21 czerwca 2014

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym


Już dawno nie jadłam gołąbków, zawsze jak je przygotowywuje to tylko w dużej ilości ok 30 szt, jemy je później przez 2-3 dni na obiad,śniadanie i kolacje aż do następnego razu..aż przejedzenie minie.. :)
Nigdy nie robiłam gołąbków duszonych w garnku,dla mnie taki proces był zbyt długotrwały,obsmażanie ich na patelni a później wkładanie do dużego garnka i duszenie przez 2h
Zawsze od razu były zwijane i układane w naczyniu żaroodpornym,proces duszenia,pieczenia wszystko w jednym..
Zawsze robie je tak samo tradycyjnie jak zostałam nauczona, ryż, mięso mielone,cebula,czosnek,sól i pieprz do tego sos pomidorowy, bez innych udziwnień chociaż od dłuższego czasu mam ochotę spróbować czegoś odmiennego.Widziałam wiele przepisów na gołąbki z pieczarkami,kaszą, ziemniakami i inne.Ponieżej przedstawiam wam mój sprawdzony przepis wg którego przygotowuje gołąbki od lat.









Czas przygotowania ok 2h
Porcja na: 12 gołąbków

Składniki:
  • główka kapusty w sezonie letnim (młoda)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego (ja użyłam z kurczaka można też z indyka)
  • 1 torebka na wpół ugotowanego ryżu
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy np: Kamis
  • 3 ziarenka ziela angielskiego np Kamis
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól,pieprz Kamis














     
Przygotowanie:
  • Z kapusty wykraiwamy środek czyli głąba ( tak zwaną łodygę kapusty)
  • Wkładamy ją do wrzącej wody i sciągamy stopniowo liście, które odkładamy na bok
  • Do dużej miski wkładamy mięso mielone,dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę
  • Całość mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Na koniec dodajemy wpół ugotowany i ostudzony ryż
  • Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
  • W naczyniu żaroodpornym układamy marchewkę drobno pokrojoną oraz korzeń pietruszki, podlewamy bulionem warzywnym i dodajemy przecier pomidorowy,całość dokładnie mieszamy,dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy
  • Na liściach sparzonej kapusty układamy farsz mięsny i formujemy gołąbki
  • Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym dość ciasno,przykrywamy pokrywką
  • Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni na 1h 20 min


 

 

 


Smacznego! :)

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...