18 stycznia 2014

Przepiórcze jajo zapiekane na szpinaku podane z plastrami pieczonej piersi kaczki




Dziś miałam ochotę na coś ekstrwaganckiego,kaczka,szpinak,przepiórcze jaja.Wspaniała
kompozycja smaków.Danie jest bardzo proste i szybkie,pomijając pieczenie mięsa kaczki
bo trwa ponad godzine.Ale miałam już ją dzień wcześniej upieczoną także dziś tylko zapiekałam
szpinak z jajkiem i serem cheddar.Pieczoną kaczkę można zastąpić wedzoną piersią kaczki.


 
 
 
 
 
 

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok 15 min

Składniki:

  • opakowanie szpinaku świeżego 250g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 przepiórczych jaj
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • gałka muszkatałowa
  • 8 plasterków pieczonej piersi kaczki
  • ser cheddar


    Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło,wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i drobno posiekany czosnek,chwile smażyć ok 2 min
    • Po chwili dodajemy umyty i wysuszony szpinak i przyprawy podsmażamy ok 4 min
    • Szpinak przekładamy do dwóch małych naczyń żaroodpornych
    • Wbijamy po 3 jajka przepiórcze na porcje, posypujemy serem szpinak
    • Wkładamy do piekarnika na 6 min aż się białka zetną, zapiekamy w 190 stopniach
    • Podajemy z pieczoną piersią z kaczki pokrojoną w cienkie plasterki



    Wskazówki:
    • ważne by dobrze odsączyć szpinak od wody
    Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...