15 kwietnia 2014

Tradycyjna grochówka na wędzonce



Nie bez powodu kojarzy nam się z wojskiem...aromatyczna,rozgrzewająca oraz sycąca taka jest właśnie grochówka.Moja grochówka jest zawsze robiona na żeberkach,kościach wędzonych,boczku,kiełbasie..groch daje zawsze łuskany,przyprawiona solą,pieprzem oraz majerankiem :) Obowiązkowo w rejonach kociewski podaje się do grochówki kiszoną kapuste :)
Dodatkowo podsmażona na maśle bagietka..ach..

"Kiedy groch w chałupie, a kapusta w kłodzie, to bieda nie dobodzie”







Porcja dla: 5 osób
Czas przygotowania: ok 1,5h


Składniki:

  • 3 litry wody
  • włoszczyna (2 marchewki,1/4 selera, 1 pietruszka,1 por)
  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 40 dag żeberek
  • 2 skrzydełka
  • kość wędzona
  • 1 kiełbasa
  • 1 cebula
  • 10 dag boczku
  • sól,pieprz świeżo zmielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej natki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liści laurowy
  • 4 średnie ziemniaki











Przygotowanie:
  • Mięso myjemy,żeberka dzielimy na porcje,wkładamy do garnka,skrzydełka oraz kość wędzoną również,zalewamy zimą wodą
  • Gotujemy na dużym ogniu,ściagamy szumowinę,zmniejszamy ogień,dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy,gotujemy ok 40 min na małym ogniu
  • Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki, boczek w paski,wkładamy do garnka
  • Na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojną w kostkę, wkładamy do garnka
  • Gotujemy jakieś 10 min
  • Wyciągamy kości oraz żeberka
  • Po tym czasie dodajemy,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przelany na sicie groch
  • Gotujemy do miękkości
  • Doprawiamy solą, pieprzem świeżo zmielonym,rozgniecionym czosnkiem oraz majerankiem
  • Chwilę pogotować, dodać swieżą natkę
  • Zupę wyłożyć do miseczek,podawać z kapustą kiszoną oraz grzankami




    Smacznego!



    3 komentarze:

    1. Zdjęcie mówi samo za siebie,pyszna zupa.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. dziekuję :) myśle że smak grochówki znają wszyscy :) także nie trzeba przekonywać...

        Usuń
    2. Ale bym jadła! Ślinka cieknie, dawno nie pałaszowałam grochówki ;)

      Bona Apetita!

      OdpowiedzUsuń

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...