14 stycznia 2014

Pikantna i kwaśna tajska zupa Tom Yum Kung Kai - z krewetkami i kurczakiem


Jest to jedna z najbardziej popularnych zup w Tajlandii, tak jak my
mamy rosół oni mają Tom Yum.
Wiele już zup próbowałam bywając w tajskiej lub chińskiej restauracji
I dla Polaków średnio ostra jest mega ostra,natomiast po mocno ostrej
można ziać ogniem.
Z pewnością jest rogrzewająca ale jak dla mnie jest mocno pobudzająca.
Wkrótce zamierzam się zaopatrzyć w większy zapas przypraw i dodatków kuchni
orientalnej.Moja zupa nazywa się Tom Yum Kong Kai gdzie 'Kung' oznacza
 po tajsku krewetkę 'Kai' oznacza kurczaka.







Składniki:

porcja na 2 osoby
czas przygotowania ok 20 min
  • 1 opakowanie tajskiej pasty Kanokwan
  • opakowanie krewetek tygrysich z główkami
  • 2 liście limonki kafir
  • 1 szalotka, obrana ze skórki
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • szklanka wody
  • 1 szklanki grzybków straw, przepołowionych można użyć pieczarki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka listków świeżej kolendry
  • 1 średni pomidor
  • pół czerwonej papryki



    Przygotowanie:

    • zagotowujemy wodę w garnku,dodajemy opakowanie pasty tajskiej
    • dodajemy krewetki bez pancerzy,filet pokrojony w kostkę
    • następnie pokrojone grzyby,paprykę,szalotkę i pomidor
    • gotujemy ok 10 min
    • dolewamy bulionu drobiowego i wrzucamy pozostałe składniki
    • gotować jeszcze 10 min
    Wskazówki:

    • Zupa jest dość pikantna nie nadaje sie dla dzieci
    • Powinna mieć lekko kwaśny smak
    • Do zupy można dodać kurczaka,krewetki,owoce morza






    Smacznego!



     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...