22 stycznia 2014

Krem królewski z ryb



Zupy rybne są jedne z tych których nigdy nie mam dość
Jadłam już typowo śmiatanową zupe rybną z różnymi gatunkami ryb,naprawdę była wyśmienita
oraz zupę z łososiem z dodatkiem przecieru pomidorowego ta z kolei była bardzo aromatyczna i intensywna w smaku.
Dziś przygotowałam krem królewski z różnych gatunków ryb takich jak sandacz,karp,łosoś i szczupak.
Zupa jest dość sycąca,czuć delikatny smak ryb oraz cytrynę.Wręcz idealna na kolację Wigilijną,
jak i na codzień.


Porcja na 4 osoby
Czas ok 50 min

Składniki:

  • 1kg różnego gatunku ryb (dzwonek karpia,sandacza,łososia,szczupaka)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 80g ryżu ugotwanego z łyżeczką masła
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia ryb
  • 1 mała cebulka
 




Przygotowanie:

  • Ryby oprószamy solą, smażymy na patelni z dodatkiem masła,chwilę poddusić
  • Jajka gotujemy na twardo,ryż z łyżeczką masła
  • Gotujemy wywar z jarzyn z otartą skórką cytryny
  • Obieramy ryby ze skóry i ości
  • Jajka,ryż i ryby miksujemy na gładką konsystencję i zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy
  • Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny
  • Na koniec można dodać trochę śmietanki
Wskazówki:

  • Zupę podajemy z grzankami lub pulpecikami z ryby
  • Doprawić do smaku wg uzniania solą,pieprzem oraz cytryną
  • Można dorzucić marchew,kawałek selera lub pietruchę i to zmiksować

 



    Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...