27 lutego 2014

Zupa warzywna z delikatnymi pulpecikami z kurczaka z dodatkiem groszku ptysiowego



W powietrzu czuć wiosenną aurę,zjadłoby się zupę z młodej kapusty z koperkiem..ach pomarzyć można póki co,ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :) także zrobiłam lekką zupe warzywną z tego co było akurat w lodówce.
Zupa ma dużo warzyw, dodatkiem są pulpeciki mięsne z  kurczaka, można podawać z groszkiem ptysiowym lub bagietką.
Moja córcia po spróbowania tej zupy stwierdziła,że jestem dobrą "gotowarką" :) i zupa jest przepyszna,także polecam również waszym niejadkom :)

 






Porcja dla 6 osób
Czas ok 1h 20 min

Składniki:
  • 3 litry wody
  • 4 skrzydełka
  • 500g mięsa z polędwiczek drobiowych
  • 1 mały por
  • 3 marchewki średnie
  • 1 pietruszka średnia
  • 1/4 selera
  • pół pomidora
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 różyczek kalafiora
  • liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 150ml śmietany słodkiej 30%
  • szczypta papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1 mała szalotka
  • 3 ziemniaki
  • świeża natka pietruszki
  • świeży koperek
  • sól,pieprz
dodatkowo:
  • groszek ptysiowy
 

 
 

 

    Przygotowanie:
    • Skrzydełka zalewamy wodą i zagotowujemy,ściągamy szumowinę i zmniejszamy ogień
    • Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy ok 30 min
    • Dodajemy umyte i obrane warzywa i gotujemy ok 30 min
    • Po tym czasie wyjmujemy por z zupy (wyrzucamy bo nie będzie nam potrzebny)wyciągamy też 2 marchewki,pietruszkę oraz seler i rozdrabniamy blenderem dodajemy z powrotem do zupy
    • W między czasie rozdrabniamy mięso z kurczaka z szalotką w malakserze i tworzymi z nich małe pulpeciki i wrzucamy do gorącej zupy
    • Dodajemy też pomidora,paprykę,kalafior oraz ziemniaki pokrojone w kostkę
    • Doprawiamy solą,pieprzem,pasta curry,papryką czerwoną mieloną,trawą cytrynową
    • Gotujemy ok 15 min,pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek,dodajemy też na sam koniec śmietanę
    • Rozlewać gorącą zupę do salaterek, posypać groszek ptysiowym lub podać z bagietką
    Smacznego! :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...