20 września 2014

Zupa fasolowa - fasolówka


Jesieni jeszcze nie widać, ciepło i przyjemnie, lato trwa i trwa..z jednej strony można się cieszyć, z drugiej nasuwają się pytania czy aby pory roku nie przesuną się do przodu jak w zeszłym - śnieg w kwietniu to była porażka.
Ludzie, zwierzęta, rośliny automatycznie nastawiają się do zmian pór roku :) i tak jest w moim przypadku. Przetwory na zimę zrobionę, buty na jesień kupione, dania jesienne też już z chęcią chciałoby się przyrządzić, tylko jak tu jeść sytą i rozgrzewającą zupę jak jest 22 stopnie ciepła na zewnątrz? :) A można i na to znaleźć rozwiązanie - zupa niekoniecznie musi być w porze obiadowej, wieczory są już dość chłodne, po 2 godzinnym spacerze wieczorem, przyjdzie duża chęć na miskę ciepłej i sytej zupy - fasolowej.






Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 1h 10 min


Składniki:
  • 300g fasoli Jaś Karłowy
  • 100g kiełbasy np myśliwskiej
  • 100g boczku wędzonego
  • 200g kości wędzonych
  • 200g żeberek lub 4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 średni por
  • 1/4 selera
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia












Przygotowanie:
  • Fasolę należy wypłukać na sicie, zalać zimną wodą i odstawić na 12h
  • Na drugi dzień do dużego garnka wkładamy kości wędzone, żeberka lub skrzydełka
  • Zalewamy 3 litrami zimnej wody,gotujemy na dużym ogniu, ściągamy szumowinę, zmniejszamy ogień na średni
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, oraz fasolę, gotujemy pod przykryciem ok 25 min
  • Po tym czasie marchewki kroimy w plasterki, seler w drobną kostkę,por w całości, dodajemy wszystko do zupy, gotujemy ok 20 min
  • W między czasie kroimy kiełbasę i cebulkę w kostkę, podsmażamy ok 5 min. dodajemy do zupy
  • Boczek podsmażamy oddzielnie pokrojony w paski, dodajemy do zupy
  • Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy do zupy, czosnek obrać i zmiażdżyć dodać do zupy
  • Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy jeszcze 15 min
  • Aby zupa była jeszcze bardziej gęsta można dodać zasmażkę: 3 łyżki masła roztapiamy na patelni dodajemy 2 łyżki mąki, energicznie mieszamy ok 1 min nie może zbrązowieć, dodajemy do zupy.



 




Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Oj, tak, jesień zmienia kubki smakowe. Taka zupa jest jak najbardziej na miejscu. Brawo dla Twoich zdjęć !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupka to moje ulubione jesienne smaki :-) pyszna i rozgrzewająca. Kocham zupki :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...