22 czerwca 2014

Pieczony boczek wieprzowy - soczysty i aromatyczny z chrupiącą skórką



Pomysł na taki boczuś powstał już na grillu,a że grilla w zimę się nie zrobi to wyszła wersja w piekarniku, mięso dzięki tej marynacie jest dobrze przyprawione,soczyste i aromatyczne. Marynata jest płynna w małym pojemniczku kupiłam ją w sklepach mięsnych Gzella, nie wiem czy gdzieś indziej można taką dostać.
Początkowo bałam się że będzie zbyt słone po spróbowaniu sosu jaki powstał w czasie duszenia, natomiast jak tylko mięso się upiekło i dałam dzieciom do spróbowania obawy były już inne.. czy wystarczy mięsa dla męża.
Przy najbliższej uroczystości, a bedą to urodziny mojego syna, boczuś na pewno pojawi się na stole, mam nadzieję że goście również bedą nim zachwyceni :)




 

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania:1h marynowania 2h pieczenia



Składniki:
  • 80 dag boczku surowego
  • marynata do żeberek Kamis
  • 1 łyżeczka przyprawy do żeberek Kamis
  • pół łyżeczki przyprawy do golonki
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • sól Kamis
  • pieprz np Kamis
  • pół łyżeczki ostrej papryki np Kamis
  • szczypta czosnku granulowanego Kamis




















Przygotowanie:
  • Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Nacieramy solą,pieprzem,marynatą węgierską,oraz resztą przypraw
  • Wkładamy do lodówki na ok 1-2h
  • Zamarynowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 1h
  • Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 35 min
  • Przekładamy mięso do drugiego naczynia żaroodporego i podlewamy je 3 łyżkami sosu który powstał i 100 ml ciepłej wody,smarujemy miodem
  • Pieczemy jeszcze 20 min po folią aluminiową z dziurkami, tak aby powietrze dochodziło do mięsa

 



Wskazówki:
  • Marynata może wydawać się bardzo słona, mięso natomiat wyjdzie idealnie więc proszę się nie martwić
  • Długość pieczenia jest orientacyjna i zależy od piekarnika,w początkowej fazie pieczenia mięso dusi się pod przykryciem w naczyniu żaroodoprnym, w drugiej fazie wkładamy do naczynia żaroodopornego i przykrywam folią aluminiową i robię dziurki nożem aby powietrze dochodziło i skórka się spiekła
 



Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Z czystym sumieniem mogę polecić ten pyszny boczek,zadowoli nie jedno podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...