21 listopada 2014

Bułka żytnia z delikatną polędwicą wołową oraz serem mimolette




Dzisiaj mój dzień rozpoczęłam pysznym śniadaniem, na które przygotowałam chrupiącą bułkę żytnią z delikatną  polędwicą wołową, dodatkiem był ser mimolette, warzywa i domowy sos który nadał całości wyrazistości w smaku. Do sosu użyłam koncentratu, który jest przygotowany ze świeżych ostrych papryczek chilli firmy Proeco Polska, jest naprawdę bardzo ostry więc trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością. Ten sos może nam również posłużyć jako dip do kawałków kurczaka lub jako dodatek do hamburgerów :)  Tak przygotowana bułka jest naprawdę bardzo syta i spokojnie możemy zjeść ją na obiad - zaspokoi największego głodomora.








Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok 10 min

Składniki:

  • 300g polędwicy wołowej
  • 2 bułki żytnie
  • 2 listki sałaty karbowanej lub lodowej
  • 4 plasterki czerwonej cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 plasterki sera holenderskiego mimolette
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta słodkiej papryki
  • Sól, pieprz świeżo zmielony

Przepis na sos 
sos do bułki:
  • 2 łyżki majonezu wiejskiego Develey 
  • 2 łyżeczki ketchupu Develey
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon Develey
  • 1/4 łyżeczki koncentratu chilli Proeco Polska
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 mały ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki sosu jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
Z podanych składników przygotowujemy sos, całość mieszamy i wstawiamy na 5 min do lodówki







Przygotowanie:

  • Polędwicę wołową myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na dwa kawałki
  • Usuwamy błony, delikatnie rozbijamy ręką
  • Z każdej strony oprószamy solą
  • Smażymy na rozpuszczonym maśle po 5 min z każdej strony, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem 
  • W między czasie kroimy bułki wpół, podpiekamy 3-4 minuty w piekarniku aby były chrupiące
  • Pomidor,cebulę, ogórek konserwowy kroimy w plasterki
  • Ser mimolette układamy na smażonej polędwicy aby lekko się rozpuścił
  • Na jednej bułce układamy sałatę na to sos, polędwicę, warzywa i całość polewamy sosem















Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) było mega pyszne, wkrótce podobna wersja tylko z kotletem mielonym wołowym :)

      Usuń
  2. Super kanapka :-) najadłabym się do syta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj syta i to bardzo, w połowie miałam już dość, ale była tak smaczna że szkoda było zostawić :)

      Usuń
  3. lubie takie wypasione kanapeczki :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkretne mięsko, dużo warzyw i mega pyszny sos :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, szybko się przygotowuje i naprawdę smaczna, trzeba tylko wybrać polędwicę wołową bo każda inna część wołowa będzie twarda..

      Usuń
  5. Wspaniały blog,już same zdjęcia są apetyczne, świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) cieszę się że blog przypadł do gustu, polecam wypróbować pomysł na syte śniadanko :)

      Usuń
  6. Gdybym tylko miała czas robić takie fantastyczne śniadania *-* Mniam!

    www.little-crazy-dreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie o to chodzi, tutaj zbyt wiele czasu nie potrzeba wystarczy 10 min :)

      Usuń
  7. sos brzmi fantastycznie, a ser mimolette? moja ignorancja jest chyba dużo większa, niż myślałam - trzeba go będzie sprawdzić :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, takie mega duże i pyszne to chętnie na obiad, albo zamiast obiadu... bym zjadła :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...