15 czerwca 2014

Tajska aromatyczna zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym - ostra!


Przepis na tą zupę powstał spontanicznie, jako że jestem zwolenniczką ostrzejszych smaków a w szczególności zup powstała szybka zupa tajska z filetem z kurczaka.Dodatkiem było mleczko kokosowe, które podkreśla smak wielu potraw kuchni orientalnej.Ugotowanie takiej zupy zajmuje dosłownie pare minut,także jeśli mamy ochotę na coś szybkiego i rozgrzewającego polecam przepis.
Zupa jest pełna smaku warzyw i aromatu przypraw! Mięso z kurczaka można zastąpić wieprzowiną.











Porcja dla 4 osób
Czas przyygotowania: 20min

Składniki:
  • filet z kurczaka ok 400g
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • mleczko kokosowe 200ml 75%
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 2 cebule dymki
  • 3 pieczarki
  • garść kiełków fasoli Mung
  • 5cm pora (jasna część)
  • sól
  • pieprz gruboziarnisty
  • 1/3 papryki chilli
  • szczypiorek do smaku
  • 2 różyczki brokuł















Przygotowanie:
  • Filet z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy z kosteczkę,odkładamy na bok
  • W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe z dodatkiem czerwonej pasty curry
  • Dodajemy filet z kurczaka oraz 600ml ciepłej wody,zagotowujemy przez ok 5 min
  • Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki
  • W między czasie kroimy pieczarki oraz dymke w ćwiartki,marchewkę w plasterki
  • Paprykę również w kostkę, pora pokroić w cienkie plasterki,paprykę chilli pokroić w cienkie plasterki
  • Dodajemy warzywa do zupy i gotujemy ok 10 min
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem

 

 
 
 
 
 
 
 

 
Wskazówki:
  • można dodać kilka cienkich plasterków świeżego imbiru lub galangalu
  • mleczko kokosowe można zastąpić śmietaną 30%, w smaku będzie podobne, nie będzie natomiast czuć smaku kokosu no i niestety nie będzie miała ta zupa nic wsólnego z Tajlandią :)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...