31 maja 2014

Domowy bigos myśliwski


Bigos.. i wszyscy proszą o dokładkę :) Kapusta to podobno - lekarz biadaków - ma wspaniałe właściwości odtruwające organizm oraz poprawiające samopoczucie. Bigos głównie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, ponieważ jest to danie tradycyjnie polskie, zresztą kto by odmówił miseczki bigosu w mroźny zimowy dzień?
 Ile domów, tyle jest przepisów na przyrządzenie tej pikantnej i aromatycznej potrawy. Zawsze jak zostanie trochę bigosu z wielkiego garnka to go zamrażam, ale tym razem zostanie zapasteryzowany w słoiku. Bigos najlepiej smakuje odgrzewany na drugi lub trzeci dzień.
Przyrządzany jest z kwaszonej i świeżej kapusty z dodatkiem dużej ilości mięsiwa, oprócz tego dodaję śliwki oraz grzyby leśne np. borowiki lub podgrzybki, dodatkiem są również przyprawy takiej jak ziarenka pieprzu, jałowca oraz ziela angielskiego.Czas przygotowania to ok 2-3h ale uwierzcie warto poświęcić w kuchni trochę więcej czasu by móc przez kolejne dni mieć wspaniałą ucztę :)
Bigosik wyśmienicie smakuje z ziemniakami ale ze świeżym chrupiącym chlebem to też rarytas.






Porcja dla 10 osób
Czas przygotowania 2-3h


Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • mała główka świeżej kapusty ok 1kg
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 pędka ok 220 g kiełbasy np śląskiej lub myśliwskiej
  • ok 250 g jakiś skrawków z wędlin np pieczony schab,baleron, ogonówka,              pieczony drób
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 listki laurowe Kamis
  • 6 ziarenek pieprzu Kamis
  • 3 ziarenka jałowca
  • 4 ziarenka ziela angielskiego Kamis
  • 3 średnie cebule
  • 100g smalcu
  • kilka suszonych grzybów ok 10 szt
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz Kamis
  • 2 łyżki cukru












"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. "
Adam Mickiewicz Pan Tadeusz


 






Przygotowanie:
  • Śliwki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 30 min,po tym czasie wyciągamy i kroimy w paski,wody nie wylewamy dodajemy później do bigosu
  • Grzyby również zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 30 min,kroimy w paseczki
  • Kiełbasę, skrawki wędlin oraz boczek kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu na patelni dodajemy wędliny i podsmażamy na rumiano,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę,smażymy jeszcze ok 5 min
  • W drugim rondelku rozgrzewamy smalec i dodajemy posiekaną kiszoną kapustę,dodajemy ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie, chwilę podsmażamy ok 10 min,co jakiś czas mieszając, podlewamy szklanką ciepłej wody i dusimy ok 15 min
  • Do bardzo dużego garnka ok 5l wkładamy umytą i poszatkowaną świeżą kapustę,podlewamy 3 szklankami ciepłej wody,dodajemy listek laurowy oraz kiszoną kapustę,całość dokładnie mieszamy,dodajemy podsmażone wędliny z cebulą
  • Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, tak aby było po jednej kosteczce
  • Na patelni rogrzewamy łyżkę smalcu i obsmażamy żeberka na złoto-brązowy kolor
  • Podsmażone żeberka wkładamy do garnka z kapustą
  • Dodajemy również pokrojone śliwki wraz z wodą oraz pokrojone grzyby z wodą
  • Rozkruszamy ziarna jałowca i dodajemy do bigosu
  • Całość dusimy ok 2h 30 min co jakiś czas mieszając,aby się nie przypaliło
  • Pod koniec doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem oraz koncentratem pomidorowym,całość porządnie wymieszać
  • Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień

Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...