2 maja 2014

Kaczka w sosie śliwkowym z zasmażaną czerwoną kapustą




Niedzielny obiad dla rodziny czy romantyczna kolacja dla dwojga? Jest wspaniała na każdą okazję..Kaczkę trzeba lubieć,przekonać się można do niej jak będzie dobrze przyrządzona.Moja wersja kaczki jaką przygotowuje tradycyjnie w domu jest ze śliwkami, dodatkowo z ziemniakami oraz czerwoną zasmażaną kapustą.
Przepis sprawdzony od wielu lat :)






Czas przygotowania: 1h
Porcja dla 4 osób

Składniki:
  • 4 nogi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 150ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 30%
  • olej do smażenia
  • 10 śliwek suszonych
dodatkowo:

  • kapusta czerwona zasmażana




















Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Rozgrzewamy olej na patelni,mięso smażymy na ciemno brązowy kolor z każdej ze stron
  • Solimy i podlewamy gorącą wodą,dodajemy 5 śliwek,dusimy pod przykryciem do miękkości ok 1h
  • Doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy resztę śliwek oraz majeranek,chwilę gotujemy
  • Po odparowaniu 3/4 płynu dodajemy wodę wymieszaną z mąką tak aby nie było grudek,całość dokładnie mieszamy,aż sos zgęstnieje
  • Do blendera wkładamy 5 śliwek tych bardziej ugotowanych i cały sos wszystko blendujemy na kremową konsystencję
  • Wlewamy z powrotem na patelnie i dodajemy śmietanę oraz resztę śliwek,2 min pogotować
  • Mięso wykładamy na talerz polewamy sosem dekorujemy śliwkami,dodatkowo podajemy zasmażaną czerwoną kapustę

 
 
 

 


Smacznego!



 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...