16 stycznia 2014

Paseczki z filetu kurczaka w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego i curry




Smak mleczka kokosowego przypomina mi lato i słodkie koktajle,dziś połącze
mleczko kokosowe z curry i kurczakiem.Danie jest bardzo aromatyczne i jeśli ktoś
lubi zestawienie curry i kurczaka to jest własnie dla niego idealna propozycja na obiad.
Sos ten można wykorzystać również do makaronu, ja zrobiłam z białym ryżem.


 

 
 Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok 30min

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir 2cm
  • 100ml łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • ser cheddar starty 50g
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
 


Przygotowanie:
  • Filet kroimi w paseczki i podsmażamy na rozgrzanej patelni ok 10 min
  • Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka
  • Czosnek przepuszczamy przez praske,dodajemy i chwilę smażymy ok 2 min
  • Posypać przyprawą curry,dodać starty korzeń imbiru,podsmażyć 2 min i dodać mleczko kokosowe
  • Dodajemy śmietanę,serek mascarpone i gotujemy aż sos zgęstnieje,na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • Dodajemy koncentrat i posypujemy serem cheddar
Wskazówki:
  • przyprawa curry jest dość intensywna w smaku więc trzeba uważać żeby jej w połączeniu z solą nie dać za dużo (zawsze jest lepiej dosolić niż przesolić)
  • kurczaka dobrze jest po 10 min podsmażania podlać odrobiną ciepłej wody aby trochę mięsko zmiękło,jak woda odparuje dodajemy cebulę
  • Trzeba uważać aby nie przypalić czosnku i imbiru bo potrawa będzie gorzka
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...