17 lutego 2014

Szynka z indyka z jajkiem,papryką oraz brokułem






Dzisiaj kolejna szyneczka zrobiona w szynkowarze,tym razem z indyka z dodatkiem jajka i warzyw.
Jest to jedna z moim ulubionych rolad drobiowych, jest delikatna i krucha i bardzo aromatyczna.Idealnie nadaje się na kanapeczki dla dzieci,ponieważ oprócz mięsa,jest również jajko,brokuły oraz papryka.
Swojskie szynki wspaniale przepełniają zapachem lodówkę pomimo,że trzymam je w zamkniętym pojemniku.
Jeśli jeszcze nie macie szynkowaru,a zastanawiacie się nad kupnem to powiem Wam, że nie ma nad czym myśleć,jest to jeden z lepszych moich kuchennych gadżetów i polecam wszystkim wędlinożercom. Taka domowa szynka wychodzi dużo taniej niż ta sklepowa, a nakład naszej pracy jest naprawdę mały, no i co najważniejsze jesteśmy pewni w 100% co jest w składzie. Nie znajdziecie tam chrząstek,skóry, kości, błony, pazurów,szpiku kostnego,tłuszczu,barwników czy konserwantów.. ach można wymieniać bez końca. :)
A tutaj link http://www.tradismak.pl/pl  gdzie można kupić szynkowary,przyprawy oraz wiele innych
przydatnych rzeczy do domowego wyrobu wędlin.
Jak już kupujecie szynkowar to warto zaopatrzyć się w termometr jest bardzo przydatny.





Porcja 800g
Czas przygotowania 1h 15 min


Składniki:
  • 550g piersi z indyka
  • 150g piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • 2 ugotowane na pół twardo jajka
  • 5 różyczek brokuła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki lubczyku

Przygotowanie:
  • Filety mijemy,osuszamy papierowym ręcznikiem,kroimi w kostkę 1cm
  • Mielimy maszynką lub blenderem,doprawiamy przyprawami
  • Jajka gotujemy na pół twardo
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Do szynkowaru wkładamy warstę mięsa na to układamy obok siebie ugotowane,obrane jajka na pół twardo,między nimi układamy różyczki brokuła oraz paprykę
  • Przykrywamy resztą mięsa, uklepujemy żeby nie było wolnych miejsc
  • Dociskamy szynkowar i wkładamy go do garnka z 3/4 wody
  • Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu 1h 15 min
  • Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody,studzimy go i wstawiamy do lodówki na cała noc
  • Rano wystarczy ściągnąć zabezpieczenie, i odwrócić szynkowar do góry dnem jeśli to nie pomoże to należy wsadzić go na chwilę do miski z ciepłą wodą
 


    Smaczego!

        Brak komentarzy:

        Prześlij komentarz

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...