Pikantny makaron "Mie" z kurczakiem i warzywami
Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych.Smak jest intensywny i pikantny.Dania są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Najlepiej przygotowywać je na patelni wok ale jeśli nie mamy to zwykła teflonowa patelnia również się sprawdzi.
Makaron "Mie" z kurczakiem i warzywami jest to jedno z tych dań, które zawsze będąc w chińskiej restauracji zamawiałam.
Kryje się tam pod nazwą jajo makaron z kurczakiem i warzywami.
Bardzo prosty sposób przyrządzania nie sprawi trudności nawet najmniej doświadczonemu kucharzowi.:)
Jest bardzo syte więc idealnie nadaje się na obiad ale można też zaserwować na kolacje.
Makaron "Mie" ma dużo białka więc sprawdzi się przy posiłkach dla kulturystów.Można go dostać w większości supermarketów,
cena za 250g to ok 13zł ale jest naprawdę wydajny.
Porcja na 2 osoby
czas przygotowania ok 40 min
Składniki:
- pół paczki makaronu Mie ok 125g
- pół papryki (czerwonej,zielonej,żółtej)
- kiełki fasoli Mung pół paczki
- grzyby mun garść
- filet z kurczaka 200g
- imbir 3cm
- sos sojowy 6 łyżek
- 1 szt marchewki
- 3 dymki
- szczypiorek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 papryczka chilli
- pół łyżeczki pieprzu cayene
- 4 liscie kapusty pekinskiej
- 1 łyżka wina ryżowego lub octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa do smazenia
- 3 roztrzepane jajka
Wskazówki:
- imbiru nie trzeba obierać,chińczycy tak wlaśnie go podają
- wszystkie warzywa przed pokrojeniem należy dobrze umyć
- makaronu mie nie należy gotować,włożyć do gorącej wody na 5 min
- grzyby mun sparzyć w gorącej wodzie i pokroić w paseczki
- nie polecam używać mieszanki chińskiej różnica w smaku jest ogromna,warto poswiecić
- 10 min na obranie i pokrojenie swieżych warzyw
- można dodać rownież kukurydze lub pędy bambusa
- kurczaka można zastąpić wieprzowiną lub polędwicą wołową
- makaron "Mie" chiński dodatek do dań,sporządzony z mąki pszennej i wody
Przygotowanie:
- kurczaka kroimy w paseczki,zalewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na godzine
- dymke kroimy w piórka,papryke w paski,imbir i marchewke w paseczki,czosnek przecisnąć przez praskę
- papryczke chilli posiekać drobniutko
- rozgrzewamy patelnie, dodajemy oliwe,wrzucamy cebule,czosnek,imbir
- wszystko polewamy sosem sojowym
- dodajemy kurczaka, smażymy aż się lekko zrumieni,dodajemy papryki,pokrojone grzyby Mun,
- marchew,oraz kiełki
- dodajemy olej sezamowy oraz wino ryzowe (moze byc ocet winny)
- dusimy ok 15 min
- na koniec dodac kapuste pekińska pokrojona w kawalki oraz papryczke chilli
- dodajemy przyprawy,sól,pieprz swieżo zmielony,pieprz cayene
- w między czasie zrobić makaron mie i odcedzić
- włożyć makaron na patelnie,dodać roztrzepane jajka wszystko wymieszać
- doprawić do smaku wg uzniania,
- posypać posiekanym szczypiorkiem
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)