g
  • 5 małych pomidorków cherry
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 6 pieczarek
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • świeża trawa cytrynowa
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki koncentratu chilli Proeco Polska
  • 1/2 koncentratu czosnkowego Proeco Polska
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 30%





Przygotowanie:
  • Filet z kurczaka gotujemy w oddzielnym garnku aż będzie miękki, po ugotowaniu kroimy w kostkę
  • Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła, tak aby się zeszkliła ale nie zbrązowiała
  • Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do cebulki i całość podsmażamy na małym ogniu ok 10 min
  • Marchewkę obieramy, opłukujemy i kroimy w zapałki dodajemy do pieczarek i cebuli, chwilę podsmażamy
  • W drugim rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy pomidory pokrojone w ćwiartki, dodajemy paprykę pokrojoną w paski, całość smażymy 6-7 minut uważając aby się nie przypaliło
  • Jak już się podsmaży, dodajemy 1,5 litra ciepłej wody, całość blendujemy i przecedzamy przez sito aby się pozbyć skór
  • Z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy całą zawartość z patelni
  • Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do zupy
  • Dodajemy świeżą trawę cytrynową
  • Doprawiamy do smaku koncentratem chilli,czosnkowym oraz solą, pieprzem  świeżo zmielonym oraz słodką papryką czerwoną
  • Gotujemy aż warzywa będą miękkie
  • Dodajemy do zupy 1 łyżkę mąki wymieszaną z 100 ml zimnej wody
  • Pod koniec gotowania, ściągamy garnek z ognia i dodajemy do smaku śmietanki
  • Wkładamy filet pokrojony w kostkę







Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła dzisiaj taką zupkę, męczy mnie katar i byłaby lekarstwem :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great blog♥

    How about follow each other?
    I follow your blog. Waiting for you♥
    My Blog: http://juliemcqueen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś taką zrobić :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie pyszna, lecz nienawidzę ostrych potraw. ;)
    julia-skorupka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm smakowite!
    http://by-mickey.blogspot.com/2014/12/christmas-is-coming.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis :) http://nataicudi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne przepisy....<3
    zuzikblogger.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...