9 września 2014

Królik w sosie własnym - delikatne chude mięso


Raz na jakiś czas lubię przygotować mięso z królika do obiadu, jest bardzo delikatne więc z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Przepis na królika w sosie własnym robię właśnie typowo pod dzieci, nie dodaje do niego zbyt wiele przypraw ani warzyw. Do tego mięsa sos jest obowiązkowy ponieważ królik tak naprawdę nie ma żadnej skóry z której wydobędzie się chociażby odrobina tłuszczu. Cały królik starcza nam na obiad dla 4 osobowej rodziny, jeśli robicie go po raz pierwszy i nie wiecie nawet jak go podzielić na kawałki to muszę Wam powiedzieć, że nie jest to takie trudne jak się wydaje. Do tego typu mięsa najbardziej pasują buraczki tarte aczkolwiek kiszony ogórek w plasterkach z dodatkiem cebulki również podkręci smak potrawy. Nigdy nie próbowałam mrożonego królika, zawsze kupowałam świeżego z Biedronki ale ostatnio bardzo zasmakował mi z Lidla. Był w atrakcyjnej cenie więc skusiłam się aby przyrządzić go na obiad.






Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania ok 45 min



Składniki:
  • świeża tuszka królicza
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku






















Przygotowanie:
  • Mięso z królika myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Dzielimy (kroimy ostrym nożem) na 4 porcje zaczynając od tyłu: comber czyli grzbiet królika podzielić na 3 części, tył królika gdzie są udźce czyli tylne nogi dzielimy na dwa
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy części królika na złoty kolor
  • Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę wdłuż i na pół
  • Do mięsa dodajemy łyżkę masła i smażymy cebulę aż lekko się podsmaży ok 3-4 min
  • Podlewamy całość do 3/4 wysokości mięsa ciepłą wodą i dusimy pod przykryciem ok 40 min aż mięso będzie miękkie
  • Po 20 minutach duszenia należy dodać marchewkę
  • W razie potrzeby podlewamy wodą jeśli będzie jej zbyt mało
  • Pod koniec duszenia, powinno zostać 1/3 sosu wtedy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • Mąkę należy wymieszać ze 100 ml zimnej wody i dodać do sosu aby zagęścić
  • Dodajemy 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • Ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę :)
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki
 









Smacznego!

3 komentarze:

  1. pyszności:) aż zgłodniałam!
    zapraszam do siebie:) i jeśli to nie problem proszę o kliki pod pierwszym zdjęciem:*
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulina doprawiamy mięso solą i pieprzem - cebulka,marchewka i natka również nadadzą aromatu całości potrawy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...