2 maja 2014

Sos śliwkowy




Ciemny sos śliwkowy jest idealny do kaczki,w smaku bardzo aromatyczny,podkreśla smak mięsa.
Nie ma zbyt wiele przypraw w tym sosie,natomiast aby był esensjonalny a nie bezsmakowy, a kolor ciemny należy dobrze obsmażyć mięso kaczki na patelni.
Sos pasuje również do innego mięsa np do rolady z wieprzowiny. Przepis na ten sos ma swoją tradycję i jest w rodzinie od pokoleń.Nie wiem czy wyjdzie niedoświadczonej osobie za pierwszym razem,najważniejsze to próbować,smakować i doprawiać.Warty jest zachodu :)








Porcja ok 300ml
Czas przygotowania ok 1h

Składniki:
  • 2 nogi kaczki
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka majeranku Kamis
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 150ml wody zimnej
  • sól,pieprz Kamis

























Przygotowanie:
  • Nogi kaczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy kaczkę na ciemno brązowy kolor z każdej ze stron
  • Doprawiamy solą, zalewamy mięso gorącą wodą i gotujemy do miękości ok 1h,wrzucamy 5 śliwek,doprawiamy pieprzem
  • Wyciągamy mięso jak już będzie miękkie
  • Po odparowaniu 3/4 płynu dodajemy wodę wymieszaną z mąką tak aby nie było grudek,całość dokładnie mieszamy,aż sos zgęstnieje
  • Dodajemy resztę śliwek oraz majeranek chwilę gotujemy
  • Do blendera wkładamy 5 śliwek tych bardziej ugotowanych i cały sos wszystko blendujemy na kremową konsystencję
  • Wlewamy z powrotem wszystko na patelnię,dodajemy śmietanę i gotujemy ok 2 min,dodajemy pozostałe śliwki


 
 

 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super post :)
    http://autografy-patrycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. też dziś robiłam sos śliwkowy i szczerze nie wpadłam na taką oczywistą oczywistość jak kaczka:) ale że robiłam na zapas i do słoików to koniecznie muszę kaczuchę upolować i zrobić. Bardzo podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...