6 maja 2014

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem


Na straganie coraz więcej warzyw,wybór coraz większy więc i możliwości w kuchni coraz więcej. Sezonowe warzywa są tak smaczne więc każdy za nimi tęskni po zimie, większość wzdycha co by tu dobrego ugotować. Cóż się dziwić zagraniczne bezsmakowe warzywa to nie to samo co polskie swojskie smaki, nie jeden ma ochotę na lekkie,wiosenne danie.
Dziś na straganie wypatrzyłam Pana, który sprzedawał duże ilości młodej kapustki,kolejka do niego długa ale warto było,cena niska a smak rewelacja, istna słodycz..

I jak to pisał Jan Brzechwa:

Na straganie w dzień targowy
Takie słyszy się rozmowy:
„Może pan się o mnie oprze,
Pan tak więdnie, panie koprze”.
„Cóż się dziwić, mój szczypiorku,
Leżę tutaj już od wtorku!”
Rzecze na to kalarepka:
„Spójrz na rzepę - ta jest krzepka!”[..]
„Niech rozsądzi nas kapusta!”
„Co, kapusta?! Głowa pusta?!”
A kapusta rzecze smutnie:
„Moi drodzy, po co kłótnie,
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!”
„A to feler” -
Westchnął seler.



 

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania ok 30 min

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 pętko kiełbasy z filetu z kurczaka
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 1 cebula
  • sól,świeżo zmielony pieprz
  • 3 listki lubczyku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

dodatkowo:
  • młode ziemniaczki




















Po ugotowaniu młoda kapusta ma niemalże neonową zieleń,posypana świeżym koperkiem pachnie bardzo aromatycznie
 



Przygotowanie:
  • Boczek kroimy w drobne paseczki,kiełbasę i cebulę w drobną kostkę
  • Boczek podsmażamy na rozgrzanym oleju,dodajemy kiełbasę a na koniec cebulkę podsmażamy ok 10 min
  • W między czasie szatkujemy kapustę,myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka z 400ml wody
  • Kapustę gotujemy ok 5 min po czym dodajemy podsmażoną kiełbasę,boczek oraz cebulę,tłuszcz z patelni odlewamy,całość dokładnie wymieszać aby się wszystko połączyło
  • Dusimy jeszcze 15 min i dodajemy przyprawy sól,pieprz,posiekane liście lubczyku oraz koperek,dusić jeszcze 5 min
  • Całość podajemy z młodymi ziemniaczkami









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...