4 maja 2014

Penne rigate z boczkiem i pieczarkami



Ulubiony makaron moich domowników, który jedzą codziennie :) tak codziennie ot tak na przekąskę zawsze jest przygotowany i gotowy do konsumpcji..
Używam penne rigate czyli makaron rurki albo świderki jeśli tamtego zabraknie,w smaku przypomina trochę carbonarę ale to nie to samo..Jest to najzwyklejsze polskie danie makaronowe z sosem śmietanowym z boczkiem i pieczarkami.Czas przygotowania jest błyskawiczny prawie tak samo jak danie gotowe,ale dużo smaczniejsze więc myślę, że warto poświecić 5 min dłużej i zjeść świeży posiłek bez sztucznych dodatków.





Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 min

Składniki:
  • 70g boczku wędzonego
  • 5 pieczarek
  • 200ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1/5 pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól,pieprz,czosnek granulowany
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
dodatkowo:
  • starty ser
  • makaron penne 150g

















Przygotowanie:
  • Boczek kroimi w paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się ładnie przyrumieni
  • Dodajemy masło,jak się roztopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz w plasterki pieczarki
  • W między czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu
  • Podsmażamy ok 3-4 min boczek z pieczarkami i cebulą,podlewamy gorącą woda i dusimy aż wyparuje 3/4 płynu
  • Doprawiamy solą,pieprzem czosnkiem granulowanym i dodajemy śmietanę,chwilę pogotować i dodać mąkę
  • Gotujemy tak długo aż zgęstnieje
  • Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę
  • Ściągamy z ognia i dodajemy roztrzepane żółtko,energicznie mieszamy
  • Można posypać startym żółtym serem jeśli ktoś lubi :)
  • Makaron wykładamy na talerz  na to sos śmietanowy z pieczarkami i boczkiem, całość posypać startym serem



Buon Appetito! 

 
 

 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...