26 marca 2014

Żeberka w pikantnym sosie pomidorowym (słodko-winny)


Kolejne męskie danie, które ma sporo kalorii - nie traci jednak zwolenników wśród damskiego grona. Przepis dostałam od cioci. Przez wiele rodzinnych imprez było potrawą, która cieszyła się zachwytem innych. W sumie to nie znam osoby której by te żeberka nie smakowały.. :) Jest to idealne danie na imprezę domową, wyraziste w smaku, pikantne i rozpływające się w ustach mięsko. Żeberka są bardzo miękkie i soczyste z łatwością odchodzą od kości. Do tego podawana jest kromka chleba, która służy do wycierania z talerza pomidorowego sosu słodko-winnego z cebulką.
Żeberka na drugi dzień smakują zdecydowanie lepiej. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi, nawet mało doświadczonej kucharce.




Porcja dla 7 osób
Czas przygotowania ok 2h


Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 5 średnich cebul
  • ketchup w słoiku duży Włocławek pikantny 700 g
  • sól,pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawa do żeberek
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta papryki chilli
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru






.


Przygotowanie:

  • Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Kroimy na kawałki,tak aby w każdym była jedna lub dwie kostki
  • Solimy i oprószamy pieprzem oraz przyprawą do żeberek
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć żeberka
  • Wstawić do lodówki na 12 h (może być krócej)
  • Żeberka obsmażamy na patelni, dobrze jest ściągnąć czosnek wtedy się nie przypali na patelni
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Układamy w naczyniu jedną warstwę cebuli, później żeberka i znowu cebula,na górę znowu żeberka
  • Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy 3 łyżki octu winnego i cukier,wymieszać tak by cukier się rozpuścił
  • Dodajemy czosnek,ziele angielskie,zalewamy szklanką bulionu i octem winnym i cukrem
  • Polewamy ketchupem i szczyptą chilli
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 1 h 45 min



Wskazówki:
  • w zależności od tego jak bardzo chcemy ostre żeberka można dodać więcej chilli
  • dobrze jest zachować kolejność jak układamy mięso,cebulę i ketchup czyli; pierwsza warstwa cebuli,na to wylewamy bulion, ocet z cukrem i ketchup,później żeberka, na to ketchup,cebula,ketchup,żeberka i ketchup :) zawsze o tej kolejności zapominam i później staram się żeby to jakoś połączyć a żeby warstwy się nie wymieszały.
  • żeberka można krócej marynować i będą miały podobny smak
  • czosnek który ściągamy z żeberek przed smażeniem odkładamy na bok a później go dodajemy do całości
  • żeberka na drugi dzień smakują zdecydowanie lepiej więc można je śmiało dzień wcześniej przygotować
  • można je podawać z frytkami ale z bułka lub z kromką chleba też będą smaczne



     Smacznego! :)

    1 komentarz:

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...