7 marca 2014

Łosoś pieczony z sosem holenderskim



Łosoś to jedna z tych ryb, która dość często gości u mnie na talerzu, nie ma z nią wiele zabawy,poprostu przyprawiam,wkładam do piekarnika i koniec,zawsze wychodzi smacznie.No ale nawet najsmaczniejsza potrawa kiedyś się znudzi.Także coś trzeba dodać nowego,przyprawę,sałatkę, albo można dodać sos.
Sos holenderski idealnie się komponuje z łososiem albo sos śmietanowo-cytrynowy z białym winem.Pasuje również do szparagów oraz jajek w koszulce
Były już wcześniejsze próby robienia sosu holenderskiego,niestety nie wyszedł,dzisiaj wyszedł taki jak powinien dlatego chciałam się z wami podzielić prostym przepisem.







Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok 20min

Składniki:
  • 1 filet z łososia 300g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony
  • przyprawa do ryb Prymat
  • oliwa z oliwek
  • pół łyżeczki musztardy łagodnej np Prymat
  • 100ml roztopionego masła
  • 2 żółtka

 



    Przygotowanie:
    • Filet z łososia myjemy osuszamy ręcznikiem,dzielimy na pół wzdłóż,układamy w naczyniu żaroodpornym skórą na dół
    • Łososia skrapiamy cytryną,przyprawiamy solą,pieprzem oraz przyprawą Prymat
    • Odstawiamy na 5 min, aby zapach przypraw przenikł w rybkę
    • Skrapiamy delikatnie oliwą aby się nie przypalił podczas pieczenia
    • Wstawiamy do piekarnika pieczemy w 190 stopniach przez 20 min ( nie przykrywamy)
    • W między czasie robimy sos holenderski: Wlewamy do wysokiego naczynia żółtka,musztardę oraz sok z cytryny,miksujemy ubijaczką do białek,powoli i stopniowo dodajemy roztopione ciepłe masło
    • Miksujemy chwilę aż sos zgęstnieje,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny
    • Upieczoną rybę polewamy sosem
    • Można podawać z frytkami,pure ziemniaczanym lub ryżem oraz ulubioną sałatką
     



      Wskazówki:
      • sos robimy tuż przed podaniem
      • jajka powinny mieć temperaturę pokojową
      • sos jest delikatny w smaku: powinien mieć majonezowy posmak z delikatnie wyczuwalną nutką cytryny oraz pieprzu

        Smacznego!

        6 komentarzy:

        1. Dzięki Tobie chyba w końcu zacznę gotować<3

          Smakowicie wszystko tu wygląda!

          Zerknij do mnie:
          http://thiefclothes.blogspot.com/

          OdpowiedzUsuń
        2. Apetyczne zdjęcia :) Zapraszam do siebie: http://www.jeanette-blog.pl

          OdpowiedzUsuń
        3. Wygląda świetnie, ale mi narobiłaś ochoty ...
          Podoba mi się Twój blog zostawiam komentarz i liczę na rewanż ;)
          ZAPRASZAM, a jeśli blog Ci się spodoba, zaobserwuj i poinformuj mnie o tym;)
          http://alwaysbeeyourselff.blogspot.com/2014/03/tag-opisz-siebie-10-zdjeciami.html

          OdpowiedzUsuń
        4. mam nadzieję że mi tez wyjdzie ide za chwile do kuchni cudować ;)

          OdpowiedzUsuń

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...