Domowa pasta rybna z wędzonej makreli



Pastę rybną z makreli przygotowuję raz na jakiś czas, jeśli mam ochotę na świeży chlebek z masełkiem i jakimś smarowidłem typu domowa pasta. Przyrządzenie jest banalnie proste i szybkie, jeśli chcemy pastę bardziej kremową wszystkie składniki wkładamy do malaksera, jeśli chcemy czuć kawałeczki cebulki, jajka wtedy można przygotować ją widelcem ręcznie.
Pastą można posmarować  krakersy,posypać szczypiorkiem i mamy gotową przystawkę.











Porcja na ok 200g
Czas przygotowania ok 10 min

Składniki:
  • 1 makrela
  • 1 średnia cebula
  • 1 lub 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól,pieprz
  • ewentualnie szczypiorek do posypania

























Przygotowanie:
  • Makrelę rozbieramy na części,usuwamy ości i skórę
  • Jajka gotujemy na twardo i ostudzamy,siekamy drobniutko
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
  • Całość rozgniatamy widelcem dodając majonez a na koniec sól i pieprz do smaku
  • Pasta musi mieć kremową konsystencję i nie może być za sucha,dlatego majonezu nie może być ani za dużo ani za mało
  • Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki
  • Podczas podawania pasty na chlebie można posypać pastę szczypiorkiem
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)