21 sierpnia 2014

Konkurs z Polsat Food Network

 
 
KONKURS
 

Jak już obiecałam wcześniej z okazji kończących się wakacji oraz zbliżającej się we wrześniu premiery nowej serii programu "Ewa gotuje" zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który organizuje wspólnie z Polsat Food Network.

 



Tematem konkursu jest:
 
Twój przepis na typowo kobiece danie, które byś zaserwował/a specjalnie dla Ewy Wachowicz.
 
 
Warunki konkursu:
 
1.Należy polubić fanpage na facebook'u sponsora nagród Polsat Food Network https://www.facebook.com/polsatfoodnetwork
2.Udostępnić na swojej tablicy informację o konkursie
3.Podaj przepis wraz ze zdjęciem na typowo kobiece danie, które byś zaserwował/a dla wyjątkowego gościa jakim byłaby Ewa Wachowicz.
4.Przepis proszę podać w komentarzach na blogu, zdjęcia wraz z przepisem należy wysyłać na maila jakpaczekwmasle@gmail.com z dopiskiem Konkurs z Polsat Food Network
5. Każdy może wysłać max 2 zgłoszenia konkursowe
 
Organizatorem konkursu jest Jak pączek w maśle oraz Polsat Food Network
Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z akceptacją regulaminu
Konkurs trwa od 21.08.2014 do 1.09.2014
Wyniki ogłoszę 4.09.2014 na blogu http://jakpaczekwmasle.blogspot.com/ oraz na fanpage'u facebook
 
Nagrodami w konkursie są:
 
 
 
1 miejsce: Lunchbox
 
 
 
 
2 miejsce: Torba termoizolacyjna
 
 
 
 
3 miejsce: Minutnik elektryczny
 

 
 
Sponsorem naród jest Polsat Food Network
Uczestnik konkursu oświadcza, że jest autorem nadesłanych zdjęć.
 
 
Serdecznie zapraszam!
 
 

33 komentarze:

  1. Dzień dobry!
    Jako, że kobieta zmienną jest proponuję słodko-kwaśną tartę cytrynową. Przepyszną, lekką i rozpływającą się w ustach!
    Oto przepis na wyśmienitą tartę:
    Ciasto:
    220 g mąki pszennej
    110 g masła
    50 g cukru
    1 żółtko
    szczypta soli

    Krem:
    250 ml mleka
    30 g cukru
    3 żółtka
    30 g mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z dwóch cytryn
    sok wyciśnięty z dwóch cytryn
    2 białka
    100 g cukru

    Wykonanie krok po kroku:
    1. Z mąki, masła, cukru, soli i żółtka zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wałkujemy i wylepiamy ciastem formę do tarty. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
    2. Mleko gotujemy z cukrem. Żółtka mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając dodajemy do tego gorące mleko. Dolewamy sok i skórkę otartą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.
    3. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z powstałym wcześniej kremem.4.
    Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.

    Smacznego! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ognista sałatka
    - sałata: rucola, roszponka i radicchio (lub miksu sałatkowego)
    - 3 rodzaje papryki: żółta, pomarańczowa i czerwona
    - pomidorki koktajlowe
    - cebulka dymka
    - makaron kolanka
    - pestki słonecznika
    - białe półwytrawane wino
    - 1 łyżka oliwy
    - ser parmezan
    - sól, pieprz
    Wszystko w dowolnych ilościach jak kto lubi:)
    1. Ugotować makaron kolanka.
    2. Na patelni podsmażyć papryki pokrojone w paski.
    3. Podsmażyć na osobnej patelni cebulkę dymkę,
    4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w jednym dużym naczyniu.
    5. Sałatkę skropić winem i posypać serem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze

    Składniki (dla 2 osób):

    2 duże kawałki z piersi kurczaka
    pół pomidora
    pół czerwonej papryki
    pół czerwonej cebuli
    pół zielonego ogórka
    pół główki sałaty lodowej
    sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    curry, pieprz

    Wykonanie:

    1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry.
    2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę.
    3. Sos mieszamy z olejem i wodą.
    4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Spaghetti z krewetkami

    Składniki:

    250 g krewetek (np. mrożonych)
    450 g pomidorków koktajlowych
    1/2 opakowania makaronu spaghetti
    100 ml białego wina
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    garść świeżych listków bazylii
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka oliwy czosnkowej


    Wykonanie:

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie.

    Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać krewetki, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach wszystko podlać winem i podgrzewać, aż trochę odparuje.

    Bazylię drobno posiekać i dodać do krewetek, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron i wszystko wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewając na małym ogniu, by smaki się połączyły.

    OdpowiedzUsuń
  5. GULASZ Z DZIKA DUSZONY Z CZERWONYM WINEM


    Składniki:

    0,5 kg mięsa z dzika na gulasz
    2 łyżki oliwy
    2 cebule posiekane
    1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
    1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
    100 ml czerwonego wytrawnego wina
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki nasion kminku
    1 łyżeczka nasion jałowca
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól


    W garnku rozgrzać oliwę. Następnie, dodać do niej słodką paprykę w proszku i wymieszać. Na dnie garnka rozłożyć część mięsa oraz część drobno posiekanej cebuli. Ułożyć na nich paski cienko pokrojonej papryki, część pomidorów, trochę czosnku, szczyptę kminku, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki nasion jałowca. Całość ponownie, lekko skropić tłuszczem i powtarzać układnie warstw, aż do wyczerpania składników.
    Przykryć garnek. Całość, dusić do miękkości mięsa przez co najmniej 1,5 - 2 godz. na najmniejszym płomieniu (grzaniu). Potrawy nie mieszać, warto jednakże od czasu do czasu poruszać lekko garnkiem.
    Pod koniec gotowania wlać wino i dusić przez kolejne 20-30 minut.

    Podawać na stół, uprzednio posypując powierzchnię gulaszu posiekaną pietruszką lub lubczykiem.

    Do gulaszu z dzika świetnie pasowałaby włoska Barbera d'Alba lub francuskie Château.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizza z patelni

    Składniki na 1 spód
    • 175 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 40g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
    • olej do smażenia
    Dodatki
    • 2 pomidory
    • pieczarki
    • ser żółty
    • wędlina
    • cebula, bazylia, ząbek czosnku

    Wykonanie
    Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić (mogą być z puszki). Cebulę pokroić i zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać zmiażdżony czosnek, bazylię, pieczarki i pomidory. wszystko dusić do odparowania wody.
    Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło i pokruszyć palcami do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodać jajko, mleko - wyrobić ciasto. Rozwałkować na koło średnicy dużej patelni (24cm). Przenieść ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem (niewielka ilość). Smażyć na dużym ogniu. Powinna być rumiana z obu stron.
    • Jeżeli pizzę będziemy przygotowywać w piekarniku to układamy na niej sos pomidorowy, wędlinę i starty ser. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika lub opiekacza i pieczemy około 5-7 minut (aż ser się roztopi).
    • Jeśli tylko na patelni to smażymy spód pizzy, odwracamy, układamy wszystkie dodatki, przykrywamy i smażymy druga stronę, 5-7 minut.
    enigma-aw@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza z wędzonym łososiem na cieście francuskim

    Składniki:

    1 opak. ciasta francuskiego XL
    200 g wędzonego łososia
    przyprawa do ryb
    10 pomidorków koktajlowych
    natka pietruszki
    4 plastry żółtego sera ( lub ser mozzarella)
    1 żółtko + 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania:

    1. Łososia podzielić na małe kawałeczki, pomidorki pokroić na ćwiartki, natkę drobno pokroić.
    2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na dwie części rozłożyć łososia i posypać niewielką ilością przyprawy. Całość posypać pietruszką, ułożyć pokrojone pomidorki i poukładać porwany ser.
    3. Żółtko wymieszać z olejem i posmarować brzegi ciasta.
    4. Pizze przełożyć na blaszki wyścielone papierem do pieczenia.
    5. Piec w temp. 220 st. C do momentu zrumienienia.
    6. Pizze wyciągnąć z blaszek, ściągnąć papier i podzielić na kawałki.

    http://atysmakujmnie.blogspot.com/2013/06/pizza-z-wedzonym-ososiem-na-ciescie.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Mini muffiny cytrynowe z bitą śmietaną

    Składniki:

    Ciasto:

    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    1 cytryna (sok)

    Bita śmietana:

    250 ml śmietany kremówki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    1 opakowanie śmietan-fix
    1 cytryna ( skórka)
    2 kiwi

    Sposób przygotowania:

    1. Do jednego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać cukier.Wymieszać.
    2. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i sok z cytryny.
    3. Połączyć suche i mokre składniki.
    4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki i nałożyć masę do 1/3 wysokości.
    5.Piec około 20 min. w temperaturze 200 st. C.
    6.Upieczone muffiny odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć papilotki.
    7.Do wysokiej miski wlać śmietanę. Ubijać. Gdy będzie dość sztywna dodać śmietan-fix, cukier puder oraz skórkę otartą z cytryny.
    8.Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekorować muffiny.
    9. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na półplasterki. Położyć na muffinach.

    http://atysmakujmnie.blogspot.com/2013/04/mini-muffiny-cytrynowe-z-bita-smietana.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort dekadencki
    Przepis


    Składniki:

    Biszkopt kakaowy:
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki
    • 1/3 szklanki gorzkiego kakao

    Mus czekoladowy:
    • 150 g cukru
    • 3 jajka + 3 żółtka
    • 1 łyżka kakao
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • 100 g masła
    • 250 g gorzkiej czekolady

    Mus orzechowy:
    • 1/2 szklanki masła orzechowego, najlepiej własnej produkcji
    • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
    • 1 szklanka śmietanki kremowej 30%


    Biszkopt kakaowy:
    Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać cukier. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka
    Dodać kakao z mąką i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami . Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 - 30 minut do suchego patyczka.
    Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao. Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
    Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Białka delikatnie połączyć z masą czekoladową
    biszkopt podzielić na dwie części, przełożyć musem czekoladowym i wstawić do lodówki do zastygnięcia
    Mus orzechowy: Zmiksować masło orzechowe z brązowym cukrem. Ciągle miksując dodawać stopniowo śmietankę kremową. Masą obłożyć tort i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aż mus zastygnie. Boki posypać cynamonem (tort można lekko przechylać).

    tort można udekorować cynamonem, kakao i podawać z wiśniami w syropie.
    Ja wykorzystałam lizaki serduszka ,rodzynki i gorzkie kakao.

    Bomba kaloryczna, jest puszysty i rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto z budyniową pianką i owocami :-)

    Składniki:

    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 250 g zimnego masła
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 5 żółtek

    - 5 białek
    - 1 szklanka drobnego cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 2 budynie waniliowe (po 40g)
    - 1/2 szklanka oleju

    - 250 g malin
    - 250 g borówek amerykańskich

    Wykonanie:

    Ciasto - do miski wrzucamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagniatamy aż składniki się połączą. Możemy także zmiksować jak mamy taki mikser ze specjalną końcówką. Ja zmiksowałam w Termomix - czas 30 sek, obr. 4-5 - pomocna była kopystka.
    Ciasto podzielić na 2 części - 60% i 40%. Schować do zamrażalnika na godzinę.
    Blaszkę o wymiarach 24x34 wysmarować masłem, zetrzeć większą część ciasta na tarce z dużymi oczkami, rozłożyć i delikatnie ugieść. Podpiec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół przez 20 minut w 190 stopniach. Potem ciasto całkowicie wystudzić.
    Jak ciasto będzie zimne przygotować piankę. Białka ubić mikserem na sztywno, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy, ubijać. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo proszek budyniowy i na koniec olej. Masę przełożyć na ciasto i wyłożyć owoce, wcisnąć je delikatnie do środka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190 stopniach przez 30-40 minut do zarumienienia. Ja piekłam 35 minut. Otworzyć piekarnik i studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, potem można wyciągnąć.
    Kroimy na kawałki, możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasza z gulaszem :-)


    Składniki:

    - 400 g filetu z kurczaka
    - 2 małe szalotki
    - 3 łyżki miodu
    - 2 łyzki sosu sojowego ciemnego
    - szczypta chili w proszku
    - 250 g kaszy pęczak
    - 1 papryka czerwona
    - 300 g fasolki zielonej szparagowej
    - szczypior

    Wykonanie:

    Mięso kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną szalotkę, miód, sos sojowy. Odstawiamy na godzinę. Na patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podgotowaną fasolkę szparagową ( fasolka musi być ugotowana all dente), oraz szczyptę chili. Zalewamy to wszystko szklanką wody i dusimy przez 10 minut. Jak bedzie taka potrzeba możemy dodać jeszcze sól i pieprz.
    Gotujemy kaszę pęczak - proporcje są takie - na 1 szklankę kaszy dajemy 2,5 szklanki wody. Kaszę przed ugotowaniem należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Do kaszy dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy 30-35 minut, musimy sprawdzać czy jest już miękka, gotujemy ją all dente.
    Na talerz wykładamy kaszę i na środek sos mięsno-warzywny. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. PLACUSZKI Z CUKINII, Z ZIOŁAMI

    Przepis na danie, które zaproponuję poniżej, ponadto że jest niesamowicie prosty, to także zdrowy, bo zawiera jedynie naturalne produkty i idealny zarówno jako przekąska, bądź danie główne.

    Jako że długo pracuję, to chciałabym jak najmniej czasu poświęcać na wykonanie posiłku. Placuszki z cukinii są taką alternatywą. Sprawdziły się już nie tylko jako przekąska na kobiecych wieczorkach, ale także jako obiad dla tych mniejszych, czy większych łasuchów.
    Wykonanie ich jest tak łatwe, że każdy może się o to pokusić, a efekt zachwyci nawet najbardziej wygórowane podniebienie. :)

    Czas zatem na przepis:

    Składniki:

    1 duża cukinia, opcjonalnie 2 małe,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    Garść świeżych ziół- pietruszka lub bazylia (w zależności od upodobań łakomczuchów),
    1 duże jajko,
    5-6 łyżek mąki orkiszowej,
    ½ łyżeczki zmielonego pieprzu,
    1 łyżeczka soli,
    Oliwa z oliwek,
    Olej balsamiczny i imbir- do dekoracji (opcjonalnie)

    Wykonanie:

    Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 10min. Po tym czasie odciskamy z niej nadmiar wody. Tak przygotowaną cukinię łączymy z mąką, jajkiem, jogurtem naturalnym oraz posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem oraz ziołami, które nadadzą potrawie niesamowity aromat. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy smażymy placuszki aż do rumianego koloru. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego odciskamy z nich nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane placki można podawać z różnymi dodatkami. Osobiście preferuję najprostszą z postaci jaką jest jogurt naturalny, listki świeżej bazylii oraz dip czosnkowy. Uroku i smaku doda także polanie talerza olejem balsamicznym i szczyptą imbiru.
    Tak podane danie idealnie komponuje się z czerwonym winem. Przetestowałam i polecam. Każdy kto choć raz spróbował tych placuszków, nie można się od nich uwolnić.

    SMACZNEGO !!!

    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  13. Sałatka z grillowanymi śliwkami, szynką parmeńską, parmezanem, malinami, jeżynami oraz grzankami. A do tego płatki grochu i dzikiej róży.

    SKŁADNIKI:
    Po kilka sztuk dojrzałych , różnych odmian śliwek. Węgierki , mirabelki czerwone i renkloda.
    Miks sałat
    szynka parmeńska
    parmezan
    maliny
    jeżyny
    pieczywo na grzanki
    cukier
    sól
    pieprz
    czosnek
    oliwa
    zioła prowansalskie
    płatki dzikiej róży
    płatki grochu lub groszku cukrowego

    PRZYTGOTOWANIE:

    Najpierw przygotowujemy sos. Kilka śliwek , najlepiej żółtych (renkloda) obieramy ze skórki , wyciągamy pestki i przekładamy do rondelka. Zasypujemy 3 łyżkami cukru , dolewamy 2 łyżki wody i gotujemy około 10 minut aż owoce się rozpadną. Następnie przecieramy przez sito aby otrzymać gęsty sos śliwkowy i odstawiamy do ostudzenia. Jeśli sos jest zbyt kwaśny , dosypujemy cukru.
    Pieczywo kroimy w grube paski, przyprawiamy solą , pieprzem, ziołami, oliwą i czosnkiem. Grillujemy na patelni lub w piecu. Śliwki myjemy , przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy owoce , miąższem do spodu. Grillujemy po 2 minuty z dwóch stron i ściągamy. Na talerz nakładamy sałaty , szynkę parmeńską kroimy w mniejsze plastry , zwijamy i kładziemy na sałaty .Następnie kładziemy śliwki i grzanki a całość posypujemy parmezanem. Sos najlepiej pędzlem rozprowadzamy obok , nakładamy na niego owoce i płatki kwiatów. Możemy jeszcze polać sałaty pozostałym sosem śliwkowym.

    OdpowiedzUsuń
  14. Grillowany łosoś pod kruszonką na szparagach z ryżem curry i sosem pomarańczowym.

    SKŁADNIKI:
    1 filet z łososia

    Kruszonka:
    50 g pistacji
    kilka suszonych pomidorów
    20 g startego parmezanu
    1 mała cebula
    2 łyżki płatków migdałów

    10 szparagów zielonych
    ząbek czosnku
    łyżka masła

    100 g ryżu
    łyżeczka przyprawy curry
    pół szklanki białego wina
    50 ml śmietanki 30%
    1 cebula
    1 pomarańcza
    kilka kropel soku z cytryny
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    cukier
    1 jajko

    PRZYGOTOWANIE:
    Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Obieramy pistacje , cebulę kroimy w kostkę i całość mielimy w blenderze razem z pozostałymi składnikami kruszonki. Ryż prażymy chwilę w suchym garnku razem z curry. Następnie zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy al dente. Szparagi obieramy ,gotujemy również al dente w osolonej wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju, Zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje o połowę. Pomarańczę myjemy dokładnie. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do sosu startą skórkę i połowę soku. Dolewamy śmietankę i gotujemy dalej aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny.
    Łososia dokładnie nacieramy przyprawami. Nagrzewamy patelnię grillową delikatnie posmarowaną olejem. Smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony po czym nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, Wierzch łososia smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem i nakładamy kruszonkę. Wkładamy do pieca na 7-8 minut.
    Wyciągamy rybkę z pieca i podajemy ze szparagami delikatnie podsmażonymy na maśle z czosnkiem i gorącym sosem oraz ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,
    oto moja pierwsza propozycja konkursowa - rolada z kaszą jaglaną i szpinakiem, podana z cytrynowym łososiem i karmelizowanymi kurkami:

    Jak to jest zrobione?

    ROLADA

    ciasto drożdżowe

    300 g mąki pszennej
    20 g drożdży
    75 g masła
    2 jaja + jedno do posmarowania
    75 ml mleka tłustego
    łyżeczka cukru
    sól

    farsz

    2 garście świeżego szpinaku
    200 g sera korycińskiego swojskiego
    100 g ugotowanej kaszy jaglanej
    2-3 łyżki śmietany
    białko jaja /z rolady/
    2-3 łyżeczki chrzanu
    2 łyżki miodu kurpiowskiego
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz

    Mleko podgrzewam i mieszam drożdże z połową letniego mleka. Dodaję cukier i łyżeczkę mąki, mieszam dokładnie i odkładam na kwadrans. Roztapiam masło. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję całe jajo i żółtko, masło, pozostałe mleko i sól. Mieszam dokładnie, wlewam rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Około 15 minut – musi być gładkie i lśniące. Przekładam ciasto do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

    Kaszę gotuję z solą w 200 ml wody. Szpinak myję, rwę i zalewam wrzątkiem na chwilę. Odcedzam. Ser mieszam z białkiem, miodem, chrzanem i śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, solę i pieprzę. Mieszam ze szpinakiem.

    Po wyrośnięciu układam na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowuję na prostokąt grubości około 0,5 cm. Przenoszę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smaruję cienko farszem, pozostawiając na dłuższej krawędzi około 1,5 cm pasek bez nadzienia. Zwijam delikatnie w roladę. Smaruję jajkiem, posypuję sezamem, posiekanymi orzechami. Piekę 45-55 minut w 175 stopniach Celsjusza.

    ŁOSOŚ

    400 g filetu łososia
    skórka z cytryny
    sól i pieprz

    Łososia czyszczę, suszę, dzielę na dwie porcje. Solę, pieprzę i posypuję cytryną. Odkładam na pół godziny do lodówki. Piekę około 7-10 minut w 175 stopniach Celsjusza.

    KURKI

    250 g kurek
    1-2 łyżki masła
    2 łyżki cukru brązowego
    tymianek
    sól i pieprz

    Kurki czyszczę i osuszam. Posypuję solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam kurki, smażę 2-3 minuty. Zasypuję cukrem, mieszam i smażę jeszcze parę minut.

    DRESSING

    2 łyżki musztardy ostrej
    2 łyżki miodu kurpiowskiego
    tymianek
    sól i pieprz do smaku

    Składniki łączę i lekko podgrzewam, mieszam do uzyskania jednolitej masy.

    Roladę kroję na plastry. Układam łososia. Posypuję kurkami. Polewam dressingiem.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznej niedzieli!

    justa

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam,
    a to moja druga propozycja konkursowa - tym razem na słodko :) - burgery wegetariańskie:

    Jak to jest zrobione?

    DROŻDŻOWE BUŁKI

    300 g mąki pszennej luksusowej /T550/ + do dosypywania
    15 g drożdży świeżych
    łyżka cukru
    75 ml mleka
    75 ml miodu pitnego
    jajo
    sól
    25 g stopionego masła
    łyżka mleka i rozkłócone jajo do posmarowania

    KRUSZONKA MIODOWA

    4 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżki miodu

    KOTLETY SEROWO-FASOLOWE

    250 g ugotowanej białej fasoli
    200 g sera
    3-4 łyżki miodu
    około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
    pieprz kajeński
    rozmaryn
    szczypta soli

    PANIERKA

    mąka pszenna
    jajo rozkłócone z łyżką śmietany
    bułka tarta wymieszana z brązowym cukrem w proporcji 3:1
    oliwa do smażenia

    SOS JEŻYNOWO-ROZMARYNOWY

    250 g jeżyn świeżych /najlepiej bardzo dojrzałych/
    świeży rozmaryn

    DODATKOWO

    truskawki
    kiełki lucerny
    masło
    rozmaryn

    BUŁKI:

    Mleko delikatnie podgrzewam. Przygotowuję zaczyn z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i łyżki mleka. Odstawiam na około 15 minut. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, rozkłócone jajo, mleko i miód pitny. Dokładam zaczyn /czekam, aż drożdże ruszą i na powierzchni pojawi się pianka/. Roztapiam masło i odkładam na bok. Wyrabiam ciasto przez kilka minut. Podsypuję mąką, jeśli jest taka konieczność. Dodaję masło i wyrabiam dalej – do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przekładam ciasto do miski, nakrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia /do podwojenia objętości/.

    Po około 1,5-2 h dzielę ciasto na 6. Formuję kulki /bułki/ i układam na papierze do pieczenia. Przykrywam ścierką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia.

    Zagniatam składniki na kruszonkę. Odstawiam na bok.

    Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

    Kiedy bułki przybiorą zacny rozmiar, smaruję je rozkłóconym jajem /dwukrotnie/. Posypuję kruszonką. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 25-30 minut. Studzę na kratce.

    KOTLETY

    Fasolę i ser łączę z miodem i przyprawami. Blenduję do uzyskania gładkiej masy. Dodaję mąkę i mieszam do połączenia składników – musimy uzyskać konsystencję pasty. Schładzam w lodówce.

    Przygotowuję 3 talerze ze składnikami panierki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Formuję niewielkie kotlety i obtaczam je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażę z 2 stron do zezłocenia panierki. Odsączam na ręczniku papierowym.

    SOS

    Jeżyny rozgniatam widelcem i umieszczam w rondelku. Zagotowuję i pozostawiam na bardzo małym ogniu do odparowania płynów. Mieszam od czasu do czasu. Na końcu dodaję posiekany rozmaryn.

    SKŁADANIE BURGERA

    Przekrawam bułki na pół. Smaruję delikatnie masłem. Na spodzie układam kiełki, następnie słodki kotlet. Truskawki kroję na plastry i układam. Dodaję sosu jeżynowego. Przykrywam drugą częścią drożdżówki.

    i gotowe!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Chłodnik pomidorowy z makaronem z cukinii

    Składniki:


    4 dojrzałe pomidory
    2 ząbki czosnku
    2 plasterki imbiru
    1 szkl. przegotowanej wody
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
    2 łyżki sosu sojowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 mała cukinia

    Pomidory umyj i pokrój (skórkę pozostaw). Wrzuć do dzbana do koktajli, dodaj obrany czosnek, imbir, wodę, posiekaną natkę i przyprawy. Zmiksuj na jednorodną masę. Przelej do miseczek.
    Cukinię zetrzyj na tarce tworząc "makaron". Udekoruj chłodnik cukiniowym makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Tarta figowa
    Ciasto:

    -1 żółtko,
    -200 g maki pszennej,
    -100 g masła prawdziwego,
    -1 łyżka serka śmietankowego Almette,
    -sól,
    -gałka muszkatołowa,
    -30 g cukru pudru,

    Farsz:

    - 3 figi,
    -100 g serka śmietankowego Almette,
    - 50 g serka koziego,
    -50 g serka pleśniowego,
    - kilka plasterków szynki długo dojrzewającej,
    -2 łyżki oliwy, 4 łyżki cytryny, tymianek świeży, 1 łyżka miodu ziołowego pokrzywowego, skórka z cytryny,
    - rukola
    Przygotowanie:

    Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło wkrawamy do maki , dodajemy resztę składników i wyrabiamy całość. Gotowe miękkie ciasto zawijamy w folię spożywcza i schładzamy przez 30 minut w lodówce.
    Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st C.
    Figi myjemy w ósemki, miód, sok z cytryny, oliwę, skórkę i tymianek mieszamy- ma powstać emulsja. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm wycinamy koło i zwijamy boki. podpiekamy w piekarniku. Na podpieczoną tartę rozsmarowujemy serek almette, dodajemy krojone sery , figi i plastry szynki. Całość polewamy odrobiną sosu i pieczemy. ok 20 minut. Gotową tarte podajemy z liśćmi rukoli i polewamy sosem miodowo-cytrynowym :)

    II Krem dyniowy
    Składniki


    4 l wywaru wieprzowego,
    2 duże młode marchewki,
    1 średnia dynia piżmowa,
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    1 strąk czerwonej ostrej papryczki,
    świeży tymianek, pietruszka,
    gęsty jogurt naturalny,
    sól,pieprz kolorowy,
    Przygotowanie:
    Dynię myjemy,pozbawiamy skórki, kroimy w dużą kostkę.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię przekładamy do formy polewamy oliwą , obsypujemy solą i pieczemy aż zmięknie.
    Bulion gotujemy, dodajemy marchewkę,ostrą paprykę.
    Gdy marchew zmięknie dodajemy całą upieczoną dynię. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i potem miksujemy na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    Gorący krem podajemy z prażonymi pestkami, jogurtem i tymiankiem(pietruszką)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiosenna sałatka z jajkiem w koszulce, paluszkami parmezanowymi i dipem czosnkowym

    1 jajko
    1 garść rukoli
    4 pomidorki truskawkowe (koktajlowe)
    2 rzodkiewki
    1 łyżka kiełków rzodkiewki
    przyprawa do pomidorów naturalna
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 kromka chleba tostowego z ziarnami
    1 małe jajko
    3 łyżki startego parmezanu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    1/2 ząbka czosnku
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    1 szczypta soli

    Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek na 4 ćwiartki. Pomidorki kroimy w plasterki. Na prostokątnym talerzu układamy sałatkę. Najpierw nakładamy rukolę, na niej rzodkiewkę i pomidorki, a na koniec kiełki. Całość posypujemy naturalną przyprawą do pomidorów i polewamy oliwą z oliwek. Jogurt grecki mieszamy z 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Dip nakładamy do małego naczynia i ustawiamy obok sałatki. Chleb tostowy kroimy na 4 paseczki, maczamy je w jajku, a następnie panierujemy w parmezanie. Smażymy na złoto na oleju rzepakowym. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy obok sałatki. W małym garnuszku zagotowujemy wodę z solą, za pomocą łyżki wytwarzamy wir, w który wbijamy jajko. Gotujemy, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajko nakładamy na sałatkę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jemy na ciepło.

    Basia N.

    OdpowiedzUsuń
  20. A druga moja propozycja to:

    Lasagne ze szpinakiem i łososiem

    1 opakowanie makaronu lasagne
    800g surowego łososia
    2 opakowania mrożonego szpinaku
    500ml śmietanki uht
    3 długie serki topione śmietankowe
    masło
    sól
    pieprz
    czosnek
    60 g masła
    4 czubate łyżki mąki
    500 ml mleka
    150 g żółtego ser


    Sos szpinakowy: na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Gdy szpinak się rozmrozi i trochę podsmaży, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając.
    Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Łososia dzielimy na dwie części i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku.
    Dno lasagniery smarujemy połową sosu beszamelowego, aby makaron nie przywarł do naczynia. Następnie układamy warstwę obgotowanego makaronu lasagne, potem połowę sosu szpinakowego, na którym układamy kawałki łososia. Całość przykrywamy kolejnymi płatami lasagne, nieco dociskając. Powtarzamy nakładanie sosu szpinakowego, łososia i znów makaronu. Wierzch lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200st, a następnie zapiekamy ser bez przykrycia przez 10 minut.

    Smacznego!
    Basia N.

    OdpowiedzUsuń
  21. Długo pisać ni będę, bo przepis jest prosty i szybki. Makaron z konfitura z czerwonej cebuli i serem pleśniowym. Konfiturę robię wcześniej i w słoiki upycham. Potem pozostaje tylko makaron ugotować i ser pleśniowy pokruszyć. Podaję więc przepis na konfiturę: pół kilograma czerwonej cebuli, 3 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, łyżka octu balsamicznego, 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku. Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na zimny olej i lekko posolić. Podgrzewać do momentu zeszklenia cebuli. Dodać cukier. Gdy cukier się skarmelizuje, a cebula nabierze pięknego, bordowego koloru dodać ocet, a następnie wino. Podgrzewać do momentu odparowania płynów.
    Czy jest to danie kobiece? Myślę, że tylko i wyłącznie kobiece. Mój facet słysząc, że bez mięsa - ucieka, słysząc, że konfitura z cebuli - ucieka, słysząc, ze ser pleśniowy - ucieka, a moje koleżanki umierają z zachwytu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    Ja proponuję bardzo proste danie, ale jakże aromatyczne i smakowite. Przywiedzie na pamięć letnie wieczory i wakacyjne smaki.

    LETNIE NALEŚNIKI Z OWOCAMI
    Składniki:
    -1 szklanka mąki,
    -1 jajko,
    -1 łyżka oleju rzepakowego,
    -pół szklanki mleka,
    -pół szklanki wody gazowanej,
    -szczypta soli
    Składniki na sos owocowy:
    -6 brzoskwiń,
    -100 g malin,
    -6 łyżek cukru,
    -łyżka masła,
    -pół szklanki wody,
    -cynamon,
    -goździki.

    Wykonaj ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki połącz w misce. Smaż naleśniki na patelni, którą wcześniej dobrze rozgrzałaś. Na patelni podgrzej cukier i wodę, aż zaczną się gotować. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki brzoskwinie. Podgrzej, a następnie dodaj masło, cynamon i goździki. Smaż na małym ogniu, a gdy brzoskwinie będę już miękkie, dodaj maliny. Pozostaw na gazie na około 5 min, mieszając. Zostaw na kilka minut do zgęstnienia, a następnie podawaj z naleśnikami.


    OdpowiedzUsuń
  23. Wegetariańska zupa Minestrone z ciecierzycą

    SKŁADNIKI:
    Włoszczyzna
    2 pomidory
    czerwona papryka
    seler (korzeń)
    pietruszka, cebula
    100 g selera naciowego
    200 g ziemniaków
    200 g kapusty
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    1 puszka ciecierzycy
    bulion jarzynowy
    2 łyżki listków koperku
    oliwa z oliwek lub olej roślinny
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz, chilli, papryka czerwona w proszku
    PRZYGOTOWANIE:
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pomidory, paprykę i seler wysmarować 1 łyżką oliwy i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut, po czym ostudzić. Cebulę i seler naciowy obrać i razem z włoszczyzną wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kapustę pokrojoną w kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć 3 minuty. Dodać odsączoną ciecierzycę i wymieszać. Dodać pieczone warzywa: zmiksowane pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz cebulę i ziemniaki, pokrojone w kostkę, a także włoszczyznę z selerem naciowym krojonym w półksiężyce. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, chilli i papryką do smaku. Zagotować, przykryć i gotować ok 20 - 25 minut. Wyjąć seler (korzeń) i liście laurowe. Podawać z tartym parmezanem, posypać koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wiosenny łosoś w bukiecie warzyw z mozzarellą
    SKŁADNIKI:
    1x Bukiet warzyw kwiatowy
    600 g łososia
    ryż
    sok z cytryny
    pół łyżeczki masła
    ząbek czosnku
    rozmaryn
    sól i pieprz




    PRZYGOTOWANIE:
    Łososia dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć po obu stronach solą i świeżo zmielonym pieprzem, a także rozmarynem. Rybę skropić sokiem z cytryny, ułożyć na nią pół łyżeczki masła oraz duży ząbek czosnku (koniecznie w łupince). Rybę ułożyć na sitku do gotowania na parze razem z bukietem warzyw (można również pokusić się o zapiekanie w piekarniku lub opcja dla leniuchów - udusić go na patelni w folii aluminiowej).

    OdpowiedzUsuń
  25. Warzywne sajgonki w papierze ryżowym
    Składniki:
    10 arkuszy papieru ryżowego 
    Farsz: 
    100 g ryżu, brokuły, garstka kukurydzy, marchewka, seler
    4 łyżki przecieru pomidorowego, 
    słodka papryka w proszku 
    4 łyżki siekanej natki pietruszki 
    pół szklanki fasoli z puszki 
    sos sojowy 
    kilka liści kapusty włoskiej lub pekińskiej 

    Ugotowane na parze warzywa kroimy w kosteczkę i dodajemy resztę składników farszu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Papier ryżowy zanurzamy na 2 sekundy w talerzu z ciepłą wodą. Po wyjęciu układamy na płasko i na jeden brzeg nakładamy 2 łyżki farszu. Zawijamy według instrukcji na opakowaniu, czyli najpierw boki do środka, po czym zwijamy w dość ścisły rulonik przytrzymując na bokach, by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Gotowe ruloniki gotujemy na parze 10 min na liściach kapusty i gałązkach tymianku. Sajgonki podajemy z sosem sojowym lub sosem chilli słodko-pikantnym

    OdpowiedzUsuń
  26. Kawa mrożona

    5 łyżeczek kawy - zaparzyć w szklance 500ml wody, dodać 5 łyżeczek cukru i 500 ml śmietanki 30% ubitej, następnie wlewamy do szklaneczek

    OdpowiedzUsuń
  27. ZIELONA MELCHIORA - przepis nr 1

    ZIELONA MELCHIORA,
    czyli muzykalne pierogi z piekarnika
    nadziewane szpinakiem i fetą

    Są piosenki, które poprawiają humor, a przy okazji - pobudzają nieco apetyt. I nie mówię tylko o apetycie na życie. ;-) Jak na przykład kawałek śpiewany przez Artura Gotza (a w innej wersji - równie uroczej, choć mniej przeze mnie oswojonej - przez Jana Peszka i jego oryginalną córkę). "Kobiety są jak kwiat paproci, są jak pierogi u Melchiory, mojej cioci..." - i jak tu się nie uśmiechnąć, gdy ktoś serwuje tak oryginalne i smaczne życiowe mądrości?

    Zgadzam się więc. Kobiety SĄ jak pierogi. A czasami także te pierogi lepią. Zwłaszcza, gdy mają ochotę na wersję nieco inną od tradycyjnej...

    W moim domu pierogi zawsze się gotowało. Najczęściej - z serem, na słodko, albo z kapustą i grzybkami (o ile pieczarki można obdarzyć tym szlachetnym mianem). Kiedyś - usiłując wyłamać się z tej domowej tradycji (wiadomo, młodość = bunt!) - próbowałam wprawdzie przygotować wersję z piekarnika, ale okazała się gliniasta i, no cóż, niezjadliwa...

    Oto moje drugie, bardziej udane, podejście do sprawy. :)

    Składniki:

    200 g mąki tortowej
    120 g masła o temperaturze pokojowej
    1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    szczypta soli
    opcjonalnie: 1 łyżeczka curry, solidna szczypta pieprzu ziołowego, odrobina suszonego koperku

    2 garście rozmrożonego (tudzież świeżego - jeśli ktoś ma na podorędziu) szpinaku
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    1 małe opakowanie sera typu feta (może być niskotłuszczowy)
    szczypta soli
    szczypta pieprzu ziołowego
    1 białko (do posmarowania pierogów)
    trochę suszonego koperku (do posypania)

    sos czosnkowy - jako dodatek

    Przygotowanie:

    Składniki na ciasto (mąkę, masło, śmietanę, żółtka, sól i - opcjonalnie - przyprawy) zagniatamy dokładnie, aż wyjdzie nam sprężysta, połyskliwa kula. Kulę tę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut (a jeśli nam się spieszy - na kwadrans w zamrażarce).

    Czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut (jeśli jest w nim jeszcze woda, czekamy, aż odparuje). Pod koniec dodajemy przyprawy i fetę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Studzimy.

    Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki (około 5-7 mm placek) i wykrawamy z niego koła (wielkość zależy od fantazji - ja użyłam szklanki i wyszły mi całkiem zgrabne małe pierożki - w sam raz na 2 kęsy). Na każde koło nakładamy farsz - lepiej mniej, niż więcej, bo mogą być trudności w lepieniu. Łączymy brzegi każdego koła i dociskamy je widelcem (ten wzorek zawsze kojarzy mi się z domem - pierogi z innych miejsc wyglądają zupełnie inaczej...).

    Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zrumienienia ciasta.

    Pierożki można wcinać bez niczego, można też podawać je z sosem czosnkowym (gotowym lub na bazie jogurtu naturalnego). No i koniecznie z odpowiednią muzyką w tle... Smakują - co tu kryć - doskonale! :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. MIODOWA KOZA NOSTRA - przepis nr 2

    MIODOWA KOZA NOSTRA,
    czyli ser kozi z miodem i winogronami

    Składniki:

    1 roladka twarogowa z koziego sera z miodem (100 g)
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty
    3 łyżki miodu (u mnie - wielokwiatowy)
    3 łyżki półsłodkiego białego wina
    12 kulek winogrona
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki wody



    Przygotowanie:


    Roladkę twarogową kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Polewamy delikatnie miodem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję grillowania. Wkładamy blaszkę z serem na 10 minut, aby rozgrzał się porządnie.

    Cukier z cukrem waniliowym podgrzewamy w rondlu z grubym dnem, mieszając intensywnie, aż z cukru powstanie karmel (zawsze mnie to zadziwiało - jakim cudem z produktu stałego robi się coś tak kusząco płynnego i lepkiego jak karmel; oto dowód utwierdzający mnie w przekonaniu, że gotowanie jest w gruncie rzeczy odmianą magii!).

    Dolewamy wina do karmelu (ostrożnie, będzie syczeć i pryskać). Mieszamy intensywnie.
    Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do karmelu, znów ostrożnie. Mieszamy aż składniki się połączą i masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.

    Winogrona kroimy na połówki i dodajemy do sosu karmelowego. Podgrzewamy jeszcze 3-5 minut, delikatnie, żeby się nie porozpadały.

    Ser wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na talerz, najlepiej, rzecz jasna, podgrzany. :-)
    Talerz dekorujemy sosem karmelowym i winogronami, przyozdabiamy odrobiną cynamonu. A później delektujemy się tym nietypowym połączeniem smaków... Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy ze zdjęciami wysłałam z maila: anulawawrzyniak@gmail.com :)
      Pozdrawiam smakowicie i kobieco!

      Usuń
  29. Piknikowe szaszłyki rybne

    4 szt fileta z pstrąga
    przyprawa do ryb
    sok z cytryny
    pomidory
    cebula czerwona i biała
    avocado
    sól
    pieprz
    sos sojowy

    Ryby przyprawiamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Po tym czasie każdą zawijamy na patyczek od szaszłyka oraz
    owijamy folia aluminiową. Kładziemy na grilla i pieczemy
    ok 15-20 minut. Ja zrobilam dziurki w folii żeby rybka
    szybciej doszła i zrobiła się soczysta.
    Pomidory kroimy w różne wielkości,dodajemy avocado.
    Cebulę podsmażyć i dodać do reszty. Przyprawiamy do smaku.
    Wyszło pyszne i dobrze komponowało z rybą

    OdpowiedzUsuń
  30. Grillowany łosoś po kreolsku
    Grillowany łosoś po kreolsku

    2 filety z łososia
    5 średnich ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i pokrojonych w plasterki
    1 gałązka selera naciowego obrana z włókien i posiekana
    1 mała czerwona cebulka pokrojona w piórka
    1 mały kawałek sera koziego
    1 pomidor sparzony, obrany i pokrojony w kostkę
    grzanki
    oliwa z oliwek
    2 łyżki musztardy
    kilka kropli tabasco
    sól, pieprz
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    łyzka soku z cytryny

    Łososia dzielę na 2-3 części,skrapiam cytryną,doprawiam solą. Zawijam w folię aluminiową,robię kilka dziurek i układam na grillu. 15-20 minut i mamy pyszną rybkę
    Kawałki chleba podsmażam na patelni,skrapiam oliwą z oliwek.
    W misce mieszam wszystkie składniki sosu (musztardę,tabasco,sól,pieprz). Wrzucam przygotowane warzywa i mieszam z sosem. Dodaję grillowanego łososia,polewam jogurtem naturalnym.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  31. Zdrowe ciasteczka dyniowe z gorzką czekoladą i żurawiną
    To najlepsze ZDROWE ciasteczka, jakie miałam okazję jeść, dlatego polecam wypróbować ;)

    Składniki:
    szklanka pure z dyni
    szklanka mąki migdałowej
    pół szklanki mąki kokosowej
    2 łyżki cynamonu
    łyżka proszku do pieczenia
    1 jajko
    3 łyżki oleju kokosowego
    1/3 gorzkiej czekolady
    2 garści suszonej żurawiny



    Ugotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka w kształcie serduszek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  32. 1 PROPOZYCJA: Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach

    Składniki:
    - olej rzepakowy

    - sok z cytryny

    - przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
    - 250g makaronu "kolanka ozdobne"
    - puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)
    - pomidory z puszki (400g)
    - średnia cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - szczypiorek

    - 5-6 cytryn na „koszyczki”

    Wykonanie:
    Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory (wraz z zalewą). Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


    2 PROPOZYCJA: Tęczowy sernik na zimno

    Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
    - opakowanie okrągłych biszkoptów,
    - 800g waniliowego serka homogenizowanego,
    - 200g śmietany kremówki (36%)
    - 4-5 łyżek cukru pudru,
    - 5 łyżeczek żelatyny,
    - galaretki-po pół proszku z każdego opakowania- w kolorach: żółtym (cytrynowa), pomarańczowym (pomarańczowa), czerwonym (truskawkowa), fioletowym (porzeczkowa), niebieskim (wieloowocowa), zielonym (kiwi)
    - owoce: jeżyny (lub fioletowe winogrona), jagody, białe winogrona (lub plasterki kiwi-wcześniej sparzone wrzątkiem), banany, połówki moreli (lub mandarynki z puszki), truskawki (lub wiśnie/maliny/czerwone porzeczki)

    Wykonanie:
    Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty.
    Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananami, które skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Połówki moreli odsączamy z soku.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.

    Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.

    Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek.


    Pozdrawiam,
    Edyta Bracka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...