25 czerwca 2014

Konkurs Lidl Polska tydzień brytyjski


Moi drodzy!

Z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidl Polska, który jest od 23 czerwca mam dla Was konkurs!
Do wygrania będą 3 kosze w których znajdują się: (sos miętowy,sos żurawinowy,sos chrzanowy,sos Worester,marmolada pomarańczowo-imbirowa,herbaty angielskie)







 
Zasady:

  1. Podaj przepis na orginalne danie kuchni angielskiej (napisz w komenatrzu do tego postu)
  2. Konkurs trwa od 25-29 czerwca 2014r
  3. Każdy uczestnik może podać jeden przepis
  4. Będzie mi miło jeśli polubisz mój fanpage na FB  Jak pączek w maśle oraz sponsora nagród Lidl Polska
  5. Wyniki ogłoszę w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu
  6. Należy podać dane do wysyłki, w razie braku kontaktu w ciągu 2 dni, wybiorę inne osoby.

28 komentarzy:

  1. Brownie (przepis od ang. cukierniczki :) )

    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    185 g mąki pszennej
    185 g masła
    3 jajka
    180g cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    150 g bakalii (orzechów, śliwek i rodzynek)
    ok 1/3 łyżeczki soli

    1. Masło roztapiamy z czekoladą i lekko studzimy. Jajka dokładnie roztrzepujemy z cukrem, solą i wanilią. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej bakalie.

    2. Do jajek dodajemy na zmianę czekoladę i mąkę. Do blaszki o wymiarach 15/23 cm wlewamy masę. Pieczemy ok 25 minut, aż wierzch się się lekko przyrumieni i zacznie pękać. Ciasto wykładamy z piekarnika i studzimy w blaszce, następnie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone.

    Obrazek:

    http://1.bp.blogspot.com/-8qeu4pQwwcc/UyRP9q3DYII/AAAAAAAAArk/StMdKrPlQHA/s1600/DSCF0921.JPG

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z herbatą Earl Grey

    Składniki:
    300 ml mocnej herbaty Earl Grey
    100 g rodzynek (fakultatywnie)
    100 g skórki z cytryny
    1 jajko
    50 g cukru drobnego trzcinowego
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Herbatę wymieszać z rodzynkami i skórką z cytryny. Odstawić na noc.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Wysmarować formę do pieczenia.
    Do mieszanki herbacianej dodać jajko, cukier, następnie mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać po każdym dodaniu składników.
    Ciasto wlać do formy i piec godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Angielskie bułeczki scones - świetny pomysł na śniadanie :)

    Składniki:

    450 g mąki pszennej
    6 łyżeczek proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła
    2,5 łyżeczki cukru
    300 ml mleka



    Wykonanie:

    Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami wetrzeć w mąkę masło, starannie wyrabiając i napowietrzając. Dodać cukier i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mleko.

    Stolnicę obsypać mąką, przełożyć na nią ciasto i starannie wyrobić ciasto, aż będzie tworzyć zwartą bryłę. Z ciasta uformować placek o grubości 2,5 cm. Wycinać z niego krążki o średnicy ok 7 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Resztki ciastka ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne krążki. Smarować je pozostałym mlekiem i posypywać cukrem. Piec przez 12-15 minut lub do chwili, gdy ładnie wyrosną, zrumienią się i będą od spodu wydawać głuchy odgłos.

    Podawać z ulubionymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cornish pasty, czyli pieróg z nadzieniem

    Składniki na ciasto:

    110g mąki pszennej
    szczypta soli
    55g masła pokrojonego w kostkę
    2-3 łyżki zimnej wody

    Składniki na nadzienie:

    50g posiekanej cebuli
    110g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
    110g brukwi, pokrojonej w kosteczkę
    110g mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę
    sól, pieprz
    1 jajko, lekko rozbełtane

    Wykonanie:

    Robimy kruche ciasto. Umieść mąkę, masło i sól w dużej misce. Rozetrzyj palcami masło w mące, dopóki mieszanina nie zacznie przypominać kruszonki, działaj szybko, żeby ciasto się nie ociepliło. Dodaj wodę i nożem mieszaj całość, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za suche, dodawaj po łyżce zimnej wody.
    Zawiń ciasto w folię spożywczą i chłodź przez 15-30 minut.
    (Ciasto można zrobić też w robocie kuchennym - wystarczy miksować pulsacyjnie mąkę, masło i sól w misie robota. Gdy mieszanka będzie przypominać kruszonkę, dodaj powoli wodę, aż ciasto zmieni się w kulę. Wrzuć ciasto do folii i chłodź w lodówce.)

    Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj każdą na kształt koła o średnicy ok. 15 cm. Do miski wrzuć cebulę, ziemniaki, brukiew i mięso i wymieszaj dokładnie. Przypraw hojnie solą i pieprzem. Na każdą część ciasta umieść porcję nadzienia. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Sklej oba brzegi, tworząc ładne fałdki. Posmaruj każdy pieróg pozostałym jajkiem.
    Połóż pierogi na natłuszczonym papierze do pieczenia i piecz przez 45 minut do zrumienienia.
    Podawaj ciepłe lub zimne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponuję przepis na Trifle. Jest to warstwowy deser, przepis przedstawiam też warstwowo :)

    Sos custard
    4 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    200ml kremówki
    250ml mleka
    1 laska wanilii
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Śmietanę przelać do rondelka. Z rozciętej laski wanilii wydobyć ziarenka, do śmietany dodać zarówno ziarenka, jak i wydrążoną laskę. . Dodać cukier. Rondelek ze śmietaną podgrzewać na średnim ogniu. Żółtka wymieszać z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Kiedy śmietana zacznie wrzeć należy wyjąć laskę wanilii i stopniowo, bardzo powoli dolewać mleko wymieszane z żółtkami i mąką. Zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż sos wyraźnie zgęstnieje (trzeba uważać, aby się nie przypalił). W ten sposób otrzymamy angielski sos custard. Należy odstawić go do całkowitego wystudzenia.

    Warstwa biszkoptów
    250 g biszkoptów pokrojonych w kostkę lub rozkruszonych
    2 łyżeczki słodkiego wina lub likieru wiśniowego

    Pokruszone biszkopty równo rozłożyć w kilku salaterkach lub szklankach, polać winem lub likierem, pozostawić do nasiąknięcia.

    Galaretka
    200 g truskawek (można też użyć jagód lub malin)
    1 galaretka truskawkowa

    Truskawki pokroić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Kiedy będzie zimna i zacznie tężeć należy ją wymieszać z truskawkami.

    Wierzch
    200 ml śmietany kremówki
    truskawki (albo jagody lub maliny)

    Śmietanę ubić (można ewentualnie dosłodzić łyżką cukru pudru).

    Wykonanie deseru:
    Do szklanek lub salaterek na warstwę biszkoptów układać na przemian mocno tężejącą galaretkę i wystudzony sos custard. Wierzch każdej porcji udekorować bitą śmietaną i owocami.

    Pozdrawiam,
    Luka Li
    szalonapatelnia@gmail.com



    OdpowiedzUsuń
  6. Rzadko udaje mi się kupić w Polsce prawdziwą jagnięcinę, ale jak ją już dorwę to staram się przyrządzić ją w wyjątkowy sposób:)

    A to przepis na:
    Jagnięcinę z suszonymi morelami i kluskami o pomarańczowym smaku

    2 łyżki oleju
    ok. 1 kg jagnięciny, podzielonej na kawałki
    2 czerwone cebule
    1-2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
    1 czubata łyżka mąki
    300 ml wywaru z warzyw
    1 liść laurowy
    kawałek świeżej skórki pomarańczowej (cienki)
    20 dag suszonych moreli (namoczyć kilkanaście godzin wcześniej)
    pieprz/sól

    kluski:
    10 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag masła
    2 łyżki świeżo otartej skórki z pomarańczy
    3 łyżki soku z pomarańczy

    Podgrzewamy olej, po czym podsmażamy mięso aż lekko zbrązowieje i wyciągamy je na talerz. Smażymy na tym samym tłuszczu cebulę aż zmięknie, dodajemy czosnek i mąkę i mieszając robimy zasmażkę (ok. 3 minut). Dodajemy następnie rosół, liść laurowy, kawałek skórki z pomarańczy, morele (razem z płynem) oraz sól i pieprz. Zagotowujemy i dodajemy mięso po czym przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 C) na 1 i 1/2 godziny.
    W międzyczasie robimy kluseczki. Mieszamy składniki w misce (radzę dolewać sok stopniowo) i zagniatamy lekko ciasto. Dzielimy na 8 kawałków i formujemy kulki. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę z mięsa, kładziemy na wierzchu kulki i zostawiamy odkryte na ostatnie 30 minut.
    Gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchnia brytyjska, to nie do końca moje klimaty, ale SCONSY zjem zawsze i w każdej ilości. Przepis na bułeczki do mocnej five o'clock jest tak banalny, że można je wykonać nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości - zjadamy je jeszcze ciepłe (wtedy są najlepsze!) z dodatkiem masła i ulubionej konfitury. Popijamy herbatą z filiżanki, koniecznie odginając wytwornie mały palec ;)
    PRZEPIS przedstawia się tak:
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    70 g masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    filiżanka rodzynek

    Wszystkie składniki dokładnie zagnieć mikserem na gładkie ciasto. Z gęstego i gładkiego ciasta uformuj dość gruby (1,5 – 2 cm) placek i wykrawaj przy pomocy szklanki lub foremki kółka. Posmaruj je odrobiną wody lub mleka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bułki dość mocno rosną, więc zostaw im na blasze sporo miejsca.
    Piecz ok. 10 - 15 minut w temp. 200 st. C.
    Bułeczki nie powinny być za mocno przypieczone, obserwuj je i ew. uchyl piekarnik lub zmniejsz temperaturę w trakcie pieczenia,

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest lato więc lody! Same lody może jakoś bardzo angielskie nie są, ale te lody są z lemon curd. A nie ma nic bardziej angielskiego niż właśnie lemon curd, czyli krem cytrynowy. To kwintesencja Anglii! A lody (tak samo jak lemon curd) są ultra proste w przygotowaniu!

    LODY CYTRYNOWE
    1,5 szklanki lemon curd
    250-300 ml śmietany kremówki 36%

    Lemon curd możemy kupić gotowy, ale możemy też zrobić samemu:
    2 jajka + 2 żółtka
    150 g cukru
    80 g masła
    sok z 2 cytryn
    skórka z 2 cytryn

    W niewielkim garnku mieszamy ze sobą jajka, żółtka i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy trzepaczką aż się połączą. Dodajemy resztę składników. Cały czas mieszamy, aż masa się zagotuje i będzie gładka. Żeby pozbyć się ewentualnych grudek można przetrzeć przez sitko.

    Teraz lody:
    Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy całą porcję lemon curd. Miksujemy jeszcze tylko przez moment żeby cytrynowy krem połączył się z masą śmietanową. Przekładamy do pojemnika i mrozimy. Po kilku godzinach lody są gotowe. I smakują rewelacyjnie! Nie poznalibyście że to tak prosto zrobione lody, bez maszyny i długiego babrania się.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekoladowe muffiny w stylu brytyjskiego brownie z sosem miętowym

    Składniki:
    kostka masła
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    szklanka cukru
    1,5 szkl. mąki
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    sos miętowy Lidl

    Składniki mokre: Na wolnym ogniu rozpuszczamy czekolady z masłem. Po przestudzeniu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy
    W osobnej misce mieszam składniki mokre (cukier, mąka, proszek do pieczenia).
    Łączymy składniki mokre z suchymi.
    Do papilotek lub foremek silikonowych na muffinki wlewamy po łyżce masy, następnie po 1 łyżeczce sosu miętowego, który ponownie przykrywamy masą.
    Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

    Gorące czekoladowe muffiny z płynnym sosem miętowym przypominają mi słynne angielskie czekoladki "After eight". No i dobrze komponują się z popołudniową herbatką ;)

    Justyna
    tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Welsh rarebit - walijskie piwne grzanki z serem

    4 kromki pieczywa
    łyżka mąki
    3 łyżki mleka
    2 łyżki piwa
    1 łyżeczka sosu worcestershire
    40 g masła
    150 g sera cheddar
    łyżeczka musztardy
    sól, pieprz

    Połowę masła stopić, dodać mąkę. Gdy się zrumieni wlać mleko. Gotować, stale mieszając, do powstania gęstej i gładkiej masy. Następnie dodać piwo, sos, starty ser, musztardę i przyprawy. Ponownie zagotować, żeby powstał gęsty krem.
    Na pozostałym maśle podsmażyć kromki chleba. Posmarować je przygotowanym kremem, ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku przez 5 minut w 200 stopniach.

    Żabka
    95sayuri@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Apple pie :-)

    Składniki na ciasto:

    300 g mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    50 g cukru
    2 żółtka
    1 jajko całe
    szczypta soli

    Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schować do lodówki na pół godziny.

    Przygotować farsz do środka ciasta - potrzebujemy:

    1 łyżeczka cynamonu
    1 kg jabłek
    50 g masła
    100 g cukru

    Jabłka obrać i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cynamon, wrzucić jabłka i chwilkę podsmażyć, wsypać cukier i jeszcze chwilkę prażyć. Jabłka powinny być lekko miękkie.

    Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części w proporcjach 40% i 60%. Formę to tarty 26 cm wyłożyć większą część ciasta - należy je rozwałkować i wyłożyć na formę, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia, wysypać fasolę i zapiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Wyjąć formę i zdjąć papier z fasolą, chwilkę wystudzić. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Brzegi skleić i ponakłuwac znowu widelcem. Należy pamiętać aby jabłka nie były ciepłe.
    Ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec 30 minut do zarumienienia się góry ciasta. Wyjąć i przestudzić, pokroić nożem i zjeść ze smakiem.

    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. To może Crumpets, czyli angielskie racuchy? A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie podaje się je w Wielkiej Brytanii do popołudniowej herbatki podczas tzw. tea time. 175 g mąki pszennej
    7 g suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru pudru
    175 ml ciepłego mleka
    100 ml letniej wody
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczka soli
    olej rzepakowy do smażenia
    metalowe pierścienie

    Mąkę przekładamy do dużej miski i mieszamy z suszonymi z drożdżami. W rondelku rozpuszczamy cukier w ciepłym mleku, następnie wlewamy mleko do mąki. Drewnianą łyżką mieszamy aż do uzyskania gładkiego ciasta.

    Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

    W rondelku mieszamy 100 ml ciepłej wody z dodatkiem sody i soli. Przelewamy płyn do wyrośniętego ciasta, mieszamy do równomiernego połączenia. Przykrywamy ponownie miskę i pozostawiamy ciasto przez około 20 minut. Na powierzchni ciasta pojawią się małe otwory, a ciasto będzie nieco płynne, że będzie je można nabierać chochelką.

    Podgrzewamy patelnię. Dokładnie smarujemy olejem wnętrze metalowych pierścieni. Smarujemy patelnię olejem za pomocą silikonowego pędzla. Umieszczamy pierścienie na patelni. Chochlą nakładamy ciasto do obręczy na około 2 centymetry wysokości. Lepiej robić to wolniej na mniejszym ogniu. Smażymy ok 5 minut aż spód crumpet będzie rumiany a powierzchnia jakby ugotowana, a na powierzchni placuszków utworzą się dziurki. Odwracamy obręcz, lekko nożem odkrawamy brzegi i racuchy lekko opadają na patelnię, chilke podsmażamy je z drugiej strony na patelni jeszcze przez ok. 2 minuty, następnie zdejmujemy je z patelni. Czynność powtarzamy, ża do wyczerpania ciasta. Podajemy ciepłe Crumpets od razu z masłem i np. konfiturą, czy frużeliną. Można je też pozostawić do ostygnięcia, a potem opiekać na patelni grillowej.

    OdpowiedzUsuń
  13. Rurki na bazie złocistego golden syrup nadziewane bita śmietaną

    50 g masła
    4 łyżki brązowego cukru (nie radzę zamieniać na biały)
    55 g golden syrup ( można kupić lub przyrządzić samemu w domu)
    5 łyżek mąki pszennej
    około 1/2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
    250 ml śmietanki 36%

    Masło, cukier i syrop roztapiamy w rondelku do powstania karmelu, podgrzewać cały czas mieszając ok. 10-15 minut. Kiedy karmel będzie już gotowy, zdjąć z ognia i po paru minutach dodajemy przesianą mąkę i sok z cytryny. Całość mieszamy. Następnie wykładamy łyżeczką po troszku masy karmelowej na blaszkę zachowując odstępy między nimi. Pieczemy około 10-15 minut w 160 st.C. W trakcie pieczenia, w masie zaczną tworzyć się bąbelki. Po wyjęciu odczekać chwilę i zawinąć upieczone rurki na drewnianą łyżkę, bąbelkami do góry. Należy robić to szybko, gdyż masa twardnieje i wtedy już nie zwiniemy jej w rurkę.
    Następnie ubijamy śmietankę na sztywno i nadziewamy wcześniej przygotowane rurki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Yorkshire Puddings

    Składniki odmierzamy dzbankiem z miarką.
    4 duże jaja
    mleka tyle samo co jaj
    mąka pszenna w tej samej ilości
    szczypta soli
    kilka łyżek oleju

    Wykonanie:
    Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temp., ale nie przekraczającej 230 stopni C.
    Jajka dokładnie ubijamy z mlekiem i szczyptą soli. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno swoją konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Odstawiamy ciasto na ok 30 min, aby odpoczęło.
    Następnie przygotowujemy formę na nasz Yorkshire Puddings (np. forma na babeczki). Do każdego otworu nalewamy ok 1/2 łyżeczki oleju i wstawiamy na chwilę do piekarnika. Olej musi być bardzo mocno rozgrzany. Następnie bardzo szybko wlewamy w każdy otwór na babeczki ok 1/2 -1/3 wysokości ciasta i jeszcze szybciej wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 min. Pamiętamy, aby nie otwierać i nie zaglądać, Yorkshire Puddings wówczas nam nie urośnie. W ten sam sposób upiec pozostałe ciasto.
    Idealne jako baza pod dania słodkie, desery, jak również do dań wytrawnych- np gulaszu.
    Nie należy ponownie podgrzewać gotowego Yorkshire Puddings, ponieważ będzie on suchy i kruchy. Najlepszy od razu po wyjęciu z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  15. Odwrócone ciasto z ananasem. Jedno z najpopularniejszych ciast w UK.
    180g masła (miękkiego)
    120g cukru
    4 duże jajka
    2 łyżki cukru waniliowego
    210g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    puszka ananasa w syropie (krążki) - dokładnie 7szt. krążków
    wiśnie kandyzowane (13 szt.)

    Plastry ananasa wyjmij z puszki i odsącz na ręczniku papierowym, by usunąć syrop. Z pozostałego syropu odlej 110ml syropu do szklanki.
    Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na spodzie tortownicy ułóż wcześniej odsączone plastry ananasa, a w puste przestrzenie włóż kandyzowane wisienki.
    Mąkę przesiej, dodając do niej proszek do pieczenia. Wymieszaj. Jajka roztrzep w miseczce razem z wcześniej odlanym syropem ananasowym. W dużej misce zmiksować masło na jasną, gładką masę. Dodaj cukier i jajka (roztrzepane z syropem ananasowym). Masa będzie wyglądać jak lekko zważona. Dodaj mąkę i całość zmiksuj na gładką masę. Wylej je do formy na przygotowane wcześniej ananasy i wiśnie.
    Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie zdejmij obręcz tortownicy, by ciasto całkowicie wystygło. Ciasto nakryj talerzem/paterą i obróć do góry nogami, tak by ananasy były na górze. Zdejmij papier do pieczenia.

    Przepis na tortownicę o średnic 24cm.

    OdpowiedzUsuń
  16. A może placek pasterski? Nierozłącznie kojarzy mi się z Gordonem Ramsayem :) Mojemu mężowi nie przypadł do gustu (bo pasternak), ale dla mnie był strzałem w dziesiątkę (bo pasternak)! Oto przepis z jakiego korzystałam:
    SKŁADNIKI:

    1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    450 g mielonej, chudej wołowiny (w oryginalnym przepisie była, niestety trudno dostępna, jagnięcina)
    1 duża cebula, drobno posiekana
    3 marchewki, drobno posiekane
    3 łodygi selera naciowego, pokrojone
    2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1 łyżka sosu worcestershire
    360 ml wywaru z wołowiny, najlepiej domowej robot
    100 g czerwonej soczewicy
    3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    gałązki natki pietruszki, do przybrania

    Purée ziemniaczano-pasternakowe
    500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
    500 g pasternaku, pokrojonego na kawałki
    75 ml mleka
    25 g masła
    sól i pieprz

    PRZYGOTOWANIE:

    Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z grubym dnem. Wrzucić wołowinę i smażyć na dużym ogniu około 5 minut, mieszając energicznie drewnianą łyżką, by rozdrobnić mięso, powinno przyrumienić się lekko. Przesunąć mięso na bok patelni i wrzucić cebulę. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i lekko przyrumieniona.
    Wrzucić marchewkę, seler naciowy i pory. Starannie wymieszać, dodać przecier pomidorowy, sos worcestershire, wywar i soczewicę. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Przykryć częściowo, wyraźnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
    W czasie duszenia farszu rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i przygotować purée warzywne. Włożyć ziemniaki i pasternak do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by sięgał 5 cm nad warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż ziemniaki i pasternak zrobią się bardzo miękkie. W małym rondlu mocno rozgrzać mleko.
    Odlać ziemniaki i pasternak, polać gorącym mlekiem i utłuc w rondlu na gładkie purée. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
    Zdjąć rondel z mięsem z palnika. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Przykryć warzywnym purée, rozprowadzając je, żeby powstała równa warstwa. Piec 20 minut, aż potrawa będzie bulgotać i przyrumieni się lekko. Udekorować natką pietruszki i podawać na gorąco. PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  17. lamb with mint sauce (jagnięcina z sosem miętowym)

    SKŁADNIKI:
    comber - 350 g
    cebula - 1 szt
    pietruszka - 1 szt
    ząbki czosnku - 2 szt
    świeży rozmarynu - 2 gałązki
    marchewka - 2 szt
    ziemniaki - 3 szt
    masło - 50 g
    sól
    pieprz
    SOS MIĘTOWY:
    ocet winny - 100 ml
    posiekana świeża mięta - 0,5 szkl
    cukier puder - 1,5 łyżki
    PRZYGOTOWANIE
    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, w naczyniu ułożyć rozmaryn.
    Położyć mięso na gałązkach rozmarynu.
    Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, obłożyć warzywami mięso.
    Obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w grube krążki, razem z czosnkiem położyć na warzywa.
    Masło pokroić na kawałki , położyć na warzywach.
    Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 stop.
    Piec 45 minut.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dla mnie daniem, które pierwsze przyszło mi na myśl jest tradycyjne angielskie śniadanie czyli smażone jajka podane z fasolką, kiełbaską, boczkiem w towarzystwie tostów.
    Potrzebujemy:
    2 jajka
    2 plasterki boczku
    1 cienką kiełbaskę
    1/3 puszki białej fasoli w sosie pomidorowym
    chleb tostowy
    masło
    olej
    Przygotowanie:
    Na oleju podsmażamy kiełbaskę oraz boczek, odkładamy na bok a na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy jajka sadzone. Wszystko przekładamy na talerz, podajemy z podgrzaną fasolką w sosie pomidorowym. Do tego podajemy chrupiące tosty prosto z opiekacza, posmarowane delikatnie masłem i szklankę soku pomarańczowego.
    Proste i tradycyjne... Smacznego!
    Pozdrawiam Magda (Szpileczka)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moją propozycją jest genialna w smaku bardzo znana zapiekanka
    Cottage Pie czyli wiejska zapiekania z kaszy gryczanej,wołowiny
    Składniki:
    1kg mięsa wołowego
    1 duża cebula
    1 czubata łyżka pasty pomidorowej
    2 marchewki
    250ml bulionu wołowego
    2 łyżeczki mieszanki ziół
    2 listki laurowe
    Sól i pieprz do smaku
    Oliwa z oliwek
    6 dużych ziemniaków
    Ser cheddar
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Mięso dokładnie myjemy następnie mielimy w maszynce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju, na którym smażymy mięso, Cebulę drobno kroimy dodajemy do mięsa smażymy pzrze chwilę.
    nastepnie dodajemy zioła, marchewkę, = i pastę pomidorową. Zalewamy j bulionem i dopraw solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok 20 minut.Gotowy sos przelewamy do żaroodpornej brytfanki na to układamy warstwę ziemniaków puree wymieszanych z masłem i gałką muszkatołową a na to posypujemy ser. . Piecz zapiekankę we wcześniej rozgrzanym piekarniku na 190 stopni (ang. gas mark 5) przez ok 30 minut aż góra zapiekanki spiecze się na złocisty kolor.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kuchnia angielska nie może obejść się bez mega kalorycznych (niestety) ale przepysznych grzanek serowych czyli welsh rarebit
    Welsh rarebit czyli grzanki z serem
    10 kromek pieczywa
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 kostki masła
    500 ml ciemnego piwa typu porter
    500g startego cheddaru
    4 łyżeczki musztardy angielskiej
    4 łyżki sosu Worcestershire
    2 żółtka
    czarny pieprz

    1) W małym rondelku roztopić masło i zrobić zasmażkę z mąki. Gotować przez kilka minut, mieszając, aby zapobiec spaleniu.

    2)Do zasmażki dolewać stopniowo piwo, mieszać aby nie powstały grudki. Po zasmażki z piwem dodajemy starty ser i mieszamy aż ser się rozpuści. Nasza masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

    3) Masę piwno serową wymieszać z musztardą i sosem Worcestershire oraz z czarnym pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i wymieszać.
    4) Kromki chleba posmarować serowo-piwną masą i zapiekać w piekarniku 5 minut w temperaturze 200 stopni.


    OdpowiedzUsuń
  21. Kuchnia angielska to nie tylko fish&chips ale także przepyszne desery :) Moim niezaprzeczalnym faworytem w tym temacie jest obłędnie pyszne crumble, czyli owoce pod kruszonką. Smakuje wybornie podane na gorąco z gałką ulubionych lodów u mnie najczęściej waniliowych. Przygotowałam mnóstwo takich owoców pod kruszonką, ale chyba najbardziej smakowała mi jego spolszczona wersja z truskawkami i rabarbarem - cudo :)

    Crumble z truskawkami i rabarbarem
    Składniki (na ok. 5 kokilek średnicy 10 cm):
    500 g truskawek
    2 laski rabarbaru
    10 łyżeczek cukru
    1 łyżeczka masła (do wysmarowania kokilek)
    Kruszonka:
    200 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru
    1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
    szczypta soli

    Kokilki wysmarować masłem. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki. W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru. Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Gorące crumble podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego!

    Pozdrawiam, Ola
    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Rurki z nadzieniem

    500 g mięsa mielonego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ½ puszki pomidorów krojonych
    20 dag sera żółtego
    20 dag pieczarek
    3 łyżki groszku konserwowego (bez zalewy)
    1 ząbek czosnku
    pieprz
    sól
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    1 opakowanie makaronu Cannelloni



    Na patelnię wyłożyć mięso mielone i zacząć podsmażać. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać wolno. Następnie podlać pomidorami z puszki. Cały czas mieszając pokroić bardzo drobno pieczarki. Podsmażyć je na osobnej patelni. Dodać do mięsa i przecisnąć do tego przez praskę ząbek czosnku. Całość przyprawić do smaku. Pod sam koniec smażenia dodać groszek konserwowy. Lekko zamieszać. Między czasie lekko (przez ok. 2 minuty) podgotować makaron. Nie może być on ugotowany nawet al dente. Wyjąć z wody i faszerować go przygotowanym nadzieniem. Układać na wysmarowanym naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Na koniec posypać żółtym serem. Piec w piekarniku ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i przed podaniem ozdobić. Podawać ciepłe.

    Piotr Gębala
    pioge7@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Jest to tradycyjna potrawa pochodząca z regionu w północno-zachodniej Anglii- Lancashire. W oryginalnym przepisie poleca uzywać się mięsa z tradycyjnych owiec ( odmiana Bowland) oraz ziemniaków z odminy King Edward.

    Potrawka z Lancashire
    1 kg łącznie łopatki, karkówki i golonki jagnięcej (pokrojone w 3-4 cm kawałki)
    700g cienko pokrojonej cebuli
    1 kg obranych ziemniaków
    25g mąki pszennej
    40g solonego, rozpuszczonego masła
    150ml bulionu drobiowego
    3 łyżeczki soli
    biały pieprz
    żeliwny garnek (lub inny garnek o grubym dnie )

    Wykonanie:
    Mięso wymieszaj z 1 łyżeczką soli, sporą ilością białego pieprzu, mąką i ułóż na dnie garnka.
    Podsmażaj cebulę na 15g masła przez około 5 minut. Ułóż cebulę na wierzchu mięsa.
    Ziemniaki pokrój w plasterki o grubości 2mm, przełóż do miski, dodaj 25g masła, 1 łyżeczkę soli i sporą szczypte pieprzu. Dokłdanie wymieszaj.
    Połóż ziemniaki na wierzchu jagnięciny i cebuli.
    Zalej danie bulionem i piecz pod przykryciem przez 30 minut w piecu nagrzanym do 180-200C, póżniej zmniejsz temperaturę do 130C i piecz przez 2h 30 minut.
    Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz znów w 180C przez 30 minut aż danie nieco zbrązowieje.
    Podawaj z piklowaną czerwoną kapusta lub z glazurowaną młoda marchewką!
    Smacznego!
    Smacznie pozdrawiam
    Ola
    olakurzynska1991@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Cottage pie

    250 g mielonego mięsa wołowego
    1 cebula
    seler naciowy - 1 łodyga
    ząbek czosnku
    2 marchewka
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    200 ml bulionu wołowego
    1 łyżka sosu Worcestershire
    500 g ziemniaków
    3 łyżki mleka
    1 łyżka masła
    100 g parmezanu
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    olej
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy mięso i smażymy aż mięso lekko zbrązowieje. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i chwilkę podsmażamy. Marchewkę obieramy w drobna kostkę a seler naciowy w talarki, dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy bulion oraz przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku sosem Worcestershire, sola oraz pieprzem. Gotujemy do momentu aż płyn odparuje.
    Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Mleko podgrzewamy. Następnie ziemniaki ucieramy wraz z mlekiem oraz masłem. Dodajemy do smaku gałki muszkatołowej, soli, pieprzu oraz część startego sera.
    Nasz mięsny farsz przekładamy do naczynia w którym będziemy je zapiekać, na górę dajemy masę ziemniaczaną i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Nasza masa z ziemniaków powinna być zrumieniona.

    cattie1507@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Crumble z jabłkami to tradycyjny deser kuchni angielskiej :)

    składniki:
    1 kg kwaśnych jabłek
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    0,5 kostki masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka rodzynek

    Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Cramble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone podajemy z bitą śmietaną. Smacznego!

    zdjęcie deseru: http://pyszotka.blox.pl/2014/06/Crumble-z-jablkami.html

    Pozdrawiam
    Kinga
    gukinga@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Najbardziej w kuchni brytyjskiej lubię słodkości, zwłaszcza ciasteczka, a z brytyjskich ciasteczek najbardziej lubię, wręcz kocham szkocki shortbread. Nigdy nie jadłam tak kruchego i delikatnego, a zarazem niesamowicie maślanego ciasteczka,a przepis jest banalny:
    Kruche szkockie ciasteczka czyli shortbread
    Składniki:
    • 250 g masła
    • Niepełna szklanka cukru pudru
    • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 2/3 szklanki mąki ryżowej
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego

    Przygotowanie:
    1. Mąki i cukier puder przesiać i wymieszać. Dodać cukier waniliowy i zimne masło i posiekać na malutkie kawałeczki.
    2. Zagnieść szybko ciasto- tylko do połączenia składników.
    3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką ciasto, spłaszczyć i uformować okrągły kształt.
    4. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut.
    5. Studzić w piekarniku, zimne oprószyć cukrem pudrem .
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...