29 listopada 2014

Fasolka po bretońsku




Mimo że fasolka po bretońsku, to danie dosyć kaloryczne, raz na jakiś czas lubię ją ugotować i cieszyć się jej smakiem. Jest to typowo polskie danie - gęsta potrawa z fasoli i wędlin w sosie pomidorowym. Danie jednogarnkowe, które tak naprawdę gotuje się samo, bardzo sycące i aromatyczne, wręcz idealne na jesienne chłodne dni. Jeśli gotujemy większą ilość i nam zostanie, zawsze możemy ją zamrozić albo zamknąć w słoiku. Sprawdzi się w czasie tych dni kiedy albo nie chce się nam gotować lub nie mamy pomysłu co by tu na szybko ugotować.  Jak doprawić fasolkę po bretońsku? Zawsze używam tych samych przypraw takich jak sól, pieprz świeżo zmielony,czosnek,majeranek, chili. Dobra fasolka po bretońsku wymaga długiego czasu gotowania, jest natomiast prosta w wykonaniu więc każdy sobie poradzi z jej wykonaniem. Ważnym elementem fasolki po bretońsku jest dobrej jakości kiełbasa. Jeśli chcemy przygotować wersję fasolki na szybko to wystarczy użyć białej fasoli z puszki.




Fasolka po bretońsku - przepis 



Składniki:

  • 500g fasolki białej typu Jaś 
  • 3 duże świeże pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
  • 200g kiełbasy np podwawelskiej
  • 50 g boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu chilli Proeco Polska
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
  • Fasolę płuczemy, wkładamy do garnka,zalewamy zimną wodą ok 1l, odstawiamy do namoczenia na 3-4 h
  • Kiełbasę kroimy w kostkę, boczek w paski, cebulkę w drobną kosteczkę
  • Czosnek obieramy i rozgniatamy
  • Rozgrzewamy olej, podsmażamy kiełbasę, po 4-5 min dodajemy boczek,jak boczek będzie lekko podsmażony dodajemy cebulkę,chwilę podsmażamy aż wszystko będą ładnie przyrumienione, pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy 1 min
  • Całość z patelni wkładamy do garnka z fasolką, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż fasolka będzie całkowicie miękka ok 2-3 h
  • Dodajemy zmiksowane  pomidory, doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem, koncentratem pomidorowym i chilli oraz majerankiem
  • Gotujemy chwilkę aż wszystkie smaki się połączą :)


Wskazówki:
  • Majeranek dodajemy pod koniec gotowania fasolki, ponieważ zbyt długie gotowanie może spowodować że potrawa będzie gorzka
  • Wybieramy jak najlepszej jakości kiełbasę, ponieważ ma to wpływ na smak całości
  • Fasolki nie zagęszczamy mąką! fasola ma sama w sobie skrobię i jak się dobrze rozgotuje to zagęści potrawę
  • Fasolę można namoczyć dzień wcześniej skróci to czas gotowania
  • 100g suchych nasion fasolki to 250 kcal





Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. uwielbiam fasolkę, tylko szkoda teraz nie moge jej jeść bo karmię synka :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój chłopak uwielbiam fasolkę po bretońsku :D Szczególnie w zimie :) Twoja wersja jest magiczna :D Zapraszam także do spróbowania mojej wersji - http://fasolkapobretonsku.net.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...