19 stycznia 2014

Plastry pieczonej kaczki na chleb



Duszona kaczka w sosie śliwkowym to u mnie danie standardowe w domu
Nigdy nie robiłam pieczonej kaczki w piekarniku,zawsze wydawało mi się, że
mięso będzie suche a przyprawy od długiego pieczenia będą gorzkie.
Już pare dni temu robiłam pierś z kaczki do szpinaku zapiekanego z jajami przepiórczymi.
Mięso tak mi zasmakowało, że użyłam je na kanapki i był to strzał w 10
Sklepowe wędliny mają dużo niewiadomo czego i odrobinę mięsa. Już po 2 dniach
leżenia w lodówce zaczynają śmierdzieć i się kleić.A powinno być przecież w składzie
tylko mięso i przyprawy.
Mięso z piersi z kaczki wykorzystam jeszcze do.... i to będzie póki co tajemnica..podpowiem, że będzie lekko,słodko-kwaśno,owocowo i dużo zielonego z dodatkiem czegoś prażonego :)


 
 
Składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki ze skórą ok 400g
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • przyprawa do dziczyzny
  • łyżka oliwy

 





Przygotowanie:

  • Filety myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Nacinamy skórę,nacieramy oliwą i przyprawami
  • Odstawiamy na 30 min do zamarynowania najlepiej w zamkniętym pojemniku
  • Wkładamy do naczynia żaroodpornego na 1h 15 min na 190 stopni
  • Po wystudzeniu kroimy w plastry

 

 
 


    Wskazówki:

    • Idealne na kanapki,ale również jako zimna przystawka
    • Po upieczeniu jak zostawimy tłustą skóre mięso nie będzie na chlebku takie suche,wersja dietetyczka to bez skóry i na to pomidor :)
    • Można tak przygotować każde inne mięsko 100% pewności, że w składzie jest mięso i nasze przyprawy,bez chemii i konserwantów
    Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...