13 stycznia 2014

Chrupiąca golonka w piwie wg Kariny




Golonka to niezwykle popularne danie kuchni niemieckiej,w Polsce typowo śląskie.
Zdecydowanie jestem zwolenniczką zdrowej kuchni,dlatego przygotowanie golonki
miało miejsce w dniu urodzin mojego męża i na potrzeby większości gości :)
Do dziś jednak króluje w menu obiadowym..
Wydaje się że golonka to danie typowo męskie ponieważ jest dość tłusta.
Mięsko ukryte pod skórą i tłuszczem jest chude może dlatego ma też zwolenniczki płci damskiej.
Do tego dość tłustego,smaczego ale niezbyt lekkostrawnego dania pasuje kufel zimnego piwa.
Przepis ten powstał przez zmodyfikowanie różnych przepisów na golonkę i okazał się strzałem w 10 :)
Takie pochlebstwa bynajmniej usłyszalam od teściowej która gotuje naprawdę dobrze i chciała ode mnie ten przepis.
 

 

 
 
 
 
Porcja na 2 osoby
Czas ok 3h


Składniki:

  • golonka tylnia wieprzowa ok 1 kg
  • piwo jasne 0,5l np warka,żywiec
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 średnia marchew
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/6 selera
  • 1 mały por
  • 2 listki laurowe Kamis
  • 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis
  • przyprawa Prymat do golonki
  • sól,pieprz Kamis
  • olej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
  • 1 łyżeczka smalcu


     
    Przygotowanie:
    • myjemy i osuszamy golonkę
    • golonkę bardzo dokładnie nacieramy solą
    • obsmażamy na patelni na oleju z każdej ze stron zaczynając od skóry
    • jak już ma złocisty kolor dodajemy smalcu i masła klarowanego i chwile jeszcze obsmażamy
    • przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym są pokrojone warzywa,ziele angielskie i liście laurowe
    • golonke obsypujemy przyprawą do golonki Prymat oraz pieprzem
    • podlewamy 1,5 szklanki bulionu warzywnego
    • wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 190 stopni na 2,5h
    • w ciagu tego pieczenia przewracamy kilka razy golonke (co jakieś 20 min)
    • po tym czasie pieczenia dolewamy piwo i pieczemy jeszcze 30 min,obracajac co jakis czas golonke
    • ściagamy przykrywkę i 15 min spiekamy skórke w 200 stopniach




      Wskazówki:
      • golonke można podawać z kapusta kiszoną,musztardą,puree z grochu lub chrzanem
      • golonki nie marynujemy przez noc dlatego trzeba dobrze ją natrzeć solą oraz przyprawą Prymat,zalewa w której będzie się piekła może wydawać sie dość słona ale mięsko wyjdzie idealne!
      • piwa nie wlewamy od razu ponieważ mięso bedzie gorzkiegolonka wymaga dość długiego pieczenia (ok 3 godzin) tak aby mięsko odchodziło od kości
      • jako dodatek można podać z frytkami lub pieczonymi półksiężycami ziemniaczanymi lub świeżą bułeczką



        Smacznego!

        1 komentarz:

        1. nigdy jeszcze nie robiłam golonki. mam jedną sztukę w zamrażarce. chyba zrobię na sobotę dla męża :)

          OdpowiedzUsuń

        Będzie mi miło jak pozostawisz komentarz :)

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...