10 stycznia 2014

Pikantny makaron "Mie" z kurczakiem i warzywami



Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych.Smak jest intensywny i pikantny.Dania są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Najlepiej przygotowywać je na patelni wok ale jeśli nie mamy to zwykła teflonowa patelnia również się sprawdzi.
Makaron "Mie" z kurczakiem i warzywami jest to jedno z tych dań, które zawsze będąc w chińskiej restauracji zamawiałam.
Kryje się tam pod nazwą jajo makaron z kurczakiem i warzywami.
Bardzo prosty sposób przyrządzania nie sprawi trudności nawet najmniej doświadczonemu kucharzowi.:)
Jest bardzo syte więc idealnie nadaje się na obiad ale można też zaserwować na kolacje.
Makaron "Mie" ma dużo białka więc sprawdzi się przy posiłkach dla kulturystów.Można go dostać w większości supermarketów,
cena za 250g to ok 13zł ale jest naprawdę wydajny.


 


 




Porcja na 2 osoby
czas przygotowania ok 40 min


Składniki:
  • pół paczki makaronu Mie ok 125g
  • pół papryki (czerwonej,zielonej,żółtej)
  • kiełki fasoli Mung pół paczki
  • grzyby mun garść
  • filet z kurczaka 200g
  • imbir 3cm
  • sos sojowy 6 łyżek
  • 1 szt marchewki
  • 3 dymki
  • szczypiorek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu cayene
  • 4 liscie kapusty pekinskiej
  • 1 łyżka wina ryżowego lub octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa do smazenia
  • 3 roztrzepane jajka


 


Wskazówki:
  • imbiru nie trzeba obierać,chińczycy tak wlaśnie go podają
  • wszystkie warzywa przed pokrojeniem należy dobrze umyć
  • makaronu mie nie należy gotować,włożyć do gorącej wody na 5 min
  • grzyby mun sparzyć w gorącej wodzie i pokroić w paseczki
  • nie polecam używać mieszanki chińskiej różnica w smaku jest ogromna,warto poswiecić
  • 10 min na obranie i pokrojenie swieżych warzyw
  • można dodać rownież kukurydze lub pędy bambusa
  • kurczaka można zastąpić wieprzowiną lub polędwicą wołową
  • makaron "Mie" chiński dodatek do dań,sporządzony z mąki pszennej i wody

Przygotowanie:

  • kurczaka kroimy w paseczki,zalewamy sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na godzine
  • dymke kroimy w piórka,papryke w paski,imbir i marchewke w paseczki,czosnek przecisnąć przez praskę
  • papryczke chilli posiekać drobniutko
  • rozgrzewamy patelnie, dodajemy oliwe,wrzucamy cebule,czosnek,imbir
  • wszystko polewamy sosem sojowym
  • dodajemy kurczaka, smażymy aż się lekko zrumieni,dodajemy papryki,pokrojone grzyby Mun,
  • marchew,oraz kiełki
  • dodajemy olej sezamowy oraz wino ryzowe (moze byc ocet winny)
  • dusimy ok 15 min
  • na koniec dodac kapuste pekińska pokrojona w kawalki oraz papryczke chilli
  • dodajemy przyprawy,sól,pieprz swieżo zmielony,pieprz cayene
  • w między czasie zrobić makaron mie i odcedzić
  • włożyć makaron na patelnie,dodać roztrzepane jajka wszystko wymieszać
  • doprawić do smaku wg uzniania,
  • posypać posiekanym szczypiorkiem

 

 
 

 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...