16 listopada 2014

Tradycyjne domowe kotlety mielone - sprawdzony przepis


Nie ma to jak tradycyjny kotlet mielony z ziemniaczkami i buraczkami, przepisów jest wiele, każdy ma swój sprawdzony, ale uważam że każdy chciałby aby jego kotlety smakowały jak babcine. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku, dobrze doprawione, ze szczyptą miłości..
Jak zrobić kotlety mielone? Jakie mięso wybrać? Jak je doprawić? Nic bardziej prostego, wystarczy trzymać się kilku zasad a to dobry początek aby zrobić smaczne kotlety.
Robiąc kotlety mielone należy pamiętać o kilku  zasadach: smażymy je na smalcu wieprzowym, nie na żadnym oleju czy oliwie, cebulkę którą dodajemy do środka należy wcześniej podsmażyć na maśle i poczekać aż ostygnie, nie wolno dodawać ciepłej do mięsa ponieważ białko mięsa mogłoby się ściąć, aby kotlety były delikatne należy do bułki tartej w której je panierujemy dodać odrobinę mąki. Mięso mielone należy wybierać dobrej jakości - najlepiej aby przy nas w sklepie Pani zmieliła maszynką lub mielimy sami w domu, wtedy mamy pewność że jest tam 100% mięsa np z łopatki a nie jakieś inne dodatki o których nie wiemy.
Jeśli będziemy się tego trzymać to z pewnością nasze kotlety mielone będą smakować jak u babci :) W moim przepisie użyłam mięsa wieprzowego, aczkolwiek można je zastąpić mięsem z indyka lub kurczaka na pewno będą mniej kaloryczne, pod warunkiem że nie usmażymy ich na smalcu. Jeśli już się przejedzą nam tradycyjne kotlety mielone można dla odmiany zrobić kotlety mielone inaczej np przygotować je z dodatkiem pieczarek.



Kotlety mielone - przepis


Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania ok 20 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z łopatki
  • 1,5 średniej cebulki
  • 1 jajko
  • pół kostki smalcu
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • 1 łyżka mąki
  • świeża natka lub posiekana kolendra

















Przygotowanie:
  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni na małym ogniu ( ma się tylko zeszklić a nie zbrązowieć)
  • Jak się zeszkli odstawiamy do przestygnięcia
  • Bułkę kajzerkę namaczamy w kilku łyżkach mleka, odstawiamy na 3-4 min
  • Mięso wkładamy do szklanej miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą od mleka bułkę,sól oraz świeżo zmielony pieprz
  • Całość dokładnie mieszamy i łączymy składniki aż się dokładnie połączą, pod koniec dodajemy posiekaną natkę lub posiekane liście lubczyku
  • Ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
  • Bułkę tartą łączymy z mąką
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w panierce 
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy smalec, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor, pod koniec podlewamy je 100 ml ciepłej wody i przykrywamy pokrywką, sprawi to że kotlety będą jeszcze bardziej delikatne
  • Ściągamy przykrywkę i czekamy aż woda do końca odparuje
  • Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami





Wskazówki:
  • Jajko należy wbić do szklanki lub miseczki aby sprawdzić jego świeżość, nie należy wbijać go bezpośrednio do mięsa bo wtedy mięsa już się uratuje
  • Nigdy nie dodajemy do kotletów surowej cebulki, kotlety będą nie smaczne i będzie czuć ostry smak cebuli
  • Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione należy wziąć na widelec kawałek mielonego i sprawdzić końcówką języka czy mięso ma słonawy posmak jeśli tak to znaczy że jest dobrze doprawione jeśli jest mdłe, trzeba doprawić solą lub pieprzem
  • Aby kotlety nie kleiły się na nam do rąk należy wcześniej zwilżyć wodą ręce
  • Opcjonalnie można dodać przeciśnięty ząbek czosnku do mięsa
  • Taki mielony kotlety również dobrze smakuje na zimno położony na kawałku chleba z dodatkiem ketchupu i ogórka kiszonego 





Smacznego! :)



35 komentarzy:

  1. Niestety obiad w domu juz zrobiony! :(

    http://pola-na-blogu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi podobnie i wychodzą bardzo smaczne :)
    Może weźmiesz udział w konkursie organizowanym z Oasap? Do wygrania płaszczyk.
    http://marysiaofficialblog.blogspot.com/2014/11/konkurs-z-oasap.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kotleciki są pyszne :-) czasami takie robię i podaje z górą surówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają super :) zawsze chętnie zjadam polskie dania :)
    dwór

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie,aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. często robię takie kotlety :) szybko i sycąco :) autotop

    OdpowiedzUsuń
  7. Pulchne kotleciki, bo dobrze wyrobiona masa mięsna. Lubię kotlety mielone, nawet zrobiłam, ale nadziałam je do środka pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. "Ewentualnie" dosolić" To przecież oczywiste - czy ktoś mógłby jeść nieposolone kotlety?
    Podlewamy wodą nie dlatego, by były smaczniejsze, lecz aby nie były surowe, mam wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posolone były wcześniej "ewrntualnie" dosolić gdyby tej komuś brakowało :) każdy doprawia do smaku przyprawami pod swoje kubki smakowe :) a bez soli da się żyć, mozna ją ograniczyć ,wcale nie będzie bez smaku bo zastąpią ją np zioła
      Surowe nie będą bo są smażone a nie mają grubości 5cm centymetrów aby się nie przesmażyły :)

      Usuń
  9. Zrobiłem, bomba :-) Nie miałem lubczyku więc dodałem natki. Duuużo drobno posiekanej natki :-) Kluczem jest lekko słonawy smak surowej masy na kotlety. I smażenie na smalcu (najpierw mocno rozgrzałem patelnię, potem zmniejszyłem gaz i dopiero wrzuciłem kotlety) - nic się nie przypaliło. Do tego gotowanie ziemniaczki i sałata na słodko :-) I całość gotowania (z usmażeniem 0,5 kg mięsa) zajęło mi ponad godzinę - najdłużej zajęło smażenie. Ale warto było :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oo, zawsze dodaję surową cebulę pokrojoną bardzo drobno, bo mi tak smakuje. Wczoraj poeksperymentowałem i do mięsa z szynki oprócz dużo cebuli, namoczonej w mleku bułki i przypraw wrzuciłem odrobinę drobno posiekanej włoszczyzny ugotowanej z odrobiną płatków jaglanych :) Dzisiaj zastanawiam się jak to odgrzać, żeby smakowało z ziemniakami .

    OdpowiedzUsuń
  11. Często gdy robię mielone faszeruje je czymś innym np. drobno krojoną papryką, marchewką lub jakimś owocem i zawsze wszyscy są mile zaskoczeni

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąkę można wymieszać z bułką tartą i obtaczać w niej kotlety.
    Ja używam samej bułki i są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie jak mówi Hana mąki dodajemy do bułki tartej

      Usuń
  13. Witam. Właśnie dzisiaj zrobię kotleciki według tego przepisu. Zawsze dodawałem cebule bez uprzedniego smażenia jej. Teraz zrobię inaczej. Już mi ślinka leci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wydaje mi sie ze wskazowki powinna Pani zamiescic na samym poczatku przed przygotowaniem dania...

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno nie jadlem kotletow mielonych I narobilem sobie smaku patrzac na Twoje pysznie wygladajace,jutro wrzucam na warsztat, do tego obowiazkowo buraczki.

    OdpowiedzUsuń
  16. a mnie wychodzą twardo zbite dlaczego? -WASYL

    OdpowiedzUsuń
  17. Smaczne wyszły mielone :) mam tylko problem z określeniem czy są już usmażone czy nie, jak to sprawdzić bez przecinania na pół kotleta? I na jakim dużym ogniu je smażyć czy na małym? Pozdrawiam, Bartosz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej rozgrzać patelnię, zmniejszyć ognień na średni i smażyć kotlety. A jak sprawdzić czy jest usmażony? hmm... wszystko zależy od wielkości kotelcików, jeśli są małe potrzebują mniej czasu, większy zawsze dłużej, najlepiej przekroić, jeszcze nigdy nie musiałam sprawdzać czy są już dobre, ale smażąc mielone po kilka minut z każdej strony plus jeszcze trochę je poddusić nie ma opcji żeby były surowe.

      Usuń
  18. A mi się zdarzyło prawie wybić zepsute jajko :) prawie-bo w porę je powąchałam i nie wybiłam bezpośrednio do mięsa jedynie skorupka pękła. Teraz każde jajko obojętnie do czego wybijam oddzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Co z mąką?Pewnie mieszamy z bułką tartą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mąkę dodajemy do bułki tartej :) Pozdrawiam!

      Usuń
  20. Mąka pewnie zmieszana z bułką tartą?

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaką jest różnica jeśli bułkę naborze w mleku? Bo ja zawsze w wodzie moczylam

    OdpowiedzUsuń
  22. W składnikach jest kolendra a w przepisie lubczyk. Która przyprawa jest właściwa ??

    OdpowiedzUsuń
  23. W podanych składnikach jest kolendra a w przepisie lubczyk. Która przyprawa jest właściwa do tej potrawy ??

    OdpowiedzUsuń
  24. Super, świetny przepis! Kotleciki wyglądają wyjątkowo apetycznie. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. dziękuję za te przepis. mielone idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. super przepis, bardzo go polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...