10 lutego 2014

Domowy pasztet z kaczki ze śliwką i wątróbką



Miała być szynka,wyszedł pasztet :) w dodatku bardzo smaczny.. mięsny z wyczuwalną słodyczą
śliwki.Jak się okazuje pasztety można nie tylko piec ale również parzyć.
Pasztet ten wykorzystam również jako nadzienie do pasztecików ale o tym już za parę dni :)









Porcja 800g
Czas przygotowania 1h 40 min


Składniki:

  • 600g mięsa z kaczki (piersi,nogi)
  • 100g wątróbki z kurczaka
  • 12szt śliwek suszonych
  • 1 łyżka majeranku Kamis
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól,pieprz Kamis
  • 1/4 łyżeczki soli peklowej
  • 1 kajzerka
  • 1 ząbek czosnku
 


     
      
     
     
     
     

Przygotowanie:
  • Mięso myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem,usuwamy skórę i kości
  • Kroimy w kostkę 1x1cm
  • Wątróbę myjemy,czyścimy i również kroimy na małe kawałki
  • Mięso wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę
  • Dodajemy przyprawy majeranek,natkę,sól i sól peklową,pieprz oraz ząbek czosnku,mielimy
  • Dodajemy wnętrze kajzerki i śliwki mielimy na gładką masę,ewentualnie doprawić do smaku
  • Wkładamy do szynkowaru,dociskamy i parzymy przez 1h 40 min na małym ogniu.
  • Wystudzony szynkowar wkładamy do lodówki do góry dnem na całą noc
  • Rano odwracamy szynkowar i pasztet sam wyskakuje
 
 

 
 


    Smaczego! :)

    1 komentarz:

    1. Ja się do gotowania raczej nie nadaję, ale chętnie bym coś takiego zjadła :D

      OdpowiedzUsuń

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...