29 listopada 2014

Stek z miecznika z turecką kaszą Bulgur ze świeżą fasolką szparagową





Zdrowo, lekko, dietetycznie a w dodatku smacznie, czego chcieć więcej? Dzisiaj u mnie w menu dwa nowe produkty stek z miecznika oraz turecka kasza Bulgur. Kaszka bulgur jest to grubo mielona pszenica durum znana w kuchni tureckiej oraz arabskiej. Zawiera dużo białka oraz błonnika, jest znacznie zdrowsza od ryżu oraz kuskusu. Błonnik pęcznieje w żołądku i na długo daje nam uczucie sytości. Jest również wskazana dla diabetyków ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny IG=46 . Kasza jest lekkostrawna oraz ma właściwości, które nie powodują wzdęć. Kaszę przygotowuję się 1:2 w stosunku do ilości wody. Dałam pół szklanki kaszy na szklankę wody. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to polecam - jest bardzo smaczna. Można ją kupić w internetowym sklepie Piątnica. Stek z miecznika jadłam dziś po raz pierwszy, strukturę mięsa ma dość zwartą bardziej niż łosoś, ma piękny biały kolor, w smaku jest znakomicie pyszny. Jak przygotować taki stek z miecznika? Można po prostu usmażyć go na patelni lub na grillu. Świeży  stek dostępny jest w Biedronce. Cena to około 13 zł za 300g. Całe danie dla jednej osoby ok 310 kcal









Przepis na stek z miecznika z kaszą Bulgur







Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania 20 min

Składniki:

  • 2 steki z miecznika każdy po 150g
  • 1/2 szklanki kaszy Bulgur Piątnica
  • 200g świeżej żółtej fasolki szparagowej
  • przyprawa w młynku do ryb i owoców morza
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • cytryna do skropienia ryby
  • 200 ml wody
























Przygotowanie:

  • Wlewamy szklankę wody do garnka dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy, dodajemy do wrzątku kaszę, gotujemy przez 2-3 minuty, ściągamy z ognia i czekamy przez 20 minut aż kasza Bulgur napęcznieje
  • Fasolkę gotujemy ze szczyptą soli do miękkości, odcedzamy
  • Stek z miecznika myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy przyprawą do ryb i smażymy na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut z każdej ze strony
  • Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny







Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Dlaczego jesteś taka ''okropna''?! ♥ aż muszę teraz coś zjeść :)

    pola-na-blogu.blogspot.com -KLIK

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszy bulgur nie jadam. A szkoda, bo widzę, że apetycznie wygląda. Całe danie przygotowałaś niezwykle smacznie i pięknie podałaś. Tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie :-) zdrowie i smak na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo i smacznie! Nie ma to jak wyjątkowy stek. Tymczasem czeka na mnie restauracja Wrocław-ska ;) - robimy recenzje do gazety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Steków z kaszą jeszcze nie jadłam. Wątpię czy smakuje lepiej niż tradycyjny stek z ziemniakami :) Polecam tą restaurację www, serwują najlepsze steki na świecie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...