10 stycznia 2014

Zupa szpinakowa z serem feta i grzankami czosnkowymi



Szpinak nie kojarzy mi się z niesmaczną potrawą, którą rodzice wciskali dzieciom,
może dlatego, że u nas tego nie było. Chcesz nie jedz, ale nic innego nie dostaniesz,
pod dwóch godzinach posiłek został przeproszony i zjedzony ze smakiem :)
Uwielbiam go w każdej postaci,w zupach,w naleśnikach,pierogach,
w filecie z kurczaka lub omlecie.
Szpinak ma dużo witamin takich jak żelazo lub kwas foliowy co prawda nie
ma ich tyle ile w wołowinie ale jest wartościowy.Dlatego wskazany dla kobiet
w ciąży.Szpinak najlepiej spożywać
z produktami bogatymi w wapń,czyli z jajkami,serem feta,jogurtem



 
 
 
 
     Składniki:

  • marchewka
  • 1/6 selera
  • pół średniej pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 4cm pora biała część
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • sól,pieprz,czosnek w młynku
  • łyżka masła
  • śmietana 30% 250ml
  • masło czosnkowe
  • 3 kromki bułki paryskiej
  • ser feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ciepłej wody
 
Przygotowanie:

  • warzywa myjemy,obieramy,kroimy w plasterki
  • cebule kroimi w piórka
  • chwile podsmażamy warzywa na maśle
  • dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,podsmażamy
  • dodajemy szpinak,podlewamy 2 szklankami ciepłej wody i gotujemy 20 min
  • doprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem z młynka
  • dodać śmietanę i gotować na małym ogniu jeszcze 10 min
  • odstawić i poczekać aż przestygnie,następnie zmiksować blenderem na konsystencje kremu
  • przelać z powrotem do garnka podgrzać
  • w między czasie zrobić grzanki,należy posmarować je masłem czosnkowym i włożyć do tostera lub podsmażyć na patelni
  • zupe wyłożyć na talerz,na to wykładamy ser feta powinno byc 4-5 kostek wielkosci 1cmx1cm
  • podawać z grzankami
 
Wskazówki:
  • jeśli chcemy aby zupa była bardziej rzadka trzeba dodać wiecej wody
  • zupa powinna w smaku być kremowo-śmietanowa,z delikatnym akcentem szpinaku
  • szpinak sam w sobie jest mdły nie należy go za mocno przesolić,ponieważ dodajemy słoną fete,powinien być delikatnie słony z lekka nutką czosnku i pieprzu
  • śmietana i marchew dodadzą zupie słodyczy
  • nie należy miskować gorącej zupy,ponieważ noże szybciej sie zużywają

    Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...