10 marca 2014

Soczysta pieczeń z szynki wieprzowej w sosie



Szynka jest soczysta i miękka,idealna na obiad lub jakąś uroczystość.Wspaniale sprawdzi się jako wędlina na kanapki. Pieczeń można zrobić z innego mięsa np z łopatki ale szynka jest najdelikatniejsza także wg mnie nadaje się najbardziej.Aby szynka wyszła soczysta w środku,dobrze ją piec w rękawie,przez 2 h-2,5h w 150 stopniach,aby była aromatyczna i przeszła wszystkimi przyprawami najlepiej marynować ją przez całą noc.Ale nie zawsze tyle czasu mamy,więc dobrze ją chociaż 3 h zamarynować.Szynkę można podać z ziemniaczkami lub frytkami i polać powstałym sosem lub sosem z mąką i śmietaną :)




Porcja dla 5 osób
Czas przygotowania 3h marynowania, 2,5h pieczenia


Składniki:
  • szynka wieprzowa kulka ok 1kg
  • przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis
  • papryka słodka Kamis
  • 2 ząbki czosnku
  • sól Kamis
  • pieprz świeżo zmielony Kamis
  • olej
  • 1 liść laurowy Kamis
  • kilka ziaren ziela angielskiego Kamis
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały por
  • 1/4 selera
  • kilka plasterków boczku (dałam wędzony)
 
 
 
 
 
 

    Przygotowanie:

    Marynata:


    • 1 łyżeczka przyprawy Prymat do dziczyzny
    • 1 łyżeczka przyprawy Prymat do golonki
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
    • 1 łyżeczka łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
    • 2  łyżki oleju


    Wszystko należy wymieszać w miseczce i natrzeć szynkę




     



    • Szynkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy marynatą
    • Odstawiamy do lodówki na 3h
    • Po tym czasie sciągamy czosnek aby nam się nie przypalił na patelni
    • Szynkę obsmażamy delikatnie na złoto z każdej ze strony
    • Wkładamy do rękawa wraz z warzywami, lisciem laurowym (pokruszonym),zielem angielskim obkładamy szynkę boczkiem
    • Pieczemy 2,5h w 150 stopniach
    Wskazówki:
    • Z szynki wydobędzie się sok,powstały sos można polewać szynkę lub zrobić z mąką i śmietaną
    Sos do pieczeni:
    • Do garnka wkładamy 2 łyżki masła,rozpuszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki,robimy zasmażkę,na małym ogniu,aż nie będzie smaku surowizny,trzeba wyczuć moment zasmażka nie może zrobić się brązowa,trwa to ok 30-40 sek,podlewamy 3/4 szklanki sosu który powstał podczas pieczenia szynki,mieszamy energicznie,dodajemy śmietanę,ilość w zależności od tego czy sos ma być łagodny czy intensywniejszy.Im więcej śmietany dodamy sos będzie delikatniejszy i bardziej śmietanowy.
     

     


      Smacznego! :)

        8 komentarzy:

        1. Domowa wędlina jest najlepsza! :) Fajny i smaczny przepis :)

          OdpowiedzUsuń
        2. Rewelacyjny przepis, zrobiłm wczoraj na obiad, było przepyszne! Od dzisiaj na stałe zagości w mojej kuchni. Dziękuję!

          OdpowiedzUsuń
        3. Przepis zapisalem i jutro do dziela... Napisze jak wyszlo..
          Pozdrawiam :D

          OdpowiedzUsuń
        4. Juterko zapodaje przepis rodzince , zobaczymy ...

          OdpowiedzUsuń
        5. Upieklam pierwszy raz,cala noc marynowalam, ale zapomnialam o warzywach... szyneczka przepyszna, mięciutka, palce lizqc

          OdpowiedzUsuń
        6. Korzystam regularnie z tego przepisu już jakieś 2 lata:) Pozdrawiam. Piotr.

          OdpowiedzUsuń

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...